Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Rozhovor s britským historikom Richardom Evansom: Objavujú sa aj úvahy o tom, či je fašistom Donald Trump
Zdielať na

Rozhovor s britským historikom Richardom Evansom: Objavujú sa aj úvahy o tom, či je fašistom Donald Trump

BRATISLAVA / Uplynulý týždeň sa poslanci v parlamente doslova predháňali v tom, kto viac, častejšie a hlasnejšie použije slovo fašizmus. Kotlebovec Andrej Medvecký z ĽSNS si k rečníckemu pultu dokonca nasadil plynovú masku. Slovo zaznievalo paradoxne z úst zástupcov krajnej pravice, ktorí majú blízko k fašistickému Slovenskému štátu, no čoraz častejšie o fašizme hovorí aj opozičný Smer-SD a to v súvislosti so zásahmi polície proti antirúškarom či stíhaním bývalých policajných špičiek. O tomto fenoméne ako aj o konšpiračných teóriách sme sa rozprávali s popredným britským historikom - profesorom Richardom Evansom.

V týchto dňoch si pripomíname výročie Krištáľovej noci. Myslíte, že ľudia dnes stále vedia, čo to bolo?

Myslím, že veľa ľudí to vie, ale, samozrejme, bolo to veľmi dávno. Je to noc 10. novembra 1938, keď nacisti zničili a podpálili viac ako 1 000 synagóg, rozbili 7 500 obchodov, zatkli 30 tisíc Židov a poslali ich do koncentračných táborov. Bol to veľký výbuch násilia proti Židom. Je to už dávno, preto by sme to mali učiť v rámci moderných dejín, keďže je už len veľmi málo pamätníkov. Ale myslím, že všeobecne ľudia stále vedia, že Židov prenasledovali.

Poslanec, ktorý sa označuje za sociálnodemokratického (Ľuboš Blaha zo Smeru-SD pozn.) prirovnal nosenie rúšok k prenasledovaniu Židov. Zaznievajú podobné výroky medzi politikmi aj v Británii?

V Británii, ale aj Spojených štátoch amerických, sú to najmä extrémistickí politici, ktorí tieto vládne nariadenia proti Covidu a povinnosť nosiť rúška označujú za fašizmus. Môžeme to nazvať aj konceptom inflácie – ak chcete povedať, že väzenie je zlé, prirovnáte ho k Osvienčimu, keď sú ľudia autoritárski, poviete, že sú fašisti. Tento koncept sa rozmáha. Lenže ľudí tu v súvislosti s rúškami nik nestrieľa ani neposiela do plynových komôr v miliónoch, nik ich nebije, nik ich nedáva do táborov. Je to obrovské zveličovanie.

Prečo teda toto prirovnanie?

Pretože to vystihuje ako extrémisti nenávidia rúška. Vystihuje to skeptikov, ľudí, ktorí neveria, že je pandémia, aj keď vedecké dôkazy sú obrovské. 5 miliónov ľudí na celom svete už na Covid -19 zomrelo a rúškami chránime seba, aj iných.

Títo politici o fašizme hovoria aj v súvislosti so súdnymi procesmi a vyšetrovaním korupčných káuz niekdajších policajných špičiek, či sudcov. Prečo je to tak? Snažia sa verejnosť nakloniť si na ich stranu?

Áno. Ak niečo nazvete fašizmom, veríte, že ľudia s tým nebudú súhlasiť. Ale to nie je fašizmus, ak niekoho súdite za korupciu. Naopak, fašisti a nacisti boli veľmi skorumpovaní, celý fašistický systém bol založený na korupcii a nemali tam žiadnu nezávislú políciu, súdy či médiá, aby to odhalili.

Nie je potom z toho verejnosť zmätená? Vedia rozlíšiť, čo je fašizmus?

