Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Vaše deti môže strážiť aj suseda a poberať peňažný príspevok
Zdielať na

Vaše deti môže strážiť aj suseda a poberať peňažný príspevok

BRATISLAVA / Na základe novely ministerstva práce budete môcť aj vy požiadať o založenie takzvanej detskej skupiny. Majú to byť malé skupiny detí, ktoré môže strážiť akákoľvek fyzická osoba, napríklad aj v priestoroch svojho bytu. A rodič na takéto stráženie dostane od štátu príspevok. Má ísť o jeden zo spôsobov ako chce ministerstvo práce riešiť nedostatok voľných miest v jasliach a materských školách.

Aj u vás doma

Deti v rámci detskej skupiny môžete strážiť napríklad aj v priestoroch vášho bytu. Podmienkou je, že môžete maximálne strážiť 4 detí a to vo veku maximálne 4 rokov. "Predstavte si, že máte pani susedu, ktorá má jedno vlastné dieťa. A má 3 ďalšie kamarátky z toho istého vchodu v paneláku, ktoré by chceli ísť už pracovať, ale nie je v mieste ich trvalého bydliska dostatok voľných miest v jasliach alebo ani v škôlke. Tak v takomto prípade sa budú môcť dohodnúť s touto svojou susedkou. A je to vlastne tak, že keď máte jedno dieťa vlastné môžete mať v tej detskej skupine 3 cudzie, keď máte 2 vlastné 2 cudzie, 3 vlastné jedno cudzie," vysvetlil minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak. 

Na takéto stráženie nebudete musieť mať žiadne špeciálne vzdelanie ani kurz. "Predstavte si hocikoho, kto je schopný sa postarať. Pokiaľ žijete v byte a ste schopná vychovávať vlastné dieťa, predpokladáme, že pokiaľ sociálka vám neodobrala to dieťa kvôli nevyhovujúcim podmienkam alebo kvôli tomu, že sa neviete o to dieťa postarať, tak na pár hodín denne tak na pár hodín denne ste schopní sa postarať aj o jedno ďalšie dieťa," uviedol Krajniak.  Od začiatku júna budete môcť napr. aj u seba doma organizovať stráženie takejto detskej skupiny.

"Rozširovanie kapacít predškolských zariadení, rôznorodosť a možnosť výberu rodiča sú dôležité, takže ja to vnímam ako veľmi pozitívne," vyjadrila sa Lucia Gomez z Aliancie súkromných jaslí a materských škôl.

Môžete za to poberať aj peňažný príspevok

Aktuálne teda máte 3 možnosti. "Napríklad mamička s jedným dieťaťom môže poberať rodičovský príspevok vo výške 380€. Alebo môže poberať príspevok na jasle vo výške 280€. Alebo môže poberať príspevok na detské skupiny a ten je vo výške 160€," informovala hovorkyňa ministerstva práce a sociálnych vecí, Eva Rovenská. O príspevok na opatrovanie dieťaťa v detskej skupine si môžete požiadať na úrade práce. Nárok naň budú mať aj ženy z Ukrajiny. "Preto sme to zjednodušili, lebo tu máme veľa Ukrajiniek s malými deťmi, ktoré by chceli ísť pracovať, ale je logické, že nechceme dávať do škôlok a jaslí deti na úkor občanov SR," vysvetlil minister Krajniak. "Človek, ktorý sa rozhodne starať o deti v detskej skupine musí byť zaregistrovaný v registri soc. služieb na samosprávnom kraji," doplnila hovorkyňa Rovenská. "A bude musieť strpieť kontrolu," uzavrel minister Krajniak. 

Súvisiace články

Najčítanejšie