Jasno
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Podnikateľ Rattaj: Zaujímala by ma reakcia ľudí, ktorí sú za tieto nariadenia zodpovední, keď sa s nimi stretnú na vlastnej koži
Zdielať na

Podnikateľ Rattaj: Zaujímala by ma reakcia ľudí, ktorí sú za tieto nariadenia zodpovední, keď sa s nimi stretnú na vlastnej koži

BRATISLAVA / Nezaradený poslanec Ján Krošlák, ktorý pred pár mesiacmi odišiel z poslaneckého klubu hnutia OĽaNO, sa "opustil" na sociálnej sieti a do konfliktu sa dostal so šéfom Tatra Mountain Resort Igorom Rattajom. Podľa podnikateľa ochutnal poslanec vlastnú medicínu. Poslanci často tvrdia, že nie sú výkonnou mocou. Nič to však nemení na skutočnosti, že sú nástrojom, ako kontrolovať vládu, pritom majú viac než dosť.

Napriek tomu, že parlament by mal mať vo vyhláškach vlády prehľad, príspevok odídenca z OĽaNO nasvedčuje tomu, že opak je pravdou. Ján Krošlák trávil druhý sviatok vianočný  hádaním sa na sociálnych sieťach. Svoj názor mu povedal aj CEO Tatry Mountain Resort Igor Rattaj. 

"To si majitelia hotela zle vysvetlili opatrenia, že o 20.00 zatvárajú reštauráciu a bar pre ubytovaných? A už môžeme jesť alebo piť iba na izbe?" pokračoval ďalej s tým, že sa pýtal, či takýto postup naozaj vyžaduje vyhláška. "To fakt u nás niekto ide takto obmedzovať zaočkovaných a ešte negatívne otestovaných ľudí? Alebo len chyba na strane hotelov?" dodal na záver svojej verejnej sťažnosti. 

"Tak už aj mňa zasiahol FB výraz dostal naložené. Nejak to budem musieť rozdýchať do Silvestra, ale aspoň všetci tí, čo nečítame do detailov vyhlášky teraz už vieme, že máme tu ďalší nezmysel Aj po troch covid vlnách tu stále máme nelogické opatrenia? Kto ich vymýšľa? Tak ako som sa Matoviča v parlamente pýtal, že kto stojí za ním pri kreovaní jeho geniálnych nápadov, pýtam sa teraz znovu," reagoval Krošlák na svojom profile

"Kto vytvoril a následne schválil toto opatrenie? Prídem na hotel trikrát zaočkovaný, plus mám negatívny test. Do ôsmej si môžem robiť vonku čo chcem, môžem lyžovať, ísť na prechádzku s deťmi, môžem ísť shopovať a keď už príde zákaz vychádzania a ja už musím byť na hoteli, tak sa nemám kde najesť ani napiť? Ten, kto to vymyslel, nech nám to nejako vysvetlí a obháji. Všetci tí odborníci, ktorí nám už skoro rok rozprávajú, že vakcína je sloboda, nech si nabudúce, keď ich napadne táto veta zahryznú do jazyka," pýtal sa ďalej nezaradený poslanec národnej rady, o ktorom sa však už dlhšie hovorí, že by mohol doplniť poslanecký klub hnutia Sme rodina. 

Ochutnali ste vlastnú medicínu, reaguje podnikateľ

Podľa šéfa Tatry Mountain Resort Igora Rattaja je výborne, že poslanec prišiel na vlastnej koži na to, aký je dopad opatrení v praxi. "Snáď mu to bude poučné pri jeho práci," zareagoval Rattaj pre Noviny PLUS TV JOJ. 

"Viem, že ako poslanec nie je výkonnou mocou, ale práve ako poslanec môže, a práve musí, vystaviť účet vláde, ktorá je schopná prijímať nelogické nariadenia," dodal pričom zdôraznil, že nelogické je konkrétne nariadenie zatvárať hotelové reštaurácie na Silvestra o 20:00.  

"Je hlúposť, na to nemusím byť odborník. By ma strašne zaujímala reakcia ľudí, ktorí sú za tieto nariadenia zodpovední, keď sa s nimi stretnú na vlastnej koži tak, ako pán poslanec Krošlák," uzavrel CEO TMR Igor Rattaj.  

Poslanci sa bránia zviazanými rukami, ale pravda bude zrejme inde

Voči schváleným opatreniam sa pod Krošlákovým statusom ostro vyhranil aj koaličný poslanec za OĽaNO Milan Kuriak, ktorý zásadne nesúhlasí s tým, že hostia v hoteloch sa musia po 20:00 vrátiť na izbu. Podľa koaličného poslanca tak opustia bezpečný priestor s regulovanou kapacitou a vrátia sa do malých izieb. 

