Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Minister zdravotníctva Lengvarský: Treťou dávkou by sme mohli očkovať už budúci týždeň
Zdielať na

Minister zdravotníctva Lengvarský: Treťou dávkou by sme mohli očkovať už budúci týždeň

BRATISLAVA / Kedy sa začne na Slovensku očkovať treťou dávkou? Kto príde prvý na rad? O vakcinácii, ale aj o aktuálnej situácii v nemocniciach sme sa rozprávali s ministrom zdravotníctva Vladimírom Lengvarským.

Kedy dostanú tretiu dávku ľudia s poruchou imunity a kedy najneskôr ostatní?

Začneme samozrejme s tými s poruchou imunity, je to otázka nastavenia systémov. Myslím si, že to bude veľmi skoro, najneskôr budúci týždeň. Už teraz prebiehajú intenzívne debaty so zúčastnenými stranami, teda lekármi a poisťovňami, aby sme tých ľudí definovali. Čo je dôležité, rokujeme aj s ministerstvom práce, aby sme zaočkovali ľudí v domovoch sociálnych služieb, poprípade aj ich personál.

Kedy budú môcť byť zaočkovaní všetci, ktorí sú už najmenej pol roka po druhej dávke?

Ešte sa budeme rozprávať o tom, či budeme v poradí uprednostňovať ľudí nad 50 rokov, pôjdeme podľa rizikovosti a potom zaočkujeme ostatných, ale môj názor je, že ľudia budú zodpovední a prihlásia sa na tretiu dávku. Chceme zároveň spustiť aj všetky možnosti očkovania, to znamená veľkokapacitné centrá, mobilné tímy, všeobecní lekári a voľné očkovanie, ktoré sme praktizovali v niektorých regiónoch. Všetko bude nastavené tak, aby sme čo najskôr zaočkovali všetkých, ktorí o to majú záujem.

Máte odhad, kedy najneskôr by mali byť zaočkované všetky rizikové skupiny?

Záleží na záujme. Ani tretia dávka nie je povinná. Pokiaľ sa niekto rozhodne, že mu stačia dve dávky, nemáme proti tomu nič. Ak pôjde o 100-tisíc ľudí, bude to za týždeň, ak to bude milión ľudí, zvládneme to za pár mesiacov.

Budú Pfizerom preočkovávaní aj tí, ktorí majú AstraZenecu, Sputnik či Johnson&Johnson?

Áno, zatiaľ iba Pfizer má schválenú tretiu dávku. Vedci a odborníci hovoria, že práve kombinácia vektorovej a mRNA vakcíny je najúčinnejšia, takže ak má človek akýkoľvek druh vakcíny, bude preočkovaný Pfizerom, keďže ako jediný má tretiu dávku schválenú od EMA.

V prípade vakcíny Johnson&Johnson je tiež lehota 6 až 8 mesiacov od dávky?

To by som si vymýšľal, neviem to presne, ale nariadenie, ktoré vydáme, bude určite obsahovať všetky tieto možnosti.

Pokiaľ ide o deti do 5 rokov, existuje termín, od ktorého sa budú preoočkovávať?

To je tiež otázka budúceho týždňa, tých detí je len pár desiatok, je to na veľmi úzkej skupine odborníkov, ktorí s nimi pracujú. Z očkovania detí sa robila veľká téma, no v súčasnosti ide ozaj len o pár desiatok. Odborníci budú komunikovať s vakcinačnými centrami, aby sa zaočkovali deti, ktoré to potrebujú, samozrejme so súhlasom ich rodičov.

Hovorilo sa o antigénových testoch zadarmo pre tých, čo idú na vyšetrenie, posunulo sa to niekam?

Áno, pracujeme na tom.

Takže definitívna odpoveď stále nie je...

Budeme ju poznať vtedy, keď nastavíme systém tak, aby fungoval.

Poďme k triedam. Veľa rodičov bolo nespokojných so zrušením povinnosti nosiť rúška. Napriek tomu, že ich približne polovica detí stále nosí, sa boja, že už nie sú natoľko chránené. Bolo to správne rozhodnutie? Neobávate sa, že sa detská populácia premorí?

Myslím si, že konzílium rozhodlo veľmi zodpovedne. Stále tu boli rodičia, ktorí nechceli rúška, väčšia časť ich chcela. Rozhodlo sa, že v triede so stálym kolektívom je to ešte rozumné, ale v spoločných priestoroch rúška mať musia, takže v tom nevidím nejaký závažný problém.

Situácia v nemocniciach

Situácia v nemocniciach sa zhoršuje. Problém bol v Trenčíne a v Nitre, hovorili ste, že sa pokúšate nájsť priestory v okolitých nemocniciach. Vyriešilo sa to tam? Poprípade, aká je situácia v Žiline?

Môj tím pomocou pracovníkov ministerstva zdravotníctva a krajských koordinátorov sleduje situáciu v každom kraji. Pokiaľ sú moje informácie správne, prví pacienti boli presunutí zo Žiliny a Čadce do nemocníc v Banskej Bystrici a Veľkom Krtíši. To je asi jediné opatrenie, ktoré si tá situácia vynútila, v ostatných regiónoch je stabilná.

Nemocnice odsúvajú operácie, sú čakacie doby rovnako predĺžené ako počas prvej či druhej vlny?

Každá nemocnica si svojich pacientov manažuje sama, pokiaľ viem, tak len v troch nemocniciach došlo k odloženiu termínov, a to v Trenčíne, Nitre a Žiline. Dnes budem s riaditeľom nemocnice v Košiciach a zistím, ako to zvládajú oni, keďže majú pacientov o čosi viac. Ten dlh predchádzajúcich vĺn stále nebol dobehnutý, ide o niekoľko tisíc pacientov a je to od prípadu k prípadu. Neurochirurgická operácia odklad znesie, ale nie na dlho. Je automaticky presunutá pred tie menej dôležité, takže tá "biela" medicína zatiaľ výrazným spôsobom obmedzovaná nie je.

Ak sa nárast úmrtí za posledný týždeň prepočíta na percentá, sme v tomto ohľade momentálne prví v Európe. Smerujeme k vrcholu už teraz? Čo pre vás tieto čísla znamenajú?

Túto štatistiku som ešte nevidel, počul som o nej len pred chvíľou, no pre mňa je dôležitý iný údaj, a to napríklad z nemocnice z Košíc. Z 31 pacientov, ktorí tam včera podľahli Covidu, bolo 92 percent nezaočkovaných. To znamená, že 27 ľudí, zomrelo zbytočne.

Máme informácie z Prešova o tom, že veľa zdravotníkov skončilo v karanténe. Nezvažujete predsa len povinné očkovanie zdravotníkov, keďže vidíme, že nám práve toto odoberá personál z nemocníc?

Povinné očkovanie nie je témou dňa. Bolo to jedno z riešení, nebolo však schválené, takže sa ním momentálne nezaoberáme.

Zajtra (6.10., pozn. red.) budete finalizovať informácie o aktuálnej farbe okresov, máte odhad, či sa na mape bude nachádzať aj čierna?

Zatiaľ tieto informácie nemám, keďže sa finalizujú až do rána dňa, v ktorom sa prezentujú verejnosti. To znamená, že sa to v tomto týždni dozviem vo štvrtok ráno.

Posledná otázka - zamestnávatelia momentálne nevedia, ktorí z ich zamestnancov sú očkovaní, kedy by mohli mať tieto informácie?

Túto otázku si zobral minister práce pán Krajniak, takže verím, že sa tým budeme v najbližšej dobe zaoberať. Nám ako zdravotníctvu by to tiež pomohlo.

Najčítanejšie