Jasno
23°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Ako by to vyzeralo v nemocniciach, keby sa zaočkovalo viac ľudí. Analýzu zverejnil matematik Kollár
Zdielať na

Ako by to vyzeralo v nemocniciach, keby sa zaočkovalo viac ľudí. Analýzu zverejnil matematik Kollár

BRATISLAVA / Ako by vyzeral stav nemocníc na Slovensku, keby sme bolo u nás zaočkovaných viac ľudí? Na túto otázku TV JOJ sa pokúsil výpočtami odpovedať matematik Richard Kollár spolu s Martinom Šusterom. Momentálne sú podľa nich napríklad pľúcne ventilácie využité na 97 percent, v troch krajoch na sto percent. Matematickí analytici vypracovali analýzu na základe otázky TV JOJ, aký by bol stav v našich nemocniciach, keby bola vyššia zaočkovanosť.

Matematickí analytici pre televíziu JOJ vypočítali aká by bola situácia v nemocniciach ak by bola očkovanosť výrazne vyššie. Dá sa povedať, že pri 90% zaočkovanosti by bola pandémia pre Slovensko minulosťou. "Minulý týždeň nás oslovila TV JOJ a práve na ich podnet sme začali počítať," povedal matematik Richard Kollár. 

Všetky zdravotnícke zariadenia v prešovskom regióne, v ktorých sa lekári, sestry a ďalší zdravotnícki pracovníci starajú o pacientov s ochorením COVID-19, sa nachádzajú v najvyššej tretej fáze reprofilizácie lôžkového fondu. Najkritickejšia situácia je s lôžkami pre pacientov, ktorí potrebujú umelú pľúcnu ventiláciu, kde je 96-percentná obsadenosť postelí. V pondelok o tom informovalo ministerstvo zdravotníctva. 

O podobnej situácii informovala žilinská župa. 

Pokiaľ sa situácia nezlepší, postupne sa v podobnej situácii ocitnú všetky kraje. Matematik Richard Kollár spolu s matematikom Martinom Šusterom sa pozreli na to, ako by vyzeral nápor na nemocnice, keby slovenská populácia bola viac zaočkovaná. Vedci z iniciatívy Veda pomáha sa snažili čo najjednoduchšie dať odpoveď na to, ako by vyzeralo Slovensko ak by sme mali iné % zaočkovaných ako dnes. Graf ukazuje, o koľko sa zníži nápor na zdravotnícke zariadenia vo vzťahu k výške percentuálnej zaočkovanosti na Slovensku. "Výsledky ma veľmi prekvapili pretože sa ukazuje, že už aj malé percento zmeny navyše počtu vakcinovaných dokáže výrazne zmeniť situáciu v nemocniciach," vyjadril sa matematik Kollár. 

Richard Kollár: Mohlo byť aj horšie

 Ako príklad môže uviesť napríklad to, že ak by sme zvýšili zaočkovanosť zo 45 %, ktoré máme dnes na 50 %, tak by sme v nemocniciach videli o 40 % menej pacientov. V prípade 90% zaočkovanosti by sa koronavírus stal pre Slovensko len nepríjemnou spomienkou. "Ak si toto hypoteticky predstavíme, tak by sme v nemocnici mali asi 20 ľudí a asi by sme riešili úplne iné veci ako koronakrízu. Dobrou správou je to, že mohlo byť aj horšie," konštatoval matematik Richard Kollár. 

Richard Kollár, Martin Šuster

​Podľa matematikov ak by sme mali zaočkovaných 50 percent populácie, v nemocniciach by bolo v týchto dňoch 1 585 pacientov s covidom. Je to o 41 percent menej ako teraz. "Týchto 41 percent môžeme rozložiť na dva efekty. Sedem percentuálnych bodov tvorí priamy efekt zaočkovanosti na počet hospitalizovaných pacientov - zaočkovaní ľudia majú asi šesť až sedemkrát nižšie riziko, že sa dostanú do nemocnice, aj keby sa infikovali covidom," vysvetľujú autori vo svojej štúdii. 

