Jasno
17°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Šírením súkromných adries poslancov a politikov sa už zaoberá polícia
Zdielať na

Šírením súkromných adries poslancov a politikov sa už zaoberá polícia

BRATISLAVA / Po tom, čo poslanec Ľuboš Blaha zverejnil na sociálnej sieti zoznam poslancov, ktorí hlasovali za obrannú dohodu s USA, sa ďalšími sociálnymi sieťami začali šíriť ich súkromné adresy. Niekoľko poslancov sa dočkalo oznamu na dverách, že sú vlastizradcovia, v prípade ďalších prišli aj vyhrážky.

Nezaradený poslanec Miroslav Kollár (Spolu) zverejnil video, v ktorom vyzýva premiéra, aby zvolal bezpečnostnú radu štátu. Okrem poslancov sa totiž šíri aj adresa premiéra Eduarda Hegera, ale aj ministra financií Igora Matoviča (obaja OĽaNO). Incidentom sa už zaoberá polícia.

Miroslav Kollár sa najskôr pre Noviny PLUS TV JOJ vyjadril, že on papier s obvinením z vlastizrady zatiaľ nemá, lebo nemá plot. "Ja som stále naivne za otvorenú samosprávu," povedal so smiechom. To sa však zakrátko zmenilo a poslanec na sociálnej sieti zverejnil obrázok, že oznamu o svojej vlastizrade sa dočkal aj on.

Kollár postup podpredsedu Smeru Ľuboša Blahu označil za "začiatok poľovníckej sezóny". Na reakciu vyzval aj predsedu Smeru-SD Roberta Fica a predsedu Hlasu-SD Petra Pellegriniho, ktorý je aktuálne v izolácii po pozitívnom teste na Covid-19. Výzvu adresoval aj predsedovi vlády Eduardovi Hegerovi, od ktorého žiada riešenie predtým, ako príde k nešťastiu. 

Hovorkyňa premiéra Hegera Ľubica Janíková pre Novina PLUS TV JOJ UVIEDLA, že predseda vlády Eduard Heger takéto vyhrážky považuje za neprípustné. "Agresia, šírenie nenávisti a zloby nepatria do demokratickej spoločnosti. Takýto režim sme tu mali pred rokom 1989, kedy boli ľudia za svoj názor prenasledovaní. 
Poslanci, ktorí hlasovali za obrannú dohodu, dali jasne najavo, že im práveže na bezpečnosti a ochrane Slovenska záleží. Premiér sa teda touto situáciou bude zaoberať, nakoľko štvanie ľudí proti poslancom NR SR rozhodne nemôže byť súčasťou demokratického Slovenska," uviedla v mene Eduarda Hegera.

Ozval sa aj člen hnutia Sme rodina, poslanec Patrik Linhart, ktorý uviedol, že hlasoval za a urobil by to znova. "Na zastrašovanie a vyhrážanie som už zvyknutý, je to súčasť môjho života. Nečakal by som to ale od skupiny ľudí, za ktorých dlhodobo bojujem v parlamente. Je mi ľúto, že určitá časť ľudí podľahla dezinformáciám šíreným Ficom a Kotlebom," uviedol vo vyhlásení, ktoré zaslal médiám a uviedol.

"Urobil som tak aj v prípade podpory zmluvy s USA, o ktorú predošlá požiadala, a ktorú predložila bývalá vláda. Mrzí ma, že keď sme prekonali a zvládli dva roky koronavírusu, keď už spoločnosť potrebuje normálne žiť, poniektorí politici na úkor vlastných politických bodov šíria nenávisť a dezinformácie a rozdeľujú, a destabilizujú našu spoločnosť," pokračoval ďalej a doplnil, že do politiky išiel ako potravinový kritik preto, aby zmenil kvalitu potravín k lepšiemu.

"Veľmi ma mrzí, že iba kvôli tomu, že som raz "nestlačil gombík" podľa predstáv jednej skupiny ľudí, som dnes vystavený vyhrážkam, dezinformáciám a neskutočným hejtom. Som na nich zvyknutý od potravinárov a podvodníkov, no sklamalo ma, že kvôli jednému rozličnému názoru tieto vyhrážky prichádzajú aj od poniektorých ľudí, ktorých hlas som osobne vypočul v dave. Nikdy nemôžem vyhovieť všetkým, dnes je spoločnosť rozdelená, ale toto si naozaj za svoju obetu národu nezaslúžim. I napriek tomu budem pokračovať vo svojej práci pre tých, ktorí si moju obetu zaslúžia," uzavrel svoje vyhlásenie k téme. 

Výzva Generálnemu prokurátorovi

Poslanec Andrej Stančík (OĽaNO) zase zverejnil, že opozícia je schopná všetkého a neštíti sa ničoho v bezbrehej honbe za mocou. "Každým dňom som viac presvedčený, že páni z opozície rozkradli túto krajinu a majú absenciu charakteru a akejkoľvek morálky. Nikdy by mi ale nenapadlo používať tak zákerné a nebezpečné metódy ako oni. Najnovšie rozpútali orgie nenávisti, lží a dezinformácií okolo technickej zmluvy s naším spojencom, ktorú majú aj v Poľsku a Maďarsku," napísal poslanec za OĽaNO na svojom profile na sociálnej sieti a zdôraznil, že najnovšie kroky opozície prekopávajú dno.
"Blaha s fašistami doslova hecujú ľudí, aby sa mstili na poslancoch a zverejňujú mená, fotky a adresy. Vystavujú poslancov a ich rodiny násiliu len za to, že hlasovali za zmluvu, ktorú má 23 z 29 krajín NATO. Ak dôjde k násiliu, krv na rukách bude mať opozícia za to bezprecedentné zlo a nenávisť, ktoré posledné mesiace šíria. Strácajú už akékoľvek zábrany," doplnil a výzvu adresoval generálnemu prokurátorovi Marošovi Žilinkovi. 
"Vyzývam pána generálneho prokurátora, aby vo veci vyzývania k násiliu konal. Sám predsa hovorí, že mu ide o zákonnosť. Inak len dokáže, že je štítom opozície a politikom.
Verím, že každý slušný a rozumný človek naprieč celým politickým spektrom toto zastrašovanie a vyhrážky smrťou odsúdi," dodal na záver. 

Adresy sa šíria na neregulovanej ruskej platforme

Adresy politikov a poslancov kolujú na sociálnej sieti Telegram, čo je ruská neregulovaná platforma. Práve tam v skupine Vlastizradcovia Slovenska členovia zhromažďujú adresy politikov na základe výpisov z katastrov nehnuteľností, či webu Finstat. Nechýbajú ani fotografie šibenice a vyhrážky. 

​"Polícia eviduje toto konanie, situáciu monitoruje a vyhodnocuje. Príslušné krajské riaditeľstvá policajného zboru prijali adekvátne bezpečnostné opatrenia," uviedol pre Noviny PLUS TV JOJ riaditeľ komunikácie policajného prezídia Petar Lazarov. 

S otázkou sme sa obrátili aj na Generálnu prokuratúru a správu budeme aktualizovať. 

Najčítanejšie