Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Najprv bez problémov, teraz rozhodovanie. Takáto bola cesta Matoviča s očkovaním
Zdielať na

Najprv bez problémov, teraz rozhodovanie. Takáto bola cesta Matoviča s očkovaním

Archívne video

Igor Matovič často na otázky novinárov o Sputniku nereagoval

BRATISLAVA / Igor Matovič a jeho dvojmiliónové prekvapenie v podobe Sputnika V dnes nežne úspechy v desaťtisícoch, ako sa predpokladalo. A tak sa naskytá otázka, kedy sa expremiér dá zaočkovať a aj to, ktorou vakcínou.

Kauza okolo Sputnika V stála vtedajšieho premiéra Igora Matoviča stoličku. Otázka okolo jeho očkovania sa tiahla už od spustenia samotnej vakcinácie. Začiatkom novembra pritom vtedajší premiér polemizoval o tom, či sa má dať očkovať medzi prvými alebo poslednými. "Na začiatku odsudzovali tých, ktorí sa očkovať odmietali ísť. Považovali ich pomaly za menejcennú rasu. Keď sme najmä pre týchto ľudí s Marekom Krajčím doviezli z Ruska Sputnik, lebo o inej vakcíne odmietali, čo i len uvažovať, spustili s krvavými očami trojmesačnú podlú propagandu proti nemu. Teraz sa, hlupáci, čudujú, že prečo sa zrazu tí, ktorými od začiatku pohŕdali, akosi do očkovania Sputnikom nehrnú ... a na jeseň budú (možno) banovať, že miesto toho, aby sa tešili, tak obmedzene konali," napísal v stredu v statuse expremiér Matovič. 

Na otázku, ktorá zaznela v novembri v relácií NA HRANE, či sa dá premiér Igor Matovič ako prvý zaočkovať verejne spolu so svojou rodinou a následne celou vládou, premiér odpovedal, že to sľúbil, ale neskôr si uvedomil, že prioritne by mali byť ako prví zaočkovaní zdravotníci. "Takto, to som raz sľúbil a potom si uvedomil, že prioritu by mali mať zdravotníci a starší ľudia, ktorí sú najviac ohrození, čiže ideálne by bolo, aby som sa zaočkoval úplne posledný, keď každému, kto očkovaciu látku chcel, aby sa mu ušlo," odpovedal Matovič. 

Inak poobede, inak večer

Minister financií Igor Matovič sa pre TV JOJ v stredu popoludní v budove vlády vyjadril k aktuálnym počtom čakateľov na vakcínu Sputnik V. "Vôbec to nesledujem, ale keď je to tritisíc, tak povedzme si, že je to fajn. Po tej obrovskej trojmesačnej protikampani proti Sputniku je to veľký úspech a uvidíme, koľko nakoniec tých ľudí bude," uviedol bývalý premiér.  

K otázke, či minister vníma vekové obmedzenie vakcíny pri staršom obyvateľstve ako problém, povedal, že za problematické považuje skôr to, že v iných krajinách táto vakcína také prísne vekové ohraničenie nemá. " Až v 60-tich krajinách sveta vekové obmedzenie na Sputnik nie je. Platí to aj o susednom Maďarsku. Takže toto je skôr otázka na ministerstvo zdravotníctva," dodal Matovič. Vakcínam Sputnik sa pritom blíži dátum expirácie. Vláda by preto mala predložiť plán, čo sa stane s nevyužitými vakcínami a ako zamedziť prípadným finančným stratám. S plánom má prísť podľa Igora Matoviča čoskoro minister zdravotníctva.

"Bez najmenších problémov"

Vo februári, kedy na Slovensko pod rúškom tajomstva pompézne priletel vojenským nákladným lietadlom C27-J Spartan, vtedajší predseda vlády Igor Matovič tvrdil, že by sa dal zaočkovať ruskou vakcínou, ak by bola k dispozícii. "Bez najmenších problémov," vyjadril sa Matovič na košickom letisku.

Ak by bolo na Slovensku možné očkovať sa vakcínou Sputnik V, zaočkovalo by sa o stotisíce ľudí viac ako bez nej, tvrdil na brífingu predseda vlády Igor Matovič, ktorý zároveň pred médiami predstavil aj prieskum verejnej mienky. Išlo o prieskum agentúry AKO, z ktorého vyplývalo, že ak by do výberu vakcín pribudla ruská vakcína, zaočkovalo by sa o 8,3 % populácie viac. Očkovať by sa teda dalo o 300 tisíc ľudí viac iba preto, že by mali k dispozícii vakcínu Sputnik V, myslel si Matovič. "To je nám naozaj jedno, či sa na Slovensku zaočkuje 300 tisíc ľudí navyše?" pýtal sa na letisku.

Koncom mája však svoje rozhodnutie zmenil. "Pre mňa vzhľadom na to, že každý druhý týždeň cestujem v rámci Európy niekam, a nie všetky krajiny uznávajú neregistrovanú vakcínu EMA, bohužiaľ, budem sa musieť rozhodovať pre inú, hoci by som sa rád dal očkovať Sputnikom," vyjadril sa pred týždňom Matovič.

Súvisiace články

Najčítanejšie