Jasno
14°
Bratislava
Ukrajinský veľvyslanec na Slovensku: Vaša opozícia mi pripomína politikov z 1939
Zdielať na

Ukrajinský veľvyslanec na Slovensku: Vaša opozícia mi pripomína politikov z 1939

BRATISLAVA / Už vyše mesiaca vzdoruje Ukrajina ruskej agresii. Zomierajú vojaci, civilisti a milióny ľudí utekajú do Európy, vrátane Slovenska. Západ pomáha, napríklad aj protivzdušným systémom Patriot tak, aby naša krajina bola v bezpečí. Na druhej strane riešime, či pomôcť Ukrajine aj vojensky.

Veľvyslanec: Sú ako politici z 1939

"Nielen vedieme úspešné boje, ale aj kontra nástup. Všetci chápu, že Rusko nezvíťazí a kedy sa to stane," s týmito slovami začal ukrajinský veľvyslanec počas rozhovoru s televíziou JOJ. Ten si, aj napriek tomu, že je diplomat, nebral servítku pred ústa pri komentovaní našich politikov. Najmä tých opozičných. "Vaša opozícia, hlavne Smer, mi pripomína politikov z roku 1939 a ako viete, skončilo sa to pre Československo tak ako skončilo. Tak ako to bolo v Československu, na Ukrajine predpokladáme, že tak nebude. Ako veľvyslancovi mi je veľmi ľúto, že takéto pozície sú voči našej krajine," konštatoval veľvyslanec Jurij Muška. 

Práve Smer sa vyjadruje proti vojenskej pomoci Ukrajine

"Nie sme za to, aby Slovenská republika dodávala zbraňové systémy ako S- 300 alebo Migy majú chrániť Slovensko," vyjadril sa Juraj Blanár zo strany Smer-SD. "Opozícia je rusofilná. My sme štát, ktorý je prvý na rane," reagoval minister životného prostredia Ján Budaj. 

Témou týchto dní je či ako krajina máme Ukrajine poskytnúť len humanitárnu pomoc alebo aj vojenskú. Hovorí sa najmä o systéme protivzdušnej obrany S - 300. "Nemáme dostatočne chránené nebo, a preto by sme nemali tieto systémy vyvážať," konštatoval Richard Raši. Boris Kollár povedal, že spomínaný obranný systém Ukrajincom nedáme, dokým nebudeme mať nový vlastný. Miliardové Patrioty zo západu máme totiž len vo výpožičke.

Rozhovor s ukrajinským veľvyslancom: 

Súvisiace články