Skoro jasno
17°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Slovensko zaznamenáva tretie najrýchlejšie zdražovanie v eurozóne
Zdielať na

Slovensko zaznamenáva tretie najrýchlejšie zdražovanie v eurozóne

BRATISLAVA / Inflácia v tomto roku ešte prudko vyletí a vlastne nevieme s tým nič robiť. Je totiž importovaná zo zahraničia. Zhodujú sa na tom analytici ministerstva financií, či národnej banky. Ani ekonomika nám neporastie tak, ako by sme si priali. Ceny nahor ťahajú energie, pohonné hmoty, či potraviny. Vláda ako nástroj podpory zvolila spôsob zdanenie jadra. Čo nie je, podľa ekonómov, práve najlepší spôsob boja so zdražovaním.

Zdražovanie máme na Slovensku tretie najdynamickejšie v eurozóne a ostane s nami dlhšie, ako sme čakali. "Je veľmi ťažké povedať, kam sa tie ceny uberú v najbližšom období, preto hovoríme o tom, že sa krištálová guľa ako keby pokazila," hovorí hlavný ekonóm Národnej banky Slovenska Michal Horváth. 

Za zdražovanie nemôžeme my na malom Slovensku, ale mix nešťastných medzinárodných udalostí, ktoré spustil Covid až po ruské hrátky s plynom. "Nie je možné urobiť nejaký radikálny krok na zatlačenie tých cien," uviedol viceguvernér NBS Ľudovít Ódor.  

Tento rok sa nám spomalí aj rast ekonomiky. Priemysel, ktorý však ťahá našu ekonomiku úplne nezaspal a má nám pomôcť neskôr aj exportné prostredie. "Budeme mať dobrý vietor do tej našej plavby ekonomickými vodami," predpovedá Juraj Valachy, riaditeľ Inštitútu finančnej politiky.

To by malo v horizonte troch rokov vytvoriť viac ako 60-tisíc pracovných miesto. Kým sa však situácia zlepší budeme musieť zápasiť s brutálnym zdražovaním. "Toto riešenie nie je v našich rukách," dodáva Valachy. 

Minister Sulík a Matovič, neustáli rivali, sa však spojili a napadol im kľúč, alebo skôr milióny, v špeciálnej dani z jadra. Nekonzultovali ho s nikým, ani s elektrárňami, ktoré na milióny nemajú. "Slovenské elektrárne sa nachádzajú na vrchole zadlženosti," uviedol generálny riaditeľ Slovenských elektrární Branislav Strýček. Za elektrárňami stojí aj zväz zamestnávateľov energetiky. "Sú na tenkom ľade a tento ľad sa im rozbíja," uviedol prezident Zväzu zamestnávateľov energetiky Vojtech Ferenc. 

Ako aj ekonómovia, štát by mal podľa nich pomôcť zraniteľným skupinám, nie však takto. "Z môjho pohľadu tá paleta riešení je širšia," dodáva viceguvernér NBS Ľudovít Ódor. 

Súvisiace články

Najčítanejšie