Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Jana Bittó Cigániková o Záborskej uznesení: Klamete, odkazuje mimoparlamentným liberálom
Zdielať na

Jana Bittó Cigániková o Záborskej uznesení: Klamete, odkazuje mimoparlamentným liberálom

BRATISLAVA / Ešte vo štvrtok vyvolalo vášne prijaté uznesenie proti správe Európskej únie. Predkladateľmi bola Anna Záborská spolu s poslancami OĽaNO. Mimoparlamentní liberáli z Progresívneho Slovenska vystavili poslancov ostrej kritike. Okrem ĽSNS, OĽaNO a Kresťanskej únii adresovali výhrady aj koaličnej SaS. Jana Bittó Cigániková s reakciou nečakala dlho.

Cieľom prijatého uznesenia parlamentu má byť pripomenutie svojbytnosti Slovenskej republiky. Poslanci svojim postojom demonštrovali skutočnosť, že otázky zaoberajúce sa zdravotnou politikou štátu a vzdelávaním sú v rukách jednotlivých členských štátov. Poslanci koaličnej strany SaS buď nehlasovali, alebo sa zdržali. S výhradami poslancov nesúhlasila ani predsedníčka zdravotníckeho výboru za SaS Jana Bittó Cigániková.

Následne sa však práve parlamentní liberáli stali terčom ostrej kritiky. Tomáš Valášek ich obvinil z kolaborácie na šliapaní po ženských právach. "Aj ty SaS?" Začal svoj príspevok na sociálnej sieti s tým, že prístupom strany je sklamaný.

Vrátiť Valáškovi úder sa rozhodla predsedníčka zdravotníckeho výboru za SaS. "Kolega Valášek ticho podporuje obmedzovanie práv žien," napísala na sociálnej sieti s tým, že sa odvolala na jeho kritiku a obvinenie, že SaS podľa neho ticho podporila uznesenie Anny Záborskej.

"Nuž, pravda je taká, že SaS sa vystúpením v pléne a aj svojim hlasovaním snažila, aby takéto uznesenie neprešlo. Totižto, keď sa zdržíte, zvyšujete kvórum a aj potrebný počet hlasov ZA, aby návrh prešiel. Úplne rovnako, ako keď ste proti," poznamenala saskárka.

​Zároveň si kolegu v online priestore podala za to, že neprišil na hlasovanie, ale dal prednosť konferencii Globsec. "Tým teda znížil potrebný počet hlasov ZA a dopomohol k jeho schváleniu. Ak to mám vyhnať do extrému, ako sa snaží on a jeho kolegovia, tak uprednostnil akési spoločenské stretnutie pred bojom za ženské práva v parlamente," uviedla s tým, že samozrejme ide o hyperbolu a bola by rada ak by sa upustilo od lacného politického marketingu.

Uznesenie podľa nej obsahuje len štyri vety a na povážanie je len jedna. "S ostatnými troma sa ťažko dá nesúhlasiť. Ja viem, že Anna Záborská nie je v našich kruhoch populárna, ale netreba mať za každú cenu červené oči a nenávistné statusy. Toto uznesenie je nezmyselné, zbytočné a predčasné," poslankyňa zároveň špecifikovala, že práve to bol dôvod prečo uznesenie nepodorili.

"Zdržať sa nie je nijaký tichý súhlas, ako sa to snaží mimoparlamentná strana prezentovať a teda klame," dodala na záver s tým, že s tým, že je hanebné, ak niekto klame a toto napíše o poslancoch za SaS, ktorí stáli v prvej línii boja proti sprísneniu interrupcií, navrhovali interrupčnú tabletku, otvárali témy ako odluka cirkvi od štátu či partnerské spolužitie.

Súvisiace články

Najčítanejšie