Zatiahnuté
20°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Odborníci o Blahovi (Smer-SD): Je ako Mussolini z Facebooku
Zdielať na

Odborníci o Blahovi (Smer-SD): Je ako Mussolini z Facebooku

BRATISLAVA / Poslanec Ľuboš Blaha (Smer-SD) podľa odborníkov opäť prerazil dno. Na svojom profile na sociálnej sieti zverejnil zoznam poslancov s tým, že ich označil za vlastizradcov, ktorí Slovensku zobrali slobodu. Politológ Jozef Lenč poznamenal, že Blaha morálne degraduje. Odborník na komunikačnú bezpečnosť Tomáš Kriššák zase zhodnotil, že na správanie toxických zločincov sa Facebook len nečinne prizerá.

Odborník na komunikačnú bezpečnosť pre Noviny PLUS TV JOJ uviedol, že už roky je absolútne jasné a zrejmé, ktorá skupina aktérov zneužíva platformu Facebook na šírenie propagandy, dezinformácií, nenávisti a ďalších toxických zločinov voči spoločnosti.

Je na čase, aby sme začali kričať z plných pľúc

"Facebook sa na toto všetko roky nečinné prizerá a zatiaľ, čo tu pre tento toxický model podnikania zarába desiatky miliónov dolárov ročne, tak sa úplne alibisticky odvoláva na svoju verziu slobody prejavu a nám, čo na to zlo upozorňujeme vraví, že robí maximum, lebo veď tu má jedného factcheckera a bližšie nešpecifikovaný počet moderátorov obsahu, čo neváhajú dať ban Jánovi Benčíkovi, či Nikitovi Slovákovi, ale úplne ignorujú cieľavedomý hatespeech z dielne desiatok extrémistov a cynických manipulátorov všeho druhu," vyjadril sa odborník a zdôraznil aj ďalší element takéhoto počínania.

"Bizarnosť tejto situácie umocňuje to, že sú to práve kognitívni zločinci, ktorí túto platformu roky zneužívajú, kto svojim obsahom najviac vyhovujú nastaveniu algoritmov a ich obsah preto na tejto platforme získava násobne viac pozornosti verejnosti, než čokoľvek iné, čo vyprodukuje ktokoľvek, kto si vo svojom prejave ctí slušnosť a fakty," uviedol Kriššák a zhodnotil, že na to doplatíme všetci. 

"Je jedno, či hovoríme o jednotlivcoch alebo inštitúciách, v takto nastavenom systéme prehrávame boj s nenávisťou a zlom úplne všetci a jediný víťazi sú Facebook a tí najhorší ľudia, ktorí sa neštítia ničoho," pokračoval Kriššák ďalej a zdôraznil, že nastal čas, aby sme nie nahlas hovorili, ale z plných pľúc kričali, že tento stav musí okamžite skončiť.

"Inak nás nečaká nič iné, ako osud mnohých iných spoločností, ktoré sa samé zničili pre mentálnu epidémiu klamstiev a nenávisti, ako to mohli zažiť naši predkovia v minulom storočí. Na tento pokračujúci trend dlhodobo upozorňujem tak verejnosť, ako aj samotných predstaviteľov spoločnosti Facebook. O tomto stave budem okamžite upozorňovať predstaviteľov spoločnosti Facebook. Považujem to za svoju občiansku povinnosť a myslím si, že by tak mal vykonať každý občan, ktorému záleží na mieri, demokracii a udržateľnosti spoločenského zmieru na Slovensku," doplnil na záver.

Blaha ďalej morálne degraduje, zhodnotil Lenč

Takéto šírenie zoznamu poslancov je podľa politológa Jozefa Lenča ďalšou ukážkou úpadku poslanca a podpredsedu Smeru-SD Ľuboša Blahu. "Bohorovne prekračuje hranice nielen slušnosti v politike, ale aj hranice zákonností. To čo si už on dovoľuje a to, ako sa správa, si doposiaľ nedovolili ani tí najväčší extrémisti," povedal politológ pre Noviny PLUS TV JOJ.

Odborník na politické dianie zároveň uviedol, že mu Blaha pripomína neblahú osobnosť histórie. "Pripomína mi Mussoliniho z Facebooku, pretože to jeho vystúpenie pred národnou radou, tie gestá, ten výraz tváre, to už je čistá kópia Mussoliniho z obdobia, keď stúpal k moci," pokračoval Lenč a dodal, že je to otrasné a jeho správanie by sa malo začať riešiť a pozrieť sa na to, či je v medziach zákona. 

Zároveň tvrdenia Ľuboša Blahu označil politológ za nezmysel. "Vlastizradcami sú tí, ktorí hája záujmy Ruska, namiesto záujmov Európy a našich spojencov," uviedol s tým, že logicky jeho argumenty nedávajú zmysel. "Podstata vlastizrady je dohadovať sa s nepriateľom vlasti na jej zrádzaní," uzavrel. 

Facebook pristupuje k príspevkom netransparentne, poznamenal Goda

Odborník na hoaxy a dezinformácie Jakub Goda pre Noviny PLUS TV JOJ uviedol, že Facebook pristupuje k príspevkom od politikov ešte zhovievavejšie ako k príspevkom od bežných používateľov. "Neplatí to absolútne - v minulosti zmazali príspevky alebo dali ban účtom bývalého amerického prezidenta Trumpa, brazílskeho prezidenta Bolsonara a nedávno napríklad zrušil stránku poľskej strany Konfederacja," vysvetlil odborník a dodal, že niekoľko príspevkov vymazali už aj Ľubošovi Blahovi.

"Ak mu vymažú ďalšie, môže nasledovať aj ban. Vo všeobecnosti však platí, obzvlášť pri malých krajinách ako je Slovensko, že moderovanie obsahu zo strany Facebooku je nedostatočné, nepredvídateľné a málo transparentné," zhodnotil Jakub Goda, ktorý pôsobí v boji s dezinformáciami na ministerstve zdravotníctva, ale aj v kancelárii prezidentky.

"Zároveň platí, že extrémny, polarizujúci a útočný obsah má najväčšie predpoklady na úspech na tejto sociálnej sieti. Kombinácia takto nastavených algoritmov a nedostatočného moderovania vedú k tomu, že na Facebooku vyhrávajú extrémisti," dodal k téme. 

Súvisiace články