Ako som už spomenul, je to dávno. Ľudí musíte vzdelávať. Objavuje sa napríklad aj veľa úvah o tom, či je fašistom Donald Trump, zaoberajú sa tým viacerí seriózni historici. Ale ja si to nemyslím. Fašizmus je režim, ktorý sa objavil po Prvej svetovej vojne, bol militantný, štát každého kontroloval, ľudia nosili uniformy, prebiehali tam prípravy na ďalšiu vojnu. Fašizmus bol o invázii do iných krajín, o vedení vojen. A to nie je to, čo robil Trump. Ak sa obzriete späť do 6.1.2021, keď demonštranti vtrhli do Kapitolu, mali by na sebe uniformy, ak by bol Trump fašista.

Niektorí mali naozaj bláznivé kostýmy.

Bola to veľmi rôznorodá skupina. Trump chcel vojská sťahovať domov, nemal militaristické sklony, nechcel dávať štátu väčšiu moc. On naopak svojím chaosom silu štátu oslabil, prepúšťal poradcov, nestretával sa s predstaviteľmi dôležitých úradov. Hrozbou pre demokraciu je v súčasnosti populizmus. Populistickí politici a ich prívrženci považujú vedu za panské huncútstvo, pretože sa spája s elitami, proti ktorým bojujú, a ktoré vedu využívajú vo svoj prospech. Nacizmus a fašizmus boli naopak vede naklonení – rasová veda, medicína, nové technológie, tam je veľký rozdiel.

Mohli sme urobiť ako spoločnosť nejaké kroky, aby sa tieto názory nešírili masovo?

Vlády, ale aj manažment veľkých sociálnych médií reagovali veľmi pomaly. Sociálne siete nechcú byť v pozícii editorov, robilo by ich to zodpovednými za obsah.

Nechajú teda ľudí šíriť čokoľvek chcú?

Áno. A čo je ešte horšie, niektorí – ako napríklad Facebook, majú algoritmy, ktoré vám ponúkajú podobný obsah. Ak si napríklad na Facebooku kliknete na nejakú konšpiračnú teóriu, ponúknu vám aj ďalšie podobné. S tým by sa malo niečo robiť a potom je tu aj problém s anonymitou. V Cambridge som viedol 5 ročný projekt o konšpiráciách a mali sme tam dátového analytika, ktorý prešiel milióny komentárov na stránke novín Huffington Post. Keď tam zaviedli pravidlo, že ku komentárom musel byť pripojený aj link na facebookový profil, používanie slova idiot výrazne kleslo.

To by mohla byť jedna z ciest ako z toho von. Čo ďalšie sa s tým dá robiť? Alebo len musíme akceptovať fakt, že konšpiračné teórie sú tu s nami a my sa s nimi pokúsime žiť?

Konšpiračné teórie tu s nami sú, bojovať s nimi musíme ráznejšie a musíme hovoriť pravdu. Nezmeníte názor tvrdého jadra, ale môžete presvedčiť ľudí, ktorí pochybujú, ktorí tomu nie sú odovzdaní. Nebezpečenstvo vidím v cenzúre. Nesmiete prekročiť hranicu medzi nebezpečnými dezinformáciami a cenzúrovaním argumentov, s ktorými nesúhlasíme. Ale argumenty by mali byť vždy rozumné a založené na dôkazoch.

Ktorú konšpiračnú teóriu v súčasnosti považujete za najrozšírenejšiu?

Konšpiračné teórie hovoria, že všetko sa deje, lebo niekto chcel, aby sa to stalo. Skupina ľudí z úzadia manipuluje a neexistujú náhody ani nehody. Najnebezpečnejšia z týchto teórii v súčasnosti je tá, ktorá hovorí bez akýchkoľvek dôkazov, a veria jej milióny republikánov, že prezidentské voľby v USA im ukradli demokrati, výrobcovia hlasovacích zariadení a úradníci, aby Donalda Trumpa podvodom dostali z prezidentského kresla. Sú tu aj ďalšie – napríklad Qanon, ktorá hovorí, že Hillary Clintonová, niektorí hollywoodski herci, George Soros a liberáli sú súčasťou pedofilnej organizácie, ktorá unáša chlapcov a z ich krvi získava adrenalín.

To znie ako zo stredoveku.

Áno, je to moderná verzia stredovekých antisemitských teórií o rituálnych vraždách.

Súvisiace články

Najčítanejšie