Skoro jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Kvôli Mikulcovi mimoriadne zasadala vláda: Má dôveru premiérovho kabinetu?
Zdielať na

Kvôli Mikulcovi mimoriadne zasadala vláda: Má dôveru premiérovho kabinetu?

Archívne video

BRATISLAVA / Už zajtra bude po Márii Kolíkovej čeliť odvolávaniu ďalší minister aktuálnej vládnej koalície. Roman Mikulec (OĽaNO) podľa odporcov nezvláda rezort vnútra a nevie, čo sa mu deje takpovediac "pod zadkom". Ako bude hlasovať poslanecký klub Sme rodina?

Predseda poslaneckého klubu Sme rodina Peter Pčolinský sa ešte minulý týždeň vyjadroval, že minister vnútra Roman Mikulec sa jeho podpory v rokovacej sále Národnej rady nedočká. O hlasovaní Adriany Pčolinskej,  manželky obvineného exšéfa Slovenskej informačnej služby Vladimíra Pčolinského, sa zatiaľ len pošuškávalo. Viac svetla do diania v poslaneckom klube vniesol minister práce Milan Krajniak (Sme rodina). 

Sme rodina zrejme nebude jednotná

Dvaja poslanci Národnej rady SR (NR SR) z vládneho hnutia Sme rodina majú „voľnú kartu“ pri hlasovaní o nedôvere ministrovi vnútra SR Romanovi Mikulcovi (OĽaNO). Pred mimoriadnym rokovaním vlády to uviedol minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Milan Krajniak (Sme rodina). Na dnešnej schôdzi sa ministri budú venovať návrhu poslancov NR SR na vyslovenie nedôvery šéfovi rezortu vnútra. Mikulec aj predseda vlády SR Eduard Heger (OĽaNO) potvrdili, že dnes poobede sa stretnú s koaličnými poslancami, ktorí avizovali, že budú hlasovať s opozíciou.

Zvolanie mimoriadnej schôdze k vysloveniu nedôvery ministrovi vnútra iniciovala opozičná strana Smer - sociálna demokracia (Smer-SD). Konať sa bude v utorok 15. júna. Ministrovi vnútra vyjadrilo podporu hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) a strany Sloboda a Solidarita (SaS) a Za ľudí. Naopak, za jeho odvolanie budú hlasovať koaliční poslanci Peter Pčolinský a Adriana Pčolinská (obaja Sme rodina). 

Premiér Heger za svojim ministrom stojí

Vláda SR na svojom dnešnom mimoriadnom rokovaní neodsúhlasila návrh poslancov Národnej rady SR na vyslovenie nedôvery ministrovi vnútra SR Romanovi Mikulcovi (OĽaNO). Vo svojom stanovisku k návrhu skupiny poslancov uviedla, že vníma tento dokument ako súčasť politického boja, ako prejav obsahovej prázdnosti navrhovateľov, ale zároveň aj ako vážny útok na princípy právneho štátu.

Predseda vlády z OĽaNO avizoval ešte minulý týždeň, že poslancom, ktorí budú hlasovať za vyslovenie nedôvery hrozia politické dôsledky. Po zasadnutí vlády uviedol, že nerozumie útokom na minsitra vnútra. Eduard Heger zároveň priznal, že sa stretol aj s poslancom Petrom Pčolinským. "Bola to konštruktívna diskusia," uviedol na margo stretnutia. Pritom poznamenal, že verí vo vyčistenie vzťahov medzi Milanom Krajniakom a Romanom Mikulcom. Spolu s premiérom sa majú dvaja ministri stretnúť dnes o jednej poobede. 

To, že minister vnútra Roman Mikulec má silnú podporu vlády vyjadrila aj ministerka spravodlivosti Mária Kolíková. "Ja si myslím, že určite nie je náhodou, že potom, čo som bola odvolávaná ja je  teraz odvolávaný minister vnútra," poznamenala Kolíková tým, že cíti veľký záujem na spochybnení spravodlivosti. 

Čo sa udialo s Vladimírom Pčolinským?

Bývalý riaditeľ Slovenskej informačnej služby (SIS) Vladimír P. čelí obvineniu, že za úplatok 20-tisíc eur zastavil odpočúvanie a rozpracovanie momentálne obvineného podnikateľa Zoroslava K. Druhé obvinenie je podľa medializovaných informácií založené na podozrení, že sprostredkoval sumu desaťtisíc eur policajtovi Mariánovi K. za to, aby sa neriešili podozrenia voči známej nadnárodnej stavebnej spoločnosti. 

Súvisiace články

Najčítanejšie