Skoro jasno
15°
Bratislava
Za ľudí nemá víťaza. Porazená je strana aj voliči, ktorí jej s nádejou dali hlas, komentuje politológ
Zdielať na

Za ľudí nemá víťaza. Porazená je strana aj voliči, ktorí jej s nádejou dali hlas, komentuje politológ

BRATISLAVA / Po niekoľkých týždňoch konfliktov a mediálnych prestreliek je zrejmé, že neustúpi ani jedna. Konflikt medzi Máriou Kolíkovou a Veronikou Remišovou sa vyostril natoľko, že podľa odborníka ide o predsmrtnú agóniu.

Posledný konflikt v strane Za ľudí spôsobila ministerka spravodlivosti Mária Kolíková. Na rokovanie vlády dala na poslednú chvíľu návrh na odvolanie svojho štátneho tajomníka Michala Luciaka. Ten by po návrate do parlamentu vyšachoval Vieru Leščákovú. Zatiaľ čo Leščáková je na strane predsedníčky Remišovej, Luciak má byť podľa všetkého jej odporcom. 

Mária Kolíková by tak v parlamente získala jasnú prevahu, ktorú by jej zaistilo šesť poslancov. Predsedníčke Za ľudí Veronike Remišovej by zostali poslanci dvaja a "nezaradení" by zostali Juraj Šeliga a Jana Žitňanská. Kolíková sa po rokovaní vlády vyjadrila, že je dôležité, aby ako ministerka spravodlivosti mala v parlamente zaručenú stabilitu a legitimitu. Poznamenala, že ju potrebuje najmä kvôli reformám, ktoré sa snaží presadiť. Remišová svojej sokyni vyčíta, že dehonestuje dôležité ústavné funkcie a robí z nich panákov na šachovnici vnútrostraníckych intríg.

Kolíková uviedla aj to, že by na podpredsedníčku parlamentu rada navrhla Janu Žitňanskú, ktorá je aktuálne predsedníčkou klubu Za ľudí: "Zároveň by som veľmi rada navrhla Janu Žitňanskú na funkciu podpredsedníčky Národnej rady, ktorá patrí strane Za ľudí potom, ako sa funkcie vzdal Juraj Šeliga. Väčšina poslaneckého klubu s ktorým komunikujem môj návrh podporuje." 

Za Kolíkovou stojí jej frakcia

Podľa frakcie predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová už dva mesiace nezvolala rokovanie predsedníctva strany, ani žiadnu poradu podpredsedov a vedenia strany. Frakcia jej vyčíta, že ju  neinformuje vopred o témach na rokovaniach koaličnej rady a obvykle ani o jej výsledkoch. Preto sa označenie frakcie z destabilzácie strany a vládnej koalície urazilo. "Návrat štátneho tajomníka ministerstva spravodlivosti Michala Luciaka do parlamentu využíva ako zámienku na ďalší konflikt v strane Za ľudí, ktorý dlhodobo nie je schopná riešiť," poznamenali v tlačovom vyhlásení. 

"My šiesti poslanci frakcie strany Za ľudí máme záujem o riadny chod strany aj vládnej koalície, ktorú naďalej všetci podporujeme. Za zvolanie mimoriadneho snemu je 5 zo 7 podpredsedov strany: Vladimír Ledecký, Juraj Šeliga, Jana Žitňanská, Michal Luciak a Mária Kolíková. Rovnako zvolanie snemu podporuje výrazná väčšina z poslaneckého klubu strany Za ľudí. Proti sú len dve poslankyne," zdôraznili s tým, že predsedníčka strany Veronika Remišová ignoruje žiadosti členov aj straníckych orgánov, ktorí žiadajú zvolanie mimoriadneho snemu strany. "Dokazuje tak, že jej ide len o jej osobné záujmy a stranu vedie, ako keby jej patrila. Zároveň nie je schopná našim koaličným partnerom interpretovať názor väčšiny poslaneckého klubu, lebo s ním nekomunikuje," uviedli vo vyhlásení. 

„Veronika Remišová účelovo zmenila zloženie predsedníctva strany, vymenila riaditeľa kancelárie a generáneho manažéra, aby si tak zabezpečila väčšinu v strane. To je jasným dôkazom, že jej ide o vlastnú funkciu a nie o riadne fungovanie strany. Napriek tomu, že Jana Žitňanská nie je členom našej frakcie, boli by sme veľmi radi, ak by sa stala podpredsedníčkou Národnej rady. To je dôkaz, že nám o žiadne funkcie nejde,“ povedal podpredseda strany a poslanec Vladimír Ledecký. Krajské predsedníctvo v Prešove, kde je predsedom, opakovane žiada zvolanie mimoriadneho snemu rovnako ako krajské predsedníctva v Nitre a Košiciach. Žilinské krajské predsedníctvo poverilo ešte v máji svojho predsedu Juraja Šeligu, aby rokoval o mimoriadnom sneme strany.

„Príchodom Michala Luciaka do parlamentu získala strana Za ľudí človeka, ktorý plnil a plní nielen sľuby, ktoré voličom dal, ale aj programové vyhlásenie vlády, ktoré za oblasť spravodlivosti spolupripravoval. Predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová nie je dlhodobo schopná komunikovať s poslaneckým klubom ani s vlastným predsedníctvom a nereprezentuje nás na koaličných radách, preto budeme musieť rokovať s našimi partnermi o riešení situácie. Plne podporujem, aby sme za podpredsedníčku Národnej rady navrhli našu predsedníčku poslaneckého klubu Janu Žitňanskú," dodal Marek Hattas. 

​Za ľudí sú mŕtva strana, porazení sú všetci 

Podľa poltiológa Ekonomickej univerzity Radoslava Štefančíka ide o predsmrtnú agóniu. "Sme svedkami definitívneho konca strany, ktorá zomiera už niekoľko týždňov," poznamenal politológ pre Noviny PLUS, pričom zdôraznil, že pozornosti médií sa nevyhnú. "Všetky tieto nechutnosti musíme sledovať s nimi a je to taký ten klasický, štandardný politický boj vo vnútri strany. Hádajú sa o funkcie, pričom už o veľa nejde," kriticky uviedol odborník s tým, že to bohužiaľ musíme strpieť. 

Rozdelená je aj členská základňa, čo je podľa politológa štandard. "Videli sme to už aj v iných stranách pred rokmi," podotkol, že hlavným dôvodom je výmena otca zakladateľa. Za porazenú považuje Máriu Kolíkovú, ktorá je reprezentatkou jedného krídla. Za porazenú považuje aj Veroniku Remišovú a to práve kvôli úbohým preferenaciám strany. "Strana sa nachádza v predsmrtnom štádiu a nedokážu to zvrátiť," uviedol a zdôraznil, že práve to jedna z prehier líderky. "Porazená je samotná strana, ale aj volič, ktorý ju volil s nádejou, že do politiky prinesie niečo nové," uzavrel Štefančík pre Noviny PLUS. 

Súvisiace články

Najčítanejšie