Jasno
13°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Ministerstvo stále apeluje na ľudí, aby sa nechali zaočkovať. V nemocniciach chodí v oblekoch už aj pomocný personál
Zdielať na

Ministerstvo stále apeluje na ľudí, aby sa nechali zaočkovať. V nemocniciach chodí v oblekoch už aj pomocný personál

BRATISLAVA / Počty pozitívne testovaných stúpajú, väčšina Slovenska je od pondelka v bordovej a čiernej farbe. Napriek tomu vôľa obyvateľstva očkovať sa, nie je dostatočná a v rámci Európskej únie sme na chvoste. Očkovanie je pritom podľa rezortu zdravotníctva jedinou cestou, ako pandémiu zastaviť. Vakcinácia rovnako zabraňuje tomu, že osoba skončí na pľúcnej ventilácii, alebo zomrie.

Pandemická situácia na Slovensku sa zhoršuje takmer raketovou rýchlosťou. V pondelok pribudlo 1 856 ľudí s pozitívnym PCR testom. Viac ako 71 % z nich nebolo zaočkovaných.

Najviac pozitívne testovaných PCR testami bolo v  Prešovskom kraji, najmenej v Trnavskom. Čo sa týka antigénového testovania, pribudlo 855 pozitívnych, viac ako 68 % z nich sa doteraz nezaočkovalo. Aktuálne je v nemocniciach 1 413 pacientov s COVID-19, z nich nie je vôbec zaočkovaných alebo len čiastočne zaočkovaných jednou dávkou vakcíny takmer 80 %.

Na JIS je 136 pacientov, podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje 135 osôb. Celkový počet zaočkovaných osôb prvou dávkou vakcíny je viac ako 2, 5 milióna ľudí, druhú dávku vakcíny už dostalo viac ako 2,3 milióna osôb.

V ochranných oblekoch chodí už celý personál

O situácii v LDCH Detva sa s nami porozprávala jedna zo zamestnankýň, ktorá si neželala byť menovaná. Aktuálne majú oddelenie rozdelené na covidovú a necovidovú časť a celý personál chodí v ochranných oblekoch. "V odevoch chodíme, aby sme sa chránili a chránili aj negatívnych ľudí okolo nás," povedala pre Noviny PLUS TV JOJ. "Momentálne máme 14 hospitalizovaných na tekutom kyslíku. Pľúcnu ventiláciu nemáme a tých pacientov posielame do Banskej Bystrice alebo Zvolena," doplnila ďalej s tým, že zatiaľ je situácia pokojná. 

Vývoj ochorenia podľa zamestnankyne závisí od pacienta a jeho celkového zdravotného stavu rovnako, ako od pridružených diagnóz. "Drvivá väčšina hospitalizovaných sú neočkovaní," priznala zamestnankyňa LDCH Detva s tým, že dodala: "Robíme všetko preto, aby sme to zvládli čo najlepšie. Pre nás všetkých," dodala na záver. 

Najčítanejšie