Zatiahnuté, dažďové prehánky
13°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Analýzy Na hrane s povereným šéfom polície Hamranom: Ficovo správanie je prejavom zúfalstva. Sakovej poslal ostrý odkaz
Zdielať na

Analýzy Na hrane s povereným šéfom polície Hamranom: Ficovo správanie je prejavom zúfalstva. Sakovej poslal ostrý odkaz

BRATISLAVA – Do horúceho kresla policajného prezidenta si sadá Štefan Hamran, ktorého kritici prezývajú „kukláč“. V aktuálnych Analýzach Na hrane nám odpovie na to, čo chce vo funkcii dosiahnuť, ale aj aké sú jeho ďalšie plány. Poverený šéf polície nešetril kritikou!

O plošticiach a ľuďoch

Vo funkcii policajného prezidenta je druhý deň. "Nemal som ešte nejako extra čas,“ povedal s tým, že zatiaľ "behá po médiách“ a predstavuje svoje kroky. Stihol sa už porozhliadať a dal preveriť kancelárie, či tam podobne ako NAKA nemá ploštice?  "Momentálne úradujem aj na útvare osobitného určenia,“ poznamenal s tým, že novú kanceláriu určite nechá prezrieť, pretože ku kompletnej prehliadke ešte nedošlo: "Samozrejme priestor si nechám prezrieť, pracujeme na tom," povedal s tým, že na "Račiansku" sa presťahuje. 

Po tlačovej konferencii s ministrom vnútra okamžite zinkasoval ostrú kritiku a to najmä od poslankyne Sakovej, ktorá tvrdí, že nemá dostatočné skúsenosti na takúto funkciu a je otázne, ako bude rozumieť rôznym zložkám polície.

"K pani Sakovej poviem toľko, že najprv musí vysvetliť tie svoje nominácie, ktoré sú absolútnym zlyhaním,“ povedal, že s takýmto odporúčaním nebude sama, ale má ho pripravené aj pre ďalších dvoch, troch kritikov. "Mali by si viac naštudovať môj profil,“ povedal na margo svojich schopností a dodal, že jeho kritika ohľadom odbornosti stojí na vode. "Ak by ťa  títo ľudia chválili, brali by sme to ako zlyhanie,“ citoval Hamran svojich rodičov. Sakovej vyčíta politické nominácie, ale aj nominantov, ktorí prechádzajú naprieč spektrom policajného zboru.

Avizované ospravedlnenie

 Ospravedlnil sa rodine Jána Kuciaka a mame Martiny Kušnírovej, Zlatici, ako už avizoval?  "Áno, stihol som to,“ priznal Hamran s tým, že to bolo osobné stretnutie. "Stretli sme sa v jednej príjemnej reštaurácii a porozprávali sme sa,“ priznal Hamran s tým, že atmosféra bola úprimná, ale aj pochmúrna. 

"Bohužiaľ Ján Kuciak sa na políciu o pomoc obrátil, ale pomoc neprišla a on bol zavraždený,“ poznamenal s tým, že rodinám obom zavraždeným sa ospravedlnil a vníma to ako memento. Rodinám oznámil Hamran všetko, čo bolo preňho kľúčové. "Ospravedlnil som sa im za zlyhanie policajného zboru," povedal na margo neposkytnutej ochrany. Mnohých slušných policajtov to podľa povereného šéfa mrzelo. 

Stíhanie novinárov

Hamran sa na tlačovej konferencii vyjadril, že on sám novinárom ďakuje. "Stíhanie novinárov obzvlášť za výroky týkajúce sa ich povolania býva vnímané veľmi citlivo širokou verejnosťou a preto treba k tomu pristupovať veľmi striktne a podľa zákona,“ povedal Hamran s tým, že k prípadu nemá disponibilné veci.

"Protizákonné to však nebolo, keďže došlo k odmietnutiu. Mne sa to nezdalo byť šťastné. Bol by som veľmi prekvapený, ak by som tam videl relevantné informácie, ktoré by odôvodňovali začatie trestného stíhania,“ dodal Hamran a priznal, že nič také tam nevidel ani ich vyšetrovateľ.

Hamranov plán

 Základnou úlohou je aktuálne upokojiť situáciu a zdôveryhodniť bezpečnostné zložky. Aký je Hamranov plán? Od manažérov očakáva nielen manažérske schopnosti, ale aj morálny kredit . Je súčasťou takéhoto plánu aj výmena policajných funkcionárov či personálne výmeny? Koľko takýchto funkcionárov asi je? 

"Chcem si s nimi sadnúť hneď, ako to bude možné,“ povedal s tým, že personálny audit bude nasledovať hneď potom, ako si preberie agendu. "Každému oznámim výhrady voči ich osobe, ak ich mám,“ povedal neľútostne poverený policajný riaditeľ. Priznal, že mien by vedel povedať niekoľko, ale nechce to robiť. 

Vedenie NAKA

Pre Aktuality ste prezradil, že chcete mať vážny rozhovor s viceprezidentkou Janou Maškarovou, väčším problémom sa ale môže javiť Eva Kurrayová ako šéfka NAKA, ktorá bola priama nadriadená legendárnej dvojici Jombík – Barochovský. Bola to dvojica, na ktorú musel byť pyšný Marian Kočner v čase, keď vyšetrovali jeho prípady. Diskvalifikuje ju ich pôsobenie?

