Polojasno
17°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Tehotenská dávka: Minister práce Milan Krajniak plánuje zmenu, ujde sa aj živnostníčkam
Zdielať na

Tehotenská dávka: Minister práce Milan Krajniak plánuje zmenu, ujde sa aj živnostníčkam

BRATISLAVA / Podnety bude ministerstvo zbierať do konca augusta. Ukázalos a totiž, že tehotenská dávka, ktorá bola vládou a najmä hnutiami Sme rodina, ale aj OĽaNO, prezentovaná ako pomoc tehotným ženám, má niekoľko úskalí. Minister Krajniak sľúbil zmenu.

Tehotenskou dávkou často operujú najmä zástanci obmedzenia interrupcií, pričom ju prezentujú ako pomoc tehotným ženám. Ukázalo sa však, že pomerne veľká skupina žien na ňu nemá nárok. 

Nakoľko je podmienkou dávky to, že žena si musí platiť sociálne poistenie 270 dní, zákon automaticky diskriminuje čerstvé živnostníčky. Práve tie majú totiž v prvom roku tzv. odvodové prázdniny. Na tehotenskú dávku, ktorá by mala budúcim matkám pomáhať, tým pádom nemajú nárok. Pritom ak má práve živnostníčka problematickú graviditu a napríklad musí isť na rizikové tehotenstvo, príjem sa jej zníži na minimum. Takej žene by 200 eur určite pomohlo.

Kritika aj od exministra

Exminister práce sociálnych vecí a rodiny Jozef Mihál (SaS) pre Noviny PLUS uviedol, že rovnako sú na tom aj čerstvé absolventky stredných a vysokých škôl. "Predstavme si, že žena absolvuje školu v júni, potom v júli nastúpi do zamestnania a v auguste, alebo septembri otehotnie. Nemá na dávku nárok," poznamenal s tým, že zákon, ktorý by mal tehotným ženám pomôcť je koncipovaný veľmi nešťastne. "Vypadnúť "zo sytému" by takto mohlo prísť až 10 % žien. Ročne by to mohlo byť okolo 5 až 6 tisíc žien. Možno aj viac,"dodal Jozef Mihál a zamyslel sa nad tým, komu má vlastne tehotenská dávka pomôcť.

Rezort plánuje diskrimináciu odstrániť

  • Po rokovaní vlády v stredu minister Krajniak uviedol, že problémom sa budú zapodievať. "Prediskutovali sme to, diskutoval som o tom aj s minisitrom financií aj na rezorte," potvrdil minister práce za hnutie Sme rodina. "Zozbierame všetky takéto pripomienky do konca augusta," potvrdil s tým, že situáciu sa bude snažiť riešiť prostredníctvom poslaneckého návrhu. Dôvodom je, aby sa v NR SR na predloženie nemuselo čakať pol roka. Zároveň pre Noviny PLUS dodal, že sa bude snažiť zákon opraviť v priebehu septembra, maximálne októbra. 

Súvisiace články

Najčítanejšie