Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Obvinený expolicajt Martin Kučerka zobral úplatky od Bernarda Slobodníka. Dopoludnia sa k tomu priznal
Zdielať na

Obvinený expolicajt Martin Kučerka zobral úplatky od Bernarda Slobodníka. Dopoludnia sa k tomu priznal

Archívne video

Obvinenie Vladimíra Pčolinského

BRATISLAVA / Podľa informácii TV JOJ dopoludnia prebehol na Národnej kriminálnej agentúre výsluch trestne stíhaného už expolicajta Mariána Kučerku. Pôvodne bol obvinený v prípade mediálne známom pod označením Judáš. Nedávno bol vylúčený z prípadu na samostatné konanie.

Kučerka sa podľa informácii TV JOJ dopoludnia priznal, že zobral viac ako 70-tisíc eur v dvoch dávkach. Všetky mu odovzdal jeho vtedajší šéf na finančnej polícii, Bernard Slobodník. Prvé dve desiatky tisíc eur vraj dostal v súvislosti s vyšetrovaním podozrivých kšeftov s odpočtami DPH. 

Úplatok dostali v športovej taške

Druhú várku žiadal pre vyšetrovanie kšeftov s palivami. Peniaze od Bernarda Slobodníka dostal za zahľadenie vyšetrovania podozrení na kšefty s daňami, ktorým čelil Štefan Žiga. Rodinný príslušník exministra hospodárstva Petra Žigu. Úplatok Slobodníkovi podľa polície údajne dal nitriansky podnikateľ Norbert Bödör. Ďalší úplatok v sume 50-tisíc Kučerka zobral od Slobodníka za to, že dvojica zariadila podozrivým obchodníkom s palivami, že NAKA im pre vyšetrovanie nevyvalí doma dvere a nezadrží násilným spôsobom. Podozrivým kukláči nakoniec nevykopli dvere a vyšetrovateľ im len doručil uznesenie o obvinení. Polícia tvrdí, že za takýto priebeh akcie zaplatil už nebohý podnikateľ s palivami František Böhm a u Slobodníka to sprostredkoval svedok a kajúcnik Ľudovít Makó. Ten od Böhma za to dostal balík peňazí v športovej taške. Tú odovzdal po akcii cez Kučerku Bernardovi Slobodníkovi. Slobodník polícii už skôr priznal, že z peňazí zobral 65-tisíc eur a ďalších 65-tisíc dostal práve Kučerka. Kučerka ale v rozpore so Slobodníkom dopoludnia na výsluchu pri priznaní sa uviedol, že jemu Slobodník dal 50-tisíc eur, nepovedal za čo a od koho peniaze Kučerkovi dáva. Kučerka si myslí, že to bolo práve pre prípad stíhaných obchodníkov s palivami. Koľko od nich dostal Makó, nevie.

Z Mariána Kučerku môže byť spolupracujúci svedok 

Podľa zistení TV JOJ Marián Kučerka zatiaľ nemá dohodu s prokurátorom, pre ktorú by si zlepšil svoje doterajšie postavenie obvineného. Po dnešnom dni a jeho priznaní sa tomu zrejme ale smeruje. Už sa v prostredí vyšetrovania totiž špekuluje, že z Kučerku bude taktiež spolupracujúci svedok akými sú Bernard Slobodník aj Ľudovít Makó. Podľa zistení webového portálu noviny.sk ale branie úplatkov za spomínané dva prípady opisuje tento bývalý funkcionár NAKA inak ako sa k nim priznáva Slobodník. Kučerka nepotvrdzuje, že 20-tisíc eur mu Slobodník dal preto lebo ich poslal Norbert Bödör a nepotvrdzuje ani to, že za stopenie zaisťovacej akcie NAKA na podozrivých kšeftárov s palivami dostal 65-tisíc, ako tvrdí Slobodník. Marián Kučerka dnes vypovedal, že pre spomínané prípady dostal peniaze len od Slobodníka. O ich skutočnom pôvode vraj vôbec nevedel, len to tušil. 

Kučerka vypovedá aj proti bývalému šéfovi SIS Vladimírovi Pčolinskému

Všetky úplatky, ktoré dostal, minul pre vlastnú potrebu. Kučerka vypovedá proti sebe, Slobodníkovi a Pčolinskému. Len pred niekoľkými mesiacmi práve pre Kučerkove svedectvo dostal v poradí druhé obvinenie z korupcie trestne stíhaný už bývalý šéf SIS Vladimír Pčolinský. Ten má údajne uplácať Kučerku, aby ako vyšetrovateľ nevyšetroval podozrenia v súvislosti s nadnárodnou stavebnou spoločnosťou, v ktorej Pčolinský pracoval ako bezpečnostný technik pred nástupom do funkcie šéfa SIS. Dnes Najvyšší súd zamietol Pčolinskému sťažnosť proti väzobnému stíhaniu a naopak mu väzbu ešte rozšíril. Pre obavy, že by na slobode nielen mohol mariť vyšetrovanie, ale aj pokračovať v korupčnom konaní.

Hoci sa Kučerka priznáva, stále je vo väzení v Bratislave

Po minuloročnom zadržaní obvinených v prípade Judáš, údajne skončil Marián Kučerka hospitalizovaný v nemocnici. Aktuálne vykonáva väzbu vo väznici v Bratislave. Podľa zistení TV JOJ vypovedá vyšetrovateľom NAKA aj o ďalších svojich kolegoch, ktorým po nástupe do riadiacej funkcie pripadli jeho vyšetrovacie spisy. Aj vyšetrovanie kšeftárov s nadmernými odpočtami DPH, z ktorých je stále podozrivý Štefan Žiga v prípade označenom ako Valčeky. Vyšetrovatelia, na ktorých prípad prešiel, údajne sú v priateľskom vzťahu so stíhaným Žigom, aj samotným Slobodníkom. Jeden z nich podľa zistení TV JOJ aktuálne požiadal o uvoľnenie zo služby v polícii.

Súvisiace články

Najčítanejšie