Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
NAKA zadržala šéfa policajnej inšpekcie Szabóa
Zdielať na

NAKA zadržala šéfa policajnej inšpekcie Szabóa

BRATISLAVA / Posledný vysoký funkcionár Ministerstva vnútra z éry minulej vlády skončil vo štvrtok ráno v policajných rukách. Adriána Szabóa, ktorý šéfoval policajnej inšpekcii, zadržala NAKA. Zaujímavé však je stretnutie trojice Mikulec, Kovařík a Matovič, ktoré nasledovalo len niekoľko hodín po policajnom zásahu.

Policajti z Národnej kriminálnej agentúry tentoraz nezasahovali doma. Pre šéfa policajnej inšpekcie si prišli priamo do jeho úradu.

Podľa zistení Televízie JOJ sa takto policajti chceli vyhnúť kritike, akú spustil zásah v byte bvývalého šéfa elitnej jednotky, Branislava Zuriana. Krátko po zadržaní predviedli Adriana Szaba do svojich priestorov, kde do rúk obdržal Uznesenie o vznesení obvinenia.

"ÚŠP môže potvrdiť, že bol zadržaný riaditeľ Úradu inšpekčnej služby a to v súvislosti s jeho obvinením pre trestný čin zneužívania právomoci verejného činiteľa a korupčnú trestnú činnosť," povedal hovorca generálnej prokuratúry Dalibor Skladan.

Informácie TV JOJ hovoria tiež o tom, že so šéfom inšpekcie sú spoluobvinení bývalí vysokí policajní funkcionári, ktorí dnes s políciou spolupracujú. A to Bernard Slobodník a Marian Kučerka.  "Bola zadržaná len jedna osoba. V danej veci sú však obvinené celkovo 3 osoby," skonštatoval Skladan.

Podľa potvrdených informácií, korupcia mala súvisieť s 20 tisícovou hotovosťou a drahou elektronikou, ktorú mal prijať. Zaujímavé je, že práve o týchto súvislostiach sa v stredu pre Denník N verejne rozhovoril aj minister vnútra. Dnes následne prišlo Szaboove zadržanie.

"Ak špeciálny prokurátor potvrdí informácie, ktoré budú závažného charakteru, spracujem a predložím vláde návrh na odvolanie riaditeľa ÚIS Adriána Szabóa," uviedol Roman Mikulec.

Mikulec dodáva, že je tiež pripravený podať tento návrh pred Brannobezpečnostný výbor, ktorý pred vládou musí odobriť Szabóvo odvolanie. To už ale kričí opozícia. Hovoria o tom, že nie je náhodou, že toto zadržanie prichádza v čase, keď má inšpekcia prešetrovať tajné stretnutie v SIS, či podozrenia tajnej služby o manipulácii vyšetrovania v ostro sledovaných kauzách.

"Asi nám neostáva nič iné, len otvoriť tému odvolávania ministra vnútra v parlamente," vyhlásil expremiér Robert Fico.

​"Z tohto miesta chcem vyzvať pána ministra vnútra Mikulca, aby okamžite podal demisiu a odišiel zo svojho postu," uviedol Pellegrini.

"Ja som vyzval opozíciu už niekoľkokrát, aby prestali so zastrašovaním, pretože. myslím si, že to je to, čo robia. Zastrašujú ľudí, ktorí majú strach,"  uviedol premiér Heger.


Za povšimnutie ale stojí aj dnešné stretnutie, ktoré sa odohralo len niekoľko hodín po zadržaní a obvinení hlavného policajného inšpektora. TV JOJ zachytila ministra vnútra Romana Mikulca, ako spolu s policajným prezidentom Petrom Kovaříkom hlavným vchodom smerovali k šéfovi OĽaNO a štátnemu financmajstrovi, Igorovi Matovičovi, priamo do jeho úradu.
 
Stretnutie trvalo niekoľko desiatok minút. Keď ale ochrankári zbadali našu kameru, v jednom momente naštartovali vládne limuzíny a preparkovali ich do neverejných priestorov ministerstva financií.

Nedostali sme tak priestor pýtať sa na otázky ohľadom tohto stretnutia, ktoré vyvolalo množstvo otáznikov. Keďže o ňom vopred vládne a ani policajné špičky nikde oficiálne neinformovali. Pýtali sme sa preto mailom. Či táto návšteva expremiéra Matoviča súvisela s dnešnou policajnou akciou. Odpoveď nám poslali písomne. Len z ministerstva vnútra a policajného prezídia.

"Na MF sa uskutočnilo plánované pracovné rokovanie ministra vnútra a ministra financií k návrhu rozpočtu Ministerstva vnútra na roky 2020-2024. Predmetom rokovania neboli žiadne vyšetrované kauzy," informoval Mikulec.

"Bežné pracovné stretnutia, ktorých je v priebehu dňa niekoľko každý deň, nemedializujeme. Zadržanie riaditeľa ÚIS nebolo témou stretnutia," vyjadril sa policajný prezident Peter Kovařík.

Jediný, kto sa  k spoločnému stretnutiu nevyjadril bol práve Igor Matovič. Sám pritom nedávno čelil obvineniam, že sa stretával s kajúcnikom Makóm. Rovnako tak opozičným otázkam o údajnej priamej komunikácii s elitnými policajnými vyšetrovateľmi. Načasovanie dnešného stretnutia s vedením polície práve v čase zadržiavania, v tak citlivej kauze preto môže vyvolať ešte ďalšie politické rotztržky.

Súvisiace články

Najčítanejšie