Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
NA HRANE s Máriou Kolíkovou a Denisou Sakovou: Bude Hlas-SD odvolávať Máriu Kolíkovú a prečo "rozchod" cez SMS?
Zdielať na

NA HRANE s Máriou Kolíkovou a Denisou Sakovou: Bude Hlas-SD odvolávať Máriu Kolíkovú a prečo "rozchod" cez SMS?

BRATISLAVA / Do diskusnej relácie TV JOJ Na hrane s Janou Krescanko-Dibákovou prijali pozvanie exministerka vnútra za Smer-SD Denisa Saková (Hlas-SD) a aktuálna ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Platforma za spravodlivé Slovensko/SaS), ktorá včera opustila stranu Za ľudí. Projekt zakladateľa Andreja Kisku v parlamente už neexistuje a šesť poslancov opustilo poslanecký klub, ale aj samotnú stranu Za ľudí. Rozpad sa však po zásahu generálnej prokuratúry zrejme dotkol aj vyšetrovania niektorých veľkých káuz a Slovensko má zároveň nového dočasného šéfa polície. Opozícia sa snaží opäť odvolať ministra vnútra za OĽaNO Romana Mikulca a je otázne, či sa o to nepokúsi aj v prípade ministerky spravodlivosti.

Rozpad Za ľudí

Odchod poslancov vyvolal vášne a postaral sa o ďalšie napätie v koalícii. "Je to zrada voličov strany, ktorí im dali hlas na základe programu Za ľudí. Poslanci skupinky pani Kolíkovej dostali od ľudí mandát na presadzovanie programu strany Za ľudí, nie programu neoliberálnej ideológie,“ reagovala Veronika Remišová. Hovorila s ňou už Mária Kolíková a čo bude jej liberálnou agendou v strane SaS?

"Nálepka neoliberálny sa začala objavovať namiesto toho, aby sa pomenovala podstata problému,“ špecifikovala s tým, že tento problém vznikol ešte v čase koaličnej krízy. "Nikdy sme nemali v etických otázkach rozdielne názory,“ uviedla ďalej s tým, že rozdiel v niektorých situáciách bol zrejmý, ale nikdy si nemyslela, že by ich to rozdeľovalo. "Program, ktorý som presadzovala v strane Za ľudí sa týkal spravodlivosti, ktorá je teraz kapitolou programového vyhlásenia vlády a je to totožný program,“ dodala.

S premiérom Hegerom Mária Kolíková už hovorila a vláda podľa nej prebehla štandardne. "Ja cítim dôveru od pána premiéra a to je pre mňa ako pre ministerku kľúčové,“ poznamenala Kolíková s tým, že s ohľadom na zmeny je dôležité, aby sa koaliční lídri stretli. S Veronikou Remišovou sa Mária Kolíková „rozišla“ cez sms. "Patrí sa, aby sa ľudia stretli a povedali si dovidenia. Ja som mala záujem urobiť to isté, ale sa mi to nepodarilo,“ povedala Kolíková s tým, že sms bola posledným riešením.

​Podľa Denisy Sakovej to veselý pohľad nie je. "Môj osobný pohľad na túto vec je taký, že národ je vyčerpaný po druhej vlne pandémie,“ uviedla a zdôraznila, že takýmito roztriešteniami sa podkopáva dôvera vo vládu. Ľudia sú podľa Sakovej unavení a ona sama, by sa už na žabomyšie vojny ako divák, nemohla pozerať celé mesiace.

Komentáre koaličných lídrov sú rôznorodé. Zostane Kolíková ministerkou? "Myslím si, že máme zhodu v tom, že koalícia by mala byť stabilná a vysielať pokoj,“ súhlasila ministerka s poslankyňou Sakovou. S tým, že na konflikt sa už nedalo pozerať, potvrdila aj samotná ministerka. „Odchod zo strany bola nevyhnutnosť,“ dodala Mária Kolíková s tým, že z koalície neodchádza a verí, že krok jej frakcie zabezpečí väčšiu stabilitu v koalícii. Práve podpora vlády v parlamente je podľa Kolíkovej kľúčová a so SaS sa dohodli na odbornej spolupráci, ale aj na podpore reforiem.

Koaličná zmluva by sa dala zmeniť kedykoľvek, ak sa koalícia dohodne. "Ak by to bolo také jednoduché, už by som bola odvolaná,“ povedala Kolíková s tým, že je pravdou, že odídení poslanci už nie sú poslancami Za ľudí, ale stále sú koaličnými poslancami. "Dôležité je to, ako chápeme pravidlá a ako ich chápu koaliční lídri. Kľúčové je, aby našli zhodu a aby som ja mala dôveru pána premiéra,“ pokračovala a dodala, že necíti potrebu pozíciu opustiť dobrovoľne. Ak by podporu premiéra necítila, odišla by aj sama. Kolíková sa odvolala aj na reformu justície, ktorá je už za polovicou prípravy.