Ak by bola zaočkovanosť na Slovensku 60 percent, v nemocnici by sme mohli očakávať približne 544 ľudí. To je jedna pätina aktuálneho stavu 2 626. "Zároveň by takto klesol aj celkový počet ľudí prijatých s covidom do nemocníc od začiatku delta vlny až do dnes, z aktuálnych 8 702 na odhadovaných približne 1 802," píše sa v štúdiu.

Dnešný stav v nemocniciach, a teda obmedzenú bielu medicínu, by sme dosiahli približne o 32 dní. "Vyššia vakcinácia by viedla aj k vyššiemu počtu závažných nežiadúcich vedľajších účinkov vakcín, ktoré by sa zvýšili z 1 091, ktoré sú reportované počas pandémie dodnes približne na 1336, teda cca o 22 percent. Nárast počtu ľudí s nežiadúcimi účinkami by bol teda výrazne menší ako počet, ktorý by sa vďaka vakcinácii nedostali do nemocnice," píše sa ďalej v analýze.

Tento matematický odhad predpokladá približne rovnaké epidemické opatrenia ako sme v skutočnosti mali. V skutočnosti by ale podľa matematikov bola situácia horšia, pretože by sme mali miernejšie opatrenia práve pre vyššiu mieru zaočkovanosti. "Naopak, ak by sme boli zaočkovaní menej, opatrenia by boli prísnejšie a epidemická situácia lepšia, ako ju popisujú čísla v tabuľke, už dávnejšie by sme vtedy prekročili aj kapacity nemocníc," píše sa v štúdii. 

Autori odhadu upozorňujú na to, že tento odhad nie je odhadom prípadného zlepšenia, či zhoršenia v prípade, ak by sme v budúcnosti mali zaočkované príslušné percento populácie. 

​Aktuálne je niekoľko okresov len kúsok pred dosiahnutím zaočkovanosti nad 50 rokov

Už len tristo lôžok chýba na dosiahnutie kritickej hranice v nemocniciach. Minister zdravotníctva preto opäť vyzýva ľudí na očkovanie. Už teraz musia nemocnice odkladať bielu medicínu. Pacienti budú nútení čakať na svoje operácie aj niekoľko mesiacov. 

​Humennému stačili pred tromi týždňami iba 3 percentá zaočkovaných nad 50 rokov a okres by sa prehupol z čiernej do bordovej farby. No hoci ide o nízke číslo, vôbec to nie je jednoduché. Okresu aktuálne chýba už iba jedno percento a niekoľko desatín. "Nie je to jednoduché, aj keď tie čísla sú malé, predsa prerátať to na obyvateľov, no nie je to len tak za jeden deň. Ale verím, že sa ešte posnažia," povedal hovorca mesta Humenné, Marián Škuba.

Niektorí podnikatelia v Humennom dokonca ponúkajú 20 eurové zľavy všetkým nad 50 rokov, ktorí sa dajú zaočkovať do konca novembra. Ľudí očkujú aj v nákupnom centre. O žolíka bojuje aj rožňavský okres. K tomu, aby ho dostal však potrebuje ešte viac ako 1 200 plne zaočkovaných ľudí nad 50 rokov. "Viac sa chcú dať očkovať ľudia treťou dávkou. O tie prvé dávky záujem stúpa, ale stále nie je taký ako by sme si predstavovali," komentovala situáciu Silvia Lengová z regionálneho úradu. Počet pozitívnych pacientov v okrese stúpa.

V obci Krásnohorské Podhradie dokonca vyhlásili mimoriadnu situáciu. V karanténe je tam viac ako 500 ľudí a koronavírus potvrdili 225 ľuďom. Námestovskému okresu chýba len 27 ľudí and 55 rokov, aby sa z čierneho preočkoval na bordový. A zdá sa, že to nebude problém. Záujem o očkovanie je veľký. Len dnes viac ako sto ľudí stálo pred očkovacím centrom v Námestove, aby sa mohli zaočkovať.

Súvisiace články

Najčítanejšie