Zatiahnuté, dažďové prehánky
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Týždeň v politike očami politológa Koziaka: Pellegrini vie, že sa nesmie spojiť s ľuďmi blúzniacimi o liberálnom fašizme
Zdielať na

Týždeň v politike očami politológa Koziaka: Pellegrini vie, že sa nesmie spojiť s ľuďmi blúzniacimi o liberálnom fašizme

BRATISLAVA / Napätie u nášho východného suseda sa vyostruje a stále viac ľudí sa obáva hroziaceho vojenského konfliktu. Opozičná strana Smer-SD počas silnejúcej vlny omikronu zvolala protest s podporou Hlasu-SD a SNS. Najdôležitejšie udalosti minulého týždňa pre Noviny PLUS TV JOJ komentoval politológ Tomáš Koziak.

Ukrajinská kríza a slovenská reakcia na ňu

Podľa politológa v politike najviac rezonovala práve téma, ktorá sa týka napätia na hraniciach Ukrajiny, Ruska a Bieloruska. "Ak sa pozrieme na počet mediálnych výstupov k tejto téme, tak určite práve táto téma hýbala, a hýbe spoločnosťou najviac," uviedol Tomáš Koziak pre Noviny PLUS TV JOJ. 

Politológ upozornil, že komentáre na sociálnych sieťach, by nebral ako bernú mincu, ale skôr ako hlasnú menšinu. "Ak by bola slovenská spoločnosť tak proruská, ako sa to javí na sociálnych sieťach, tak by Smer-SD mal 60 až 70 % a SNS Andreja Danka by nebola dlhodobo pod troma percentami," vysvetlil politológ, ktorý zdôraznil, že bežný človek netrávi väčšinu svojho času komentovaním na sociálnych sieťach. 

"Sociálne siete nemôže byť berná minca podľa ktorej sa posudzuje nálada spoločnosti," uzavrel na margo proruského sentimentu na Slovensku. Reálnym ukazovateľom spoločenských nálad sú podľa politológa jedine voľby. 

Protest Roberta Fica

Politológ poznamenal, že expremiér Robert Fico (Smer-SD) dokázal vždy mobilizovať ľudí, ale aj a námestí v Bratislave ich bolo odhadom sedem tisíc, čo je na viac ako 5 miliónové Slovensko málo. Koziak zdôraznil, že v kontexte toho, ako robert Fico dokáže pracovať s hlasnou a kričiacou menšinou, bude mať zložitú pozíciu skôr Peter Pellegrini.

"Jeho výroky sú podstatne umiernenejšie a Peter Pellegrini bude musieť veľmi zvažovať, či s Robertom Ficom do budúcej koalície pôjde," povedal Koziak a dodal, že vychádza najmä z vyjadrení expremiéra Pellegriniho, ktorý opakovane tvrdil, že chce byť štandardnou politickou stranou, čo už v prípade Roberta Fica (Smer-SD) neplatí.

"Ak chce byť Peter Pellegrini štandardnou politickou stranou, tak nemôže ísť do koalície s ľuďmi, ktorí blúznia o liberálnom fašizme," uzavrel odborník s tým, že Peter Pellegrini by mal v takom prípade veľký problém s akceptáciou v zahraničí, ale aj na Slovensku.

Najväčším prekvapením bol Boris Kollár, ale aj strach z Roberta Fica

Politológ označil za najväčšie prekvapenie postoj lídra hnutia Sme rodina Borisa Kollára k obrannej dohode s USA. "So svojim populizmom pri tejto téme nelavíroval," poznamenal politológ Tomáš Koziak, ktorý vysvetlil, že minimálne mohol súhlasiť s interpretačnou doložkou prezidentky Zuzany Čaputovej.

"Pre Borisa Kollára to mohlo znamenať to, že bude tým, ktorý bude opäť drahou nevestou a jeho podpora by nebola zadarmo," dodal politológ. Tomáš Koziak doplnil, že Boris Kollár si mohol za svoju podporu vyrokovať nielen niečo, čo by vedel prezentovať navonok, ale aj záležitosti vo vnútri koalície, o ktorých by sa verejnosť nikdy nedozvedela. 

Politológ Koziak uviedol, že nápad o interpretačnej doložke k obrannej dohode s USA je kombináciou strachu z Roberta Fica, ale aj snahy o upokojenie verejnosti. "Vznikol z toho, že zmluva nebola dobre komunikovaná zo strany politikov. Zrejme však ani nemohla byť dobre komunikovaná s ohľadom na nedôveru vláde, čo môžeme vidieť aj na nedodržiavaní opatrení a nezvládaní pandémie," dodal Koziak na záver s tým, že ak by ľudia vláde dôverovali, verili by aj tomu, čo hovorí.

"Treba však povedať aj to, že Robert Fico vedome zavádza a klame a to, čo tvrdí nie je pravda. Prezidentka sa mu zrejme snažila vyraziť tromfy z rúk, nakoľko jeje dôvera sa pohybuje omnoho vyššia, než v prípade ostatných členov vlády," uzavrel odborník pre Noviny PLUS TV JOJ. 

Súvisiace články

Najčítanejšie