Na takéto stretnutie si chce Hamran vyčleniť dostatok priestoru. "Je to veľmi znepokojujúce, že týmto dvom policajtom robila nadriadenú,“ poznamenal s tým, že mu bude musieť zodpovedať otázky vierohodne. "Ak o tom nevedela, pre mňa je to diskvalifikačné, pretože ju nepovažujem za odborníčku. Ďalej by sa mohli diať veci, ktoré sú neprijateľné," povedal Hamran s tým, že toto je preňho kľúčové. Verí, že vedúca bude mať relevantné vysvetlenie. Možné však podľa povereného šéfa je aj to, že oboch vyšetrovateľov kryl jej nadriadený a ona s tým nemala čo robiť. "Verím, že mi bude vedieť predložiť dáke listiny, ktoré budú viesť k tomu, že robila všetko, aby sa týchto pánov zbavila," poznamenal. 

Jej predchodcom vo funkcii bol pán Zurian, ktorý dal pred pár dňami veľmi kritický rozhovor a na svojvôľu upozorňoval aj predchádzajúce vedenie. "Odmietam obvinenia človeka, ktorý od svojho ukončenia pracovného pomeru sa vyjadruje viac, ako keď sa vyjadrovať mal,“ povedal s tým, že mal výhrady voči jeho morálnemu kompasu a ešte pred časom sa zakrýval prácou ľudí, ktorých dnes očierňuje. "Ak vyšetrovatelia prácu neodvádzali, tak sa mal pán Zurian vyjadriť zásadne vtedy,“ podotkol s tým, že si spomína, keď zmeny žiadala ulica. "Dnes túto skupinu vyšetrovateľov kritizuje,“ pokračoval ďalej. "Branislav Zurian sa nemôže takýmto spôsobom vyjadrovať," poznamenal a uviedol, že to považuje za nedôstojné.

"Čurillovci“

Koaličný líder Boris Kollár hovorí o „čurillovskej mafii“, ten slovník je kritický, hoci menej ako slovník Roberta Fica. Porušenia predpisov sa mohli objaviť. Je to podľa Hamrana na disciplinárne stíhanie?

"Či je to na trestné stíhanie o tom rozhodnú OČTK,“ poznamenal Hamran s tým, že dôkazy nevidel. "Ja som tie spisy nevidel a neviem, čo má inšpekcia k dispozícii,“ povedal, že doteraz bola ich prax absolútne čistá a nespochybniteľná. "To, že sa tu páchali zločiny obludných rozmerov, v tom má pán Fico pravdu, ale boli to ich nominanti,“ zdôraznil zastupujúci šéf polície.

"Ja som nevidel komplexne zvukovú nahrávku, ale mám pocit, že sú z nej povytrhávané veci z kontext,“ povedal, že je nevyhnutné si nahrávky vypočuť z kontextu. Hamran zdôraznil, že odmieta, aby sa k obvineným vyšetrovateľom správali ako k obvineným. "Ja zatiaľ žiadne usvedčujúce rozsudky nevidím,“ povedal a dodal, že právoplatné rozsudky už vidíme v rámci nominantov bývalej vlády. "Počkáme si na verdikt súdu,“ povedal s tým, že on môže „chlapcov“ len pochváliť za to, akú prácu odviedli.

Čo s vážnymi prípadmi z káuz Očistec a s ostatnými, ktoré sa komplikujú nielen väzobným stíhaním vyšetrovateľov, ale aj po otvorení ich previerok? Vyšetrovateľov bude podľa povereného šéfa polície podstatne viac a tímy budú posilnené. "Píšu mi už aj vyšetrovatelia z civilu, ktorí boli vyštvaní z policajného zboru,“ povedal a dodal, že nad zločincami sa začína zmrákať.

"Úrad inšpekčnej služby by som okamžite rozpustil,“ povedal bez milosti s dôrazom na poškodenú reputáciu, ale aj na skutočnosť, že táto inšpekcia nestíhala zločiny policajtov v dobe, keď tak robiť mala. 

Je neprávoplatné odsúdenie Dušana Kováčika úspechom vyšetrovateľov?

"Na prvom stupni sa potvrdzujú slová pána expremiéra, že kriminalita nadobudla na najvyšších miestach obludné rozmery,“  uviedol na margo úspechu aj policajných zložiek. "Je to vyspelý inštitút,“ poznamenal na margo spolupracujúcich obvinených a ich dôležitosti. Hamran tvrdí, že bez nich sa veľké korupčné kauzy rozobrať nedajú. "Kajúcnik vypovedá a rozplieta sieť udalostí,“ následne podľa Hamrana skutočnosti preveruje polícia.

Robert Fico avizuje stíhanie sudkyne Pamely Záleskej pre rozsudok v prípade Dušana Kováčika. Ako to vníma policajný šéf? "Je to akt zúfalstva. Nemám k tomu čo dodať,“ povedal Hamran bez okolkov a na viac sa podľa neho treba spýtať pána Fica. "Podľa môjho názoru sa nemajú spochybňovať rozhodnutia súdov,“ pripomenul slová expremiéra Roberta Fica.

Očakáva, že pre nový trestný čin ohýbania práva, tu bude vo veľkých kauzách takéto podávanie trestných oznámení na dennom poriadku? "Treba si pozrieť kto napáda, koho napáda a v akom sú vzťahu,“ uviedol na margo vzťahu Dušana Kováčika a Roberta Fica.

Blízkosť k Spišiakovi

Pána Spišiaka považuje Hamran za blízkeho priateľa a pred desiatimi rokmi mu dal šancu ako úplne neznámemu policajtovi. "Dnes vedieme Európu,“ povedal a odmietol aj obvinenie o ďalších väzbách: "Počul som, že mám dáke vzťahy s jeho dcérou, ale pán Spišiak má dvoch synov a čo sa týka mojej orientácie, tak v tom mám jasno.“  Rovnako poprel aj väzby s podnikateľom Oskarom Világym.

Súvisiace články

Najčítanejšie