Skoro jasno
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Bude Šeliga opäť podpredsedom parlamentu? Podporila by ho väčšina koalície, on zanovito mlčí
Zdielať na

Bude Šeliga opäť podpredsedom parlamentu? Podporila by ho väčšina koalície, on zanovito mlčí

BRATISLAVA / Parlament je už sedem mesiacov bez podpredsedu. Nakoľko sa aj po rozpade klubu strany Za ľudí koaličná zmluva neotvárala, miesto podpredsedu by stále malo patriť poslancom od Veroniky Remišovej. V parlamentných kuloároch sa zároveň povráva, že podpredseda strany Za ľudí Juraj Šeliga má o tento post eminentný záujem.

V máji Juraja Šeligu prichytili popíjať v klube Pod Lampou, ktorý patrí Štefanovi Hríbovi. Aj vtedy bol lockdown a poslanec porušil opatrenia, ktoré v parlamente sám prijal. Spolu s ním boli v podniku prichytení aj župan Juraj Droba a vtedajšia predsedníčka výboru pre sociálne veci poslankyňa Jana Žitňanská. 

Obaja prichytení sa vtedy zriekli svojich funkcií v parlamente a ten je už od mája bez jedného podpredsedu. V máji síce strana navrhla ako náhradu Michala Lehotského, ale toho sa zvoliť nepodarilo. Chod v parlamente je podľa poslancov komplikovaný. Striedajú sa totiž len traja podpredsedovia a v rámci vedení schôdzí majú podľa členov parlamentu dosť práce. 

Sulíkovci by Šeligu podporili, ale majú jednu podmienku

Poslanec Miroslav Žiak pre Noviny PLUS TV JOJ uviedol, že SaS na Šeligovi ako kandidátovi netrvá. "Ak má on záujem byť podpredsedom, tak ho samozrejme podporíme," povedal Žiak s tým, že ich podmienkou je, aby sa Michal Luciak opäť stal štátnym tajomníkom u ministerky spravodlivosti Mária Kolíkovej.

"Asi chce byť podpredsedom parlamentu, keď sa o tom hovorí. Neviem si predstaviť, že by niekoho tlačili do toho, aby tento post zobral," vyjadril sa Žiak na konto informácií, ktoré sa parlamentom šíria už nejeden týždeň.

Ako vníma SaS to, že by sa Šeliga opäť chopil postu, ktorého sa pre vážny prešľap vzdal? "Je to nanajvýš  veľmi zvláštne, Keď sa človek pozície vraz vzdá nejakej pozície, ale potom sa o ňu ide opäť uchádzať. To už, ale musia zvážiť voliči," dodal Miroslav Žiak. 

Klub OĽaNO s jeho kandidáturou problém nemá

Novinám PLUS to potvrdil Andrej Stančík, ktorý pripomenul, že vzdanie sa mandátu bolo správnym krokom. "Potrebujeme ďalšieho podpredsedu parlamentu a ja by som ho určite podporil. Myslím si, že už nie je čas na tanečky okolo, ale treba to jasne deklarovať. Ak má tú ambíciu, mal by to vážne deklarovať," vyjadril sa mladý poslanec. 

To, že Šeliga predtým porušil opatrenia a preto odstúpil, ako výsmech občanom nevníma. "V tom čase to bolo gesto. Ja by som sa o tú istú funkciu znova neuchádzal, ale to je samozrejme na ňom," doplnil Stančík. Rovnako to vníma aj ďalší poslanec OĽaNO Tomáš Šudík, ktorý zdôraznil, že spomínaný post strane Za ľudí stále patrí. 

Snažili sme sa spojiť aj s poslancom a predsedom poslaneckého klubu Sme rodina Petrom Pčolinským, ale neúspešne.

Juraj Šeliga mlčí, rovnako aj strana Za ľudí

S otázkami ohľadom kandidatúry sme sa obrátili nielen na poslanca Juraja Šeligu, ale aj na tlačové oddelenie strany ministerky Veroniky Remišovej, ale odpovede do uzávaierky sme sa nedočkali. Nedozvedeli sme sa tak nielen to, či má Juraj Šeliga o daný post záujem, ale ani to, či strana zvažuje aj iného kandidáta. 

Súvisiace články

Najčítanejšie