Skoro jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Kardiológ Hlivák vysvetľuje, prečo je chrípka nebezpečná a ako sa treba chrániť
Zdielať na

Kardiológ Hlivák vysvetľuje, prečo je chrípka nebezpečná a ako sa treba chrániť

BRATISLAVA Je tu chrípková sezóna. Peter Hlivák z Kliniky kardiológie a analógie Národného ústavu srdcovo-cievnych chorôb v rozhovore hovorí, prečo je chrípka nebezpečná, a aký je rozdiel medzi chrípkou a covidom. Či sa treba očkovať proti chrípke a ako sa treba chrániť.

Pán doktor, ako vnímate porovnávanie covidu a chrípky?

Myslím, že väčšina racionálne uvažujúcej populácie už musela prísť na to, že covid infekcia nie je len banálnou "chrípôčkou" . Treba však povedať, že viacerí si mýlia chrípku s obyčajným nachladnutím, pretože chrípka skutočne nie je banálnou infekciou. Chrípku vnímame cez prizmu respiračných infekcií, ale v skutočnosti sa za chrípkou skrývajú komplikácie u chronicky chorých pacientov.

Treba to rozlišovať? Chrípka a zdravý človek a chrípka a chronický pacient?

Dnes je medzinárodný deň srdca, môžeme teda povedať čím by sme mohli nášmu srdcu pomôcť. Pri skúmaní chrípky medzi rokmi 1915 a 1929 vedci zistili, že neúmerne narastá vzostup kardiovaskulárnych príhod a úmrtí na kardiovaskulárne príhody. Vrcholy týchto epizód kulminovali v súvislosti s kulmináciou chrípkových epidémií. Táto informácia je niekoľko rokov známa. Môže sa dotknúť aj predtým zdravých ľudí, kde môže zanechať trvalé následky, najprv zápalové poškodenia srdcového svalu a neskôr obrazu srdcového zlyhávania. Veľký problém je u pacientov, ktorí už majú diagnostikované kardiovaskulárne ochorenie. Pre nich chrípka predstavuje ochorenie, ktoré môže skončiť smrťou.

Pri "kardiakoch" je až 30 krát vyššie riziko úmrtia pri ochorení na chrípku.

Áno, kardiovaskulárnych ochorení máme niekoľko, nemôžeme ich hádzať do jedného vreca, ale z výskumov zo zahraničia vyplýva, že riziko infarktu myokardu je až šesť násobne zvýšené a to v priebehu prvých troch dní od nakazenia sa chrípkou. Ochorenie a komplikácie sú najvyššie v prvom týždni, potom postupne klesajú. Ale riziko cievnej mozgovej príhody pretrváva až do dvoch týždňov od začiatku chrípky.

Všetci si myslíme, že chrípka je ochorenie na týždeň.

Presne tak, pri takzvanej symptomatickej liečbe, ale nie je to u všetkých pacientov skutočne tak.

Teraz keď sa očkuje proti covidu, odporúčate aj očkovanie proti chrípke?

Pacientom so srdcovocievnymi ochoreniami, so srdcovým zlyhávaním, s ischemickou chorobou srdca, jednoznačne odporúčam očkovanie. Doteraz nebolo jasné časovanie, napríklad po infarkte myokardu, po revaskularizačných zákrokoch, kedy sa snažíme otvárať zúžené koronárne cievy. Pred mesiacom bola však publikovaná najväčšia štúdia, kde bolo zapojených tridsať nemocníc z ôsmich krajín sveta, bolo tam 2500 pacientov, ktorí prekonali akútny infarkt, alebo sa im takto otvárala cieva na srdci, to sú vysoko rizikoví pacienti. Týchto pacientov rozdelili na dve skupiny, jedných očkovali proti chrípke v chrípkovej sezóne počas štyroch po sebe idúcich rokov a dali im tú vakcínu do troch dní od ochorenia. A pri kontrole po 12 mesiacoch zistili, že tí ktorí boli zaočkovaní mali až o 28 percent nižšie riziko kombinovaného ukazovateľa, kde je úmrtie zo všetkých príčin, infarkt myokardu a riziko toho, že môže vzniknúť krvná zrazenina.

Môžu pacienti ochorieť na covid a chrípku súčasne?

Jedno ochorenie je spôsobené koronavírusom a druhé vírusom chrípky a áno, takáto kombinácia je a je veľmi nebezpečná práve pre pacientov s kardiovaskulárnymi ochoreniami. Skutočne tá situácia je taká, že respiračné infekcie za predminulý rok boli asi 350 000 a minulý rok ich bolo asi 1 200 000, takže vidíme, že tá koronakríza postihla aj výskyt chrípkových ochorení. Je dobré, že ľudia sa začali inak správať, viac dbajú na hygienu rúk, nosia sa ochranné pomôcky, respirátory, rúška. Začali sa správať dištančne, čo je veľmi dobre.

Súvisiace články

Najčítanejšie