Oblačno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Odvolávanie ministra vnútra Romana Mikulca: Nadávky, urážky a útok Remišovej
Zdielať na

Odvolávanie ministra vnútra Romana Mikulca: Nadávky, urážky a útok Remišovej

BRATISLAVA / V Národnej rade bude dnes opäť poriadne dusno. Len pred pár týždňami sa opozícia na čele s expremiérom Robertom Ficom pokúšala odvolať ministerku spravodlivosti Máriu Kolíkovú (Za ľudí) dnes sa zmráka nad ministrom vnútra Z OĽaNO. Ako sa napokon zachová hnutie Sme rodina?

Po ministerke spravodlivosti Márii Kolíkovej (Za ľudí) čelí odvolávaniu v parlamente aj Roman Mikulec (OĽaNO). Dôvody sú zložitejšie než by sa na prvý pohľad mohlo zdať a dokonca aj Kolíková po mimoriadnom rokovaní vlády poznamenala, že podľa nej nejde o náhodu. 

"Ja si myslím, že určite nie je náhodou, že potom, čo som bola odvolávaná ja, je teraz odvolávaný minister vnútra," poznamenala Kolíková s tým, že cíti veľký záujem na spochybnení spravodlivosti. 

Mimoriadnu schôdzu Národnej rady môžete sledovať naživo tu:

Odvolanie v oboch prípadoch iniciovala opozičná strana Smer-SD, ktorá do parlamentu podala návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze Národnej rady. Cieľ je pritom jasný: Odvolať z funkcie ministra vnútra Romana Mikulca. Dôvodom má byť uniknutá dôverná správa SIS v ktorej sa má podľa interpretácie Smeru-SD, ale aj niektorých členov hnutia Sme rodina, odhaľovať manipulovanie vyšetrovania najväčších káuz. 

Po Márii Kolíkovej, ktorú sa Smeru-SD odvolať nepodarilo nasleduje šéf vnútra. Jeho kritici sa pritom vyjadrili, že Mikulec nevie čo sa na rezorte deje. Za to čelí kritike nielen zo strany opozície, ale nespokojnosť s vedením rezortu vnútra vyjadril aj minister Milan Krajniak. 

Ako to vidia poslanci?

Do ostrého konfliktu so šéfom rezortu vnútra sa dostal brat obvineného exšéfa SIS Peter Pčolinský, ktorý je zároveň predsedom poslaneckého klubu hnutia Sme rodina. Okrem verejnej a otvorenej deklarácie nedôvery sa Pčolinský do Mikulca pustil aj na sociálnej sieti. Minister práce Milan Krajniak počas mimoriadnej schôdze vlády uviedol, že dvaja poslanci budú mať v prípade hlasovania o odvolaní "zelenú kartu". Ide práve o rodinných príslušníkov obvineného Vladimíra Pčolinského. Okrem jeho brata bude môcť hlasovať za odvolanie Romana Mikulca aj manželka Adriana Pčolinská. Za ministrom vnútra však stojí nielen klub OĽaNO, ale aj SaS a Za ľudí. 

Facebook - Boris Kollár

​Mimoriadna schôdza sa začala

Boris Kollár otvoril mimoriadnu schôdzu Národnej rady. Návrh na odvolanie ministra vnútra Romana Mikulca predložil Robert Fico, predseda opozičnej strany Smer-SD. V úvodnom slove predkladateľa vyrátal všetky obvinenia, ktoré má nielen voči vláda a jej predsedovi, ale aj ministra vnútra Romana Mikulca. "Ak vieme, že má niekto chuť pokračovať v trestnej činnosti, tak ho do väzby dajme," povedal predseda s tým, že podľa neho sa aktuálne bavíme o pásovej výrobe a zneužívaní práva. "Veľmi vážne hovoril pán Lučanský," poznamenal s dôrazom na ľudskú tragédiu. "Parlamentná správa bola jedno fiasko," reagoval na margo vyšetrovania jeho sebevraždy.

Robert Fico hovorí už takmer hodinu a pol. Jeho úvodné slovo však zatiaľ prekvapivú informáciu neprinieslo. Opiera sa predovšetkým o tvrdenia zo svojich tlačových konferencií. To, či bude čítať tajnú správu SIS zatiaľ nie je jasné, ale opäť sa vrátil k tvrdeniam o nájomných svedkoch. Spoza rečníckeho pultu sa Robert Fico v rámci citácie nevyhonil ani vulgarizmu. 

