Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Pediatrička Katarína Šimovičová: Chcem poskytnúť deťom očkovanie, lebo je to dôležité
Zdielať na

Pediatrička Katarína Šimovičová: Chcem poskytnúť deťom očkovanie, lebo je to dôležité

BRATISLAVA / Pediatrička Katarína Šimovičová nerozumie tomu, prečo sa rodičia boja zaočkovať svoje dieťa proti koronavírusu, keď s ním absolvovali množstvo očkovaní v rannom veku. V rozhovore sa dozviete aj to, čo si myslí a prečo odporúča očkovanie proti koronavírusu.

Minister vyzýva rodičov a deti, aby sa dali zaočkovať ešte v auguste. Ako to vidíte Vy, myslíte, že chodia rodičia s deťmi na očkovanie?

Čo sa týka očkovania proti koronavírusu je situácia nasledovná. Detskí obvodní lekári sa veľmi nehrnú do očkovania detí 12+, lebo je to administratívne náročné. My musíme denne ambulovať minimálne šesť až sedem hodín pre choré deti, preventívne vyšetrenia a pre iné očkovania, ktoré sú štandardné. Nájsť z toho nejaké hodiny, ktoré by sme vyhradili deťom na očkovanie proti covidu je dosť problematické. Osobne som si dnes zrátala, koľko by bolo detí na očkovanie proti covid v kategórii 12 až 18 rokov. Mám tam okolo 500 detí. Keby som rátala, že len polovica z nich sa chce dať zaočkovať, tak je to 250 detí. Tento počet dať do takého stavu, aby som to do 1. septembra stihla zaočkovať, je veľmi ťažké. V personálnom obsadení jeden lekár, jedna sestra je to problém a ešte k tomu zabezpečiť chod ambulancie. Stále nad tým špekulujem, ako by som to spravila, pretože rodičia mojich pacientov majú záujem a skoro každý deň sa ma pýtajú, či očkujem, alebo či začnem očkovať a ako to chcem urobiť. Takže chcem si spraviť nejaký plán, vyhradiť nejaké dve, alebo aj viac hodín v týždni a budem musieť skrátiť tie ambulantné hodiny pre ostatné deti a využiť ich na očkovanie detí.

Ste nastavená, že v auguste budete očkovať deti proti covidu? Cítite záujem rodičov o očkovanie detí?

Zo strany rodičov je záujem.

Očkovacie centrum v Bratislave končí s managementom, ktorý mali doteraz a vraj si rodičia majú nájsť miesto, kde im deti zaočkujú. Takže určite budú mať záujem o očkovanie u obvodných pediatrov. Ako som povedala, ten management očkovania v ambulancii je zložitý. Chodila som očkovať do vakcinačného centra v Bratislave, je to tam výborne zorganizované, ale je tam celý tím ľudí, ktorý očkovanie zabezpečuje, aj registráciu, navigáciu pacienta a tak ďalej. Celý servis zabezpečuje asi dvanásť ľudí na jedného človeka. A v detských ambulanciách je to problematické zabezpečiť, k nám príde rodič a dieťa, takže máme hneď dvoch.

Budete očkovať aj rodičov?

Nie, len dieťa, ktoré je k nám prihlásené, lebo už sa pýtali aj rodičia iných detí, či by som ich deti potom nezaočkovala aj keď nie sú u mňa prihlásené, ale to určite nie.

Je záujem o očkovanie u vašich pacientov?

Záujem je. Teraz keď sa skončí očkovanie vo veľkokapacitnom centre v Bratislave predpokladám, že bude ešte väčší. Preto som si to dnes preštudovala. Ešte si chcem k tomu sadnúť a spraviť si sama plán, či to teda vôbec začnem. Chcem poskytnúť deťom očkovanie, lebo je to dôležité.

Takže vás čaká perný august?

Áno, veľmi perný. V týždni budem musieť vyhradiť nejaké hodiny len na očkovanie. Posnažím sa, aby sa nikto nemusel ponáhľať, a aby sa to zvládlo v kľude.

Myslíte, že je očkovanie jedno z hlavných riešení, aby sa Delta nerozšírila po školách?

Áno, vidím to ako najhlavnejšie riešenie, pretože my tie deti očkujeme celý život od kojeneckého veku, a preto nezomreli na záškrt, preto nie sú poškodené, preto nezomreli na čierny kašeľ a osýpky a toto všetko sme vlastne eliminovali očkovaním. Vrátane napríklad tuberkulózy, ktorá bola veľmi zlá. Plošne už neočkujeme proti tuberkulóze, lebo tak sa vďaka očkovaniu zlepšil stav. Takže pri takýchto infekčných chorobách pomôže jedine očkovanie na zabránenie šírenia infekcie.

Odporučili by ste rodičom, aby dali deti zaočkovať?

Áno, veľmi vrelo doporučujem, aby si rodičia dali deti zaočkovať.

Najdôležitejšie pri šírení tejto koronavírusovej infekcie sú dve veci, aby deti chodili do školy, neexistuje aby sa opakoval zase taký školský rok ako minulý a po druhé, aby neboli preplnené lôžkové zariadenia, a aby lekári stíhali pacientov liečiť a udržiavať pri živote. Lebo to je enormná námaha zdravotníckych pracovníkov a nie je možné, aby ľudia svojou nerozhodnosťou alebo ľahostajnosťou to dopúšťali. Takýto scenár sa môže veľmi ľahko zopakovať. Lekári a sestričky už nevládali a ani my. My sme nemali dva roky dovolenku. Zdravotnícky personál je značne vyčerpaný a aj ich obetavosť má hranice.

Divím sa učiteľom, ktorí sa mohli dať zaočkovať a nedali sa. Rovnako ako deti sa predtým zaočkovali proti všetkým vírusom ako tuberkulóza, záškrt, osýpky a tých očkovaní sa nebáli, prečo práve tohto očkovania sa boja, tomu nerozumiem. Nemajú dôvod sa báť tohto očkovania. Treba ísť na to očkovanie.

Súvisiace články

Najčítanejšie