"Ján Krošlák, kvôli opakujúcim sa nezmyselným opatreniam od " odborníkov" som pred Vianocami požiadal o stretnutie s hlavným hygienikom Mikasom a konzíliom " odborníkov ", aby prišli odpovedať na otázky...neudialo sa, lebo chceli vopred otázky...," napísal poslanec Kuriak pod príspevok bývalého kolegu z poslaneckého klubu OĽaNO Jána Krošláka. 

Pre Noviny PLUS TV JOJ však poslanec uviedol iný priebeh udalostí. "Boli sme viacerí, išlo to cezo mňa, ale boli sme viacerí na poslaneckom klube," poznamenal Kuriak na margo stretnutia s hlavným hygienikom. Ukázalo sa, že Ján Mikas stretnutie neodmietol, ale neudialo sa pre zaneprázdnenosť poslancov. "To bolo pre krátkosť času, lebo už sa skončila schôdza, potom bola možnosť stretnúť sa online a poslať otázky, ale každý z poslancov už išla domov," vysvetľoval Kuriak, ktorý však trvá na tom, že prijaté opatrenia považuje za nelogické. Zároveň argumentuje aj tým, že poslanci v regiónoch sú "prví na rane", pričom je ich moc oklieštená.

Na svojom trvá aj nezaradený poslanec Krošlák, ktorý sa pre Noviny PLUS TV JOJ vyjadril, že aj on sa opatrenia dozvie len, ak si prečíta vyhlášku, alebo keď sleduje médiá. Prehľad má v tých základných. "Je tam veľmi veľa vecí a drobností, ktoré sa týkajú priamo tých prevádzok a podnikateľov. Tie si myslím, že by ľudia nemuseli vedieť a tie sa dozvedia až, keď tam prídu," argumentoval poslanec s tým, že aj on je toho príkladom. "My poslanci tie opatrenia netvoríme," doplnil poslanec, ktorý si nemyslí, že by mal možnosti, ako prejaviť svoj nesúhlas. "Pozrite sa, nám skončila Národná rada okolo 10. decembra a táto vyhláška bola prijatá až potom," povedal na margo interpelácií vlády zo strany poslancov. 

Poslanec, ktorý sa s diskutujúcimi dostal do ostrej výmeny názorov, ktorá skĺzla aj do vzájomného osočovania, trvá na tom, že nie je v exekutíve a nezúčastňuje sa ani na zasadnutiach konzília odborníkov či na rokovaniach vlády. 

Poslanci majú nástrojov viac než dosť. Využívajú ich dostatočne?

Napriek tomu, že parlamentné výbory majú právo pozývať na svoje schôdze členov vlády, vedúcich iných orgánov štátnej správy a generálneho prokurátora, poslanci sa zvyknú vyhovárať na to, že nie sú výkonnou mocou štátu. Otázkou však je, či dostatočne využívajú svoje kontrólne právomoci, aby exekutívu tlačili k vyšším a kvalitnejším výkonom. Parlament je nadriadený vláde a Vláda SR sa Národnej rade zodpovedá. 

Nováčikovia poslaneckých lavíc zrejme zabudli na to, že na týchto predvolaniach môžu od pozvaných osôb vyžadovať vysvetlenia, správy a potrebné podklady. Predvolaní sú povinní prísť na schôdzu výboru, podať požadované vysvetlenia a správy a predložiť podklady. Môžu sa dať zastúpiť poverenými zástupcami, ak s tým predmetný parlamentný výbor súhlasí.

Ďalšou možnosťou je hodina otázok a odpovedí, ktorá sa v Národnej rade koná každý štvrtok o 14:00. Počas hodiny otázok sa môžu poslanci dopytovať, ale aj podávať interpelácie, ktoré sú písomnou odpoveďou členov vlády. Ak sa napríklad člen vlády nemôže zúčastniť, môže za seba poslať iného člena vlády, ktorý ho zastúpi a prečíta odpovede v mene daného ministra. 

Ďalšou možnosťou je aj návrh na vyslovenie nedôvery členovi vlády, teda de facto jeho odvolanie. K tomuto kroku už niekoľkokrát pristúpila opozičná strana Smer-SD, ktorá vyzbierala potrebný počet podpisov spolu so stranou Hlas-SD expremiéra Petra Pellegriniho. Poslanec, ktorý chce podať návrh na vyslovenie nedôvery členovi vlády potrebuje podpisy 30tich poslancov.

 

Súvisiace články

Najčítanejšie