Skoro jasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Analýzy Na hrane so šéfom polície Hamranom: Pravdivé informácie ťahajú za kratší koniec. Hoaxy postihovať treba
Zdielať na

Analýzy Na hrane so šéfom polície Hamranom: Pravdivé informácie ťahajú za kratší koniec. Hoaxy postihovať treba

BRATISLAVA / Dočasný policajný prezident je vo funkcii dva a pol mesiaca. Podarilo sa mu za takýto krátky čas razantne zasiahnuť do fungovania policajného zboru? Je polícia schopná vymáhať pandemické opatrenia? Na témy, ktoré hýbu verejnosťou odpovedal dočasne poverený policajný šéf Štefan Hamran.

Dočasný policajný prezident Štefan Hamran je najhorúcejším kandidátom na post policajného prezidenta. Potvrdil to už aj minister vnútra Roman Mikulec. Otázkou je, či mal za taký krátky čas aj možnosť niečo reálne zmeniť.

"Môžem potvrdiť, že je to neskutočná drina, najmä v týchto ťažkých covidových časoch," začal Hamran a dodal, že ho veľa vecí prekvapilo. Kandidovať sa však rozhodol aj napriek tomu. Meno druhého kandidáta zatiaľ verejne nie je známe. "Každý je skúsený policajt a súper," povedal otvorene Hamran a dodal, že ak je meno, ktoré s dopočul pravdou, tak k jeho pôsobeniu v minulosti má veľmi zásadné výhrady.

Strážcovia poriadku

Hamran zdôraznil, že policajný zbor nemá ľahkú úlohu. "Väčšinu prípadov postupujeme na ÚVZ a tým ho enormne zaťažujeme, ale niekoľko tisícok riešime aj my," dodal Hamran, ktorý potvrdil, že od policajtov vyžaduje ľudský prístup. Zabudnúť sa totiž môže nielen starší človek, ale aj mamička s dvoma deťmi. 

"Nebudem klamať, aj my pracujeme na hranici svojich možností a nie je priestor na vyhováranie sa," priznal Hamran a prezradil, že len v Bratislave chýba 500 policajtov. To, že by policajti zo zboru rapídne odchádzali nie je pravdou. Štandardne opúšťa zbor okolo 1200 policajtov. 

Hamran uviedol, že na prípade zneužitia financií z pandemickej pomoci sa iniciatívne pracuje a Naka dnes aj zasiahla. Priznal, že sú indície, že za krádežou zdrojov z pandemickej pomoci sa môžu skrývať aj dôležité osoby. 

Domáce násilie

Ja si myslím, že sme pripravení a máme množstvo opatrení. Keď je páchané násilie na matke, žene, tak obeťou je vždy aj dieťa," povedal Štefan Hamran s tým, že domáce násilie preňho začína byť nosnou témou. Polícia zaviedla aj aplikáciu, ktorú môžu používať ľudia v ohrození. Využíva sa však málo. 

Poverený policajný prezident potvrdil, že počas uvoľnovania opatrení sa ženy začali ozývať viac. "Trestnú činnosť sa ale musíme najskôr dozvedieť," poznamenal Hamran a potvrdil, že polícia plánuje veľkú osvetu. Riešením by mala byť aj spomínaná aplikácia Panic Button, ktorá pomáha  presne zameranie obete domáceho násilia. S použitím aplikácie by mala polícia doraziť extrémne rýchlo. Polícia chce vložiť do aplikácie 5 násilných konaní. 

Šírenie hoaxov ako nový trestný čin

Iniciatíva Márie Kolíkovej sa už teraz dostala pod ostrú paľbu kritiky. Bude takýto prístup skutočným riešením? "Ja za seba vítam iniciatívu pani ministerky," uviedol dočasný policajný prezident a zdôraznil, že šírenie falošných informácií rozvracia vzťahy a spoločnosť. 

Rozhodovať o konkrétnych prípadoch budú súdy a vyšetrovať ich budú OČTK. Na ministerstve vnútra sa hoaxom venuje celá skupina ľudí, ktorá preveruje a prešetruje jednotlivé hoaxy na internete. "Sú zahltení a nestíhajú, lebo tých dezinformácií je toľko, že dokážu rozhodnúť parlamentné voľby, ale aj to, aby sa skupina ľudí neočkovala," povedal Hamran s tým, že si myslí, že je to extrémne nebezpečné. Za prekonanie pandémie pritom bojuje každá časť štátneho sektora. 

Hamran zdôraznil aj to, že sloboda slova a šírenie dezinformácií  nie je to isté. "Nedokážete to vyvrátiť, je to lož a nezmysel," poznamenal na margo toho, keď hoaxy šíria verejne známe osoby, ktoré majú stovky tisíc sledovateľov. Informácie podľa prezidenta polície začínajú ťahať za kratší koniec. 

Zjemnenie trestov za drogy

Nielen strana Sas, ale aj ľudia z OĽaNO sa pokúšali presadiť zníženie trestov za marihuanu. Hamran poznamenal, že príjmy z drog každý rok rastú. "Niekto vníma ako osobnú spotrebu aj 7 kíl marihuany," povedal pobavene Hamran a dodal, že je za flexibilnejší prístup a iniciatívu Márie Kolíkovej víta. 

"Snažíme sa riešiť tie vrchné poschodia, nie užívateľov s jednorázovými dávkami," uviedol Štefan Hamran a dodal, že práve tie vrchné poschodia zaplavujú trh drogami. 

Novela trestného poriadku

Novela je ďalšou novinkou z dielne ministerky Márie Kolíkovej. "Vyzerá to tak, že tieto dve štádiá nemôžeme zliať do jedného. Zjednodušenie by odbremenilo políciu, ale zabránilo aj opakovanej traumatizácii obetí násilných trestných činov. Aj pre tú obeť je jednoduchšie vypovedať raz a jednu  výpoveď používať počas celého trestného konania," uviedol k téme. 

Súvisiace články

Najčítanejšie