Zároveň bol expremiér Robert Fico predsedom parlamentu Borisom Kollárom (Sme rodina) upozornený, že v prípade čítania dôvernej správy SIS, bude nútený prerušiť rokovanie. Robert Fico sa preto rozhodol prečítať len odôvodnenie k návrhu na odvolanie ministra vnútra. "Všetko čo čítate na internete je pravda," emotívne zvolal smerom k občanom. ​

Matovičov útok

Expremiér a minister financií Igor Matovič si s Ficom vybavoval účty aj dnes. Počas úvodného slova predkladateľa sa na lídra strany Smer-SD rozhodol zaútočil vizuálnou pomôckou a vytiahol A4-ku s nápisom "Capo di tutti capi".

Viac sa dozviete vo videu:

​Brániaci sa Mikulec

"Opozícia sa snaží mariť vyšetrovanie," povdal minister vnútra Roman Mikulec pričom dodal, že je nemysliteľné aby on zo svojej pozície zasahoval do práce vyšetrovateľov, alebo mal prístup do spisov. Proti tvrdeniam Roberta Fica sa bránil aj tým, že sa ho snažila v minulosti uštvať opozícia, ktorá mu mala podrstiť aj dôkazy do jeho auta. Mikulec argumentoval aj tým, že jeho obvinenia vyvrátil súd. "Deje sa tu možno nevídané ozdravovanie justície," vyjadril sa minister vnútra v pléne s tým, že orgány sa podozreniami zaoberajú. "To sa deje a my nečakáme tak, ako ste čakali vy," predniesol smerom k bývalej vláde, aktuálnej opozícii s tým, že sa verejne opýtal: "Čo ste robili so spravodajskými informáciami?....Zametali ste ich pod koberec."

​​Do diskusie týkajúcej sa odvolávania sa písomne prihlásilo až 13 rečníkov. Ďalší sa budú môcť prihlásiť aj ústne. O slovo prejavilo záujem aj niekoľko ministrov a to vrátane Igora Matoviča. Expremiér má podľa všetkého záujem spomenúť aj kauzy bývalej vlády. 

Rozčúlená poslankyňa Kozelová

Monika Kozelová (OĽaNO) sa nezdržala ani v úvode schôdze, kedy ju musel predseda NR SR Boris Kollár upozorniť, aby nerušila pokoj. Zapojila sa aj v rámci faktických poznámok a to s tým, že dúfa v riadne vyšetrenie. "Dúfam, že uniknutou správou sa už zaoberá NAKA," vykríkla rozhorčene z pléna. Do rozpravy sa zapoja aj Richard Takáč (Smer-SD), Vladimír Zajačik (OĽaNO), Andrej Stančík (OĽaNO), Milan Mazurek (Nezaradený, predtým ĽSNS) Denisa Saková (Nezaradená, Hlas-SD, Ján Mičovský (OĽaNO) a Matej Śutaj Eštok (Hlas-SD). 

SITA

​Útok ministerky Veroniky Remišovej

V rozprave vystúpila aj ministerka a predsedníčka strany Za ľudí. Podľa jej slov spoza rečníckeho pultu sa Robert Fico snaží rozložiť právny štát a ide mu o systém "našich ľudí". "Chcú urobiť situáciou neprehľadnou," podotkla s tým, že záujmom je pošpiniť každého a keď sa vytratí zmysel pre spravodlivosť a právo, tak aj zloťinci budú pôsobiť očistene. "Ukázalo sa, že aj špičky polície a prokuratúry boli v rozklade," poznamenala, že problémom by čelil každý minister vnútra z ktorejkoľvek strany. "Prokuratúra pracuje a stíha a prináša to výsledky," pokračovala s tým, že ako ministerka má prístup len k medializovaným infomráciám. Podľa Remišovej toto neplatí o Robertovi Ficovi. Spomenula aj kauzu Hedvigy Malinovej, ktorá sa stala emblémom toho, ako fungovala polícia za predchádzajúcej vlády a pripomenula, že vtedy bolo zrejmé, že Fico mal prístup k informáciám zo spisu. "Romana Mikulca stíhali vyfabrikovane," dodala s tým, že aj dnes sa ho snaží opozícia zdiskreditovať. "Budeme podporovať všetkých čestných prokurátorov, policajtov a sudcov," uviedla ministerka Remišová k záveru. 

Súvisiace články

Najčítanejšie