Odvolávanie Márie Kolíkovej?

Peter Pellegrini (Hlas-SD) sa na tlačovej konferencii vyjadril, že keď odišiel zo Smeru, odišiel aj z funkcie podpredsedu NR. Poznamenal, že by mala svoju stoličku opustiť sama a ak nie, Hlas-SD bude zvažovať, či ministerke spravodlivosti nepomôže. Plánuje opozícia ďalšie odvolávanie? 

"Áno zvažujeme návrh na odvolanie pani ministerky Kolíkovej,“ potvrdila Denisa Saková a prezradila, že už sa radia s ďalšími opozičnými poslancami. Stolička by podľa Sakovej mala patriť strane Za ľudí. "Videli sme vyjadrenia pána Hegera aj pána Matoviča, ktoré nebolo úplne také, ako pána premiéra,“ uviedla, ale poprela, že by dúfali v koaličnú pomoc. Argumentom pre ňu bolo to, že plnú podporu nemala ani počas prvého pokusu o odvolávanie.

Ustojí možné odvolávanie ministerka Mária Kolíková?  Je známe, že nemá podporu lídra OĽANO Igora Matoviča a pravdou je aj to, že technicky patrí pozícia ministra spravodlivosti strane Za ľudí, ktorú ministerka opustila.  

Odvolávanie ministra Mikulca

Vo štvrtok popoludní sa opozícia pokúsila otvoriť schôdzu, ktorej cieľom je odvolanie ministra vnútra Romana Mikulca, znovu sa to nepodarilo, zrejme sa to nepodarí ani v piatok. Prečo opozícii nestačí odchod Petra Kovaříka ako osoby, ktorá riadila policajný zbor?

Podľa Denisy Sakovej je poznávacím znamením chaos. "Najmenšia politická strana tu zvoláva koaličnú radu. Boris Kollár ju nazve ako ministerku, ktorá na to nemá mandát a ani vzdelanie,“ posťažovala sa Saková s tým, že sa nevedelo, kde sa vlastne nachádza ministerka spravodlivosti. "Nemyslím si, že je dostatočné to, aby odstúpil len policajný prezident,“ uviedla s tým, že dôvodom bola nielen kritika, ale aj jeho obvinenie. "Sú to veľmi vážne obvinenia,“ poznamenala s tým, že odídenie policajného prezidenta opozícii nestačí. Saková poznamenala, že konal na základe telefonátu od ministra vnútra.

 

Polícia a policajný prezident

Roman Mikulec stále dôveruje Petrovi Kovaříkovi a nevidí dôvod na jeho stíhanie “Kovařík si plnil úlohy výborne, verím, že sa jeho meno očistí”, dnes tu už ale máme Štefana Hamrana, ktorý je dočasne poverený riadiť policajný zbor. Pani Saková, vy ste ho ale spochybnili. "Ministra Mikulca ideme odvolávať už tretíkrát,“ poznamenala na margo ďalšej schôdze, ktorú sa nepodarilo otvoriť. "Nie je možné, aby minister vnútra čelil takýmto obvineniam,“ rozhorčila sa Saková. 

"Každý si môže povedať, čo chce,“ zhodnotila Kolíková a zdôraznila, že Roman Mikulec má jej plnú dôveru a nespochybňuje jeho rozhodnutia. "Myslím si, že Kovařík urobil dôležitý krok,“ priznala a dodala, že sa nečuduje, že opozícia sa chytá argumentu, akým je chaos. "Toto je situácia, ktorá sa veľmi ťažko akceptuje,“ povedala, že každý jeden politik urobí strategicky to, že svedectvá v čo najväčšej možnej miere spochybní. "Je dôležité zachovať chladnú hlavu a mať dôveru v priebeh konaní,“ akcentovala na margo aktuálnych tém a to aj s prihliadnutím na rozhodovania generálneho prokurátora.

Denisa Saková vo štvrtok na tlačovej konferencii povedala: “Kandidát nemôže byť úzko špecializovaný tak, ako pán Hamran, ktorý sa celý svoj život venoval zásahovému komandu”. Znamená to, že Štefan Hamran nebude rozumieť dopravákom, poriadkárom, alebo hasičom a je vôbec možné, aby sa niekedy našiel kandidát, ktorý si tým všetkým prešiel? 

