Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Etnologička Nádaska o histórii zmrzliny: Jej korene siahajú do obdobia 200 rokov pred našim letopočtom
Zdielať na

Etnologička Nádaska o histórii zmrzliny: Jej korene siahajú do obdobia 200 rokov pred našim letopočtom

BRATISLAVA / Čo tak sa trochu schladiť? Pozývame Vás na zmrzlinu! Nie do zmrzlinárne, ale do histórie. S etnologičkou Katarínou Nádaskou sa pozrieme na to, kde táto najobľúbenejšia letná pochúťka vznikla a ako sa dostala k nám.

Ako hlboko pôjdeme do histórie za prvým kopčekom zmrzliny?

Museli by sme ísť 200 rokov pred naším letopočtom. Asi tam má korene zmrzlina. Aj keď by sme sa dostali do starovekých štátov, napríklad, ako bola Čína. Čína bola jedna z prvých krajín, kde vznikla zmrzlina, aj keď ten pojem zmrzlina, no to čo si my predstavujeme pod týmto pojmom a medzi prastarou zmrzlinou, bol diametrálne odlišný, pretože obyčajne to bol ľad alebo sneh, ktorý si dovážali z nejakých hôr a zmiešali ho napríklad v Číne s ryžou a mliekom a z toho vznikla jedna z prvých pochúťok. 

Keď tam dávate mlieko, vyzerá to už ako súčasný recept.

Napríklad v arabských krajinách, ktoré patria k prvým krajinám, čo sa týka zmrzliny, tak tam sa na ľad alebo sneh dávalo rozdrvené ovocie, čiže nejaký ten základ, ktorému my dnes hovoríme ovocný sorbet. A potom nemôžeme zabudnúť na antický svet. Vieme, že povestné hostiny rímskych cisárov boli naozaj hedonistické. Nechávali si prinášať priamo z vrcholčekov hôr sneh a v podstate tak isto sa táto pochúťka len vylepšovala. Rimania jedli zmrzlinu kvázi aj na slano, čiže tam už sa fantázii medze nekládli. Ale jeden veľký problém tu bol, ako uchovávať sneh a ľad. Preto začali vznikať ľadovne. Bola to aj naša záležitosť, pretože u nás, či už v menších mestečkách alebo na vidieku boli ľadovne. Dokonca sú niektoré zachované v Skalici a aj v Bratislave, na Železnej studničke máme jednu takúto ľadovňu. Boli to kamenné polozemnicové budovy, najčastejšie zapustené do zeme a niekde v nich na nejakom chladnom a tmavom mieste, kde sa v zime nanosil sneh alebo ľad a vlastne, tým chladom sa ľad udržiaval niekoľko mesiacov. Takto si v starovekých štátoch nejakým spôsobom dorábali zmrzlinu. 

Na začiatku to bola pochúťka len pre vyvolených, ale kedy sa zo zmrzliny stal taký sladký kopček pre každého?

Práve jej výroba a dovážanie ľadu a snehu ju predražovalo, ale veľký zlom nastal začiatkom 19. storočia, kedy už zmrzlina bola známa aj v Európe a dokonca aj v Amerike. Vieme, ako sa Európania sťahovali do Ameriky a kolonizovali ju a vtedy tam nastúpil progres. Neskôr už vymýšľali rôzne chladené zmrzliny a zmrzlinové nápoje. Vymysleli potom zmrzlinu s ovocím a s čokoládou. Nanuky majú svoj pôvod v USA. Tu vznikla aj prvá továreň na zmrzlinu. Bolo to v štáte Massachusetts v druhej polovici 19. storočia. A tým pádom sa už naozaj zmrzlina dostala medzi široké vrstvy obyvateľstva a potom v nových receptúrach, sa zase vracala na starý kontinent, kde tiež nezaháľali, pretože aj Európania mali svojich veľkých propagátorov zmrzliny. Tu sa dosť dlho bazírovalo na výrobe kvalitnej domácej zmrzliny. Boli to recepty v anglických kuchárskych knižkách, alebo tiež vo francúzskych. Tým, že postupom času, v 19. storočí, bolo veľa nový technických vychytávok, začali tiež vznikať aj koncom 19. storočia prvé elektrické zmrzlinovače.

Vtedy vlastne už aj cena musela ísť dole?

Áno. A ďalší veľký bonus, prečo zlacnela zmrzlina, bolo, že koncom 19. storočia v Anglicku vymysleli jedlé kornútky. Pred tým sa zmrzlina dávala na také tanieriky. Dokonca v Anglicku bol jeden z prvých stánkov na železničnej stanici v Londýne. Tento stánok mal aj špeciálny názov. Keďže jeden kopček stál jednu pencu, a aj šálky na zmrzlinu sa volali podobne, vďaka tvaru tohto tanierika, ktorý bol plytký a zmrzlina sa z neho musela jesť lyžičkou, pôsobilo to delikátnejšie. Ale, keď vznikli kornútky, nastal systém, ktorý my už momentálne poznáme. 

Viete mi povedať kto priviezol zmrzlinu na Slovensko? Ja som si myslel, že pochádza z Balkánu, podľa balkánskej zmrzliny… 

Áno, máte pravdu, pretože práve z týchto krajín pochádzali povestní zmrzlinári a cukrári. Či už počas monarchie, alebo počas Uhorska. Keďže Uhorsko bola veľká krajina a niektoré krajiny Balkánu boli aj jeho súčasťou a preto sa napríklad zmrzlinári z dnešného Macedónska alebo Chorvátska presunuli do Bratislavy a do Viedne, zostali tu nakoniec celé rodiny žiť. Po rozpade monarchie, tu mnohé z nich nakoniec aj zostali a tak máme legendárne tradičné rodiny, ktoré tu naozaj celé generácie už žijú a venujú sa zmrzlinárstvu.

Súvisiace články

Najčítanejšie