"Mne úzka špecializácia neprekáža,“ spresnila Saková s tým, že si len myslí, že by to nemal byť človek, ktorý sa venoval len „kukláčom“. "Osobne si myslím, že prezident policajného zboru by mal nielen rozvíjať svoju kariéru vertikálne, ale mal by ju mať rozvinutú aj horizontálne,“ poznamenala s tým, že je to jej názor a kandidát by mal mať širšie pracovné skúsenosti. "Je to samozrejme vecou koalície,“ dodala. V tomto bode sa názorovo zhodla aj s koaličným poslancom Petrom Pčolinským. "Ešte by som doplnila, že bol výber policajného prezidenta začiatkom roka,“ uviedla s tým, že za Hamrana nehlasovali ani poslanci na výbore. "Odstrelil nejakého muža na 150 metrov,“ pripomenula s tým, že toto Hamran uviedol ako najväčší kariérny úspech.

“Riešili sme s generálom Lučanským viacero sťažností zo zásahového útvaru, čo sa týka jeho správania k podriadeným,” vyjadrila sa na tlačovej konferencii Denisa Saková. Otázkou je či išlo o neprípustné správanie, závažné sťažnosti, alebo v polícii pomerne časté podania a udania na kolegov.

Vyšetrovanie veľkých káuz po zásahu Generálnej prokuratúry

Štefana Hamrana čaká neľahká úloha, pomôcť urobiť poriadok v situácii, keď bojuje NAKA a Špeciálna prokuratúra na jednej strane, a na druhej strane Úrad inšpekčnej služby, SIS a generálna prokuratúra.

​Vieme, že generálna prokuratúra zrušila obvinenie nie len Vladimírovi Pčolinskému a právnikovi Zoroslavovi Kollárovi, ale aj aktérom kauzy, v ktorej malo ísť o obchodovanie s nahrávkou Gorila. Zrušenie obvinenia sa zase týkalo Jaroslava Haščáka a manželov Arpášovcov. To však nie je všetko. Máme tu aj spor o zničenie nahrávky, ktorej existenciu bráni úrad špeciálnej prokuratúry.  Je správne, že generálna prokuratúra zasiahla do kauzy v situácii, keď sa prokurátor UŠP Peter Kysel chystal podať obžalobu? 

Podľa Márie Kolíkovej sledovať celú situáciu nie je pre človeka z vonku jednoduché. "To, čo ja považujem za kľúčové je, že nie je spochybnený proces, v rámci ktorého sa koná, ale sú to jednotlivosti, ktoré treba došetriť,“ povedala Kolíková s tým, že spochybnená nie je ani prokuratúra ani súdy. "Treba tie veci pripraviť najlepšie pre potenciálne podanie obžaloby, alebo nepokračovať v podaní obžaloby,“ doplnila.

"Ja si osobne myslím, že rozhodnutie generálneho prokurátora bolo správne,“ vyjadrila sa Saková s tým, že Žilinku podporilo aj viacero sudcov. "Aj ja z mojich informácií viem a mám spätnú väzbu, že vždy potvrdili rozhodnutie prvostupňového súdu, lebo sa báli rozhodnúť inak,“ uviedla Denisa Saková s tým, že nezákonnosť má napraviť generálny prokurátor s tým, že má aj odbremeniť súdy. Citovala to z dôvodovej správy Daniela Lipšica.

​S jej tvrdením nesúhlasila Mária Kolíková, ktorá zdôraznila, že nie je pravda, že by sa paragrafom nezaoberali. Saková argumentovala otázkou o tom, koľko mal ešte Pčolinský stráviť vo väzbe. "V prvom rade ustanovenie tak, ako bolo prijaté od roku 2006 sa už menilo a ja som s ním ako štátna tajomníčka robila a bol to aj zákaz negatívnych pokynov,“ vysvetlila Kolíková s tým, že GP nemal brániť konaniu nižším a podriadeným prokurátorom.

"Spomínam si, že Maroš Žilinka mal vtedy iný názor, ako má teraz,“ uviedla na margo toho, že v tom čase s ním tento paragraf riešila. "Veľmi dobre si spomínam, koľkokrát som počula od vašej strany, alebo strany Smer-SD, že mám vziať poriadok z Česka a ja som hovorila, že to urobiť nemôžem,“ povedala Kolíková s tým, že bodu sa budú venovať teraz a idú riešiť zjednodušenie aj procesu, než sa prípad dostane na súd. "Celé konanie, ktoré máme dosť komplikované, tak v ňom má prokurátor možnosť zasiahnuť,“ povedala s tým, že dobré pre všetky inštitúcie bolo, ak by o tých veciach rozhodol súd. "Takto to proste malo byť,“ povedala s tým, že v Čechách takýto zásah nie je možný.

Súvisiace články

Najčítanejšie