Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Sme rodina má problém s novými opatreniami. Koalícia sa opäť nevie zhodnúť, SaS sa stavia na odpor
Zdielať na

Sme rodina má problém s novými opatreniami. Koalícia sa opäť nevie zhodnúť, SaS sa stavia na odpor

BRATISLAVA / Hnutie Borisa Kollára, Sme rodina, je proti tomu, aby bolo testovanie pre neočkovaných spoplatnené. Výhody pri návšteve prevádzok, ale aj kaderníctiev by mali po novom mať zaočkovaní. Nezaočkovaní by potrebovali PCR test. 

Predseda hnutia Sme rodina v úvode tlačovej besedy uviedol, že vzniklo veľmi veľa dezinformácií o navrhovanom zákonu. "Zablokovali sme tento zákon kvôli ľuďom, aby sme nepolarizovali spoločnosť," vyhlásil Kollár.

Kollár argumentuje tým, že načasovanie zákona prišlo nevhod, vzhľadom na potrebnosť platenia antigénového či PCR testu. "Ľudia to vnímajú tak, že tu máme 2 kategórie ľudí," podotkol. 

Finančná stimulácia z dielne Igora Matoviča je podľa predsedu hnutia pozitívna. "Dostal som ubezpečenie od ministerstva financií a určite sa k tomu dostaneme," povedal Kollár na margo prípadného preplácania testov. Kollár taktiež privítal kroky ministra Matoviča motivujúce k očkovaniu, a tieto kroky plánuje podporiť.

Poslanec Peter Pčolinský vyzval ľudí, aby sa čo najviac z nich dalo zaočkovať. Štát podľa neho musí situáciu s testovaním urýchlene riešiť. Pčolinský uviedol, že aktuálne má štát k dispozícii možnosť otestovať PCR testami 30-tisíc ľudí denne. Technicky teda nie je možné, aby každý týždeň testovali jeden milión Slovákov, ktorí nebudú zaočkovaní. Priemerná cena testov je navyše približne 70 eur za test. Podľa Pčolinského je preto nemysliteľné, aby napríklad štvorčlenná rodina zaplatila 280 eur za testy pre možnosť ísť do reštaurácie na obed v hodnote 50 eur. "Odmietame aby sme ľudí finančne zruinovali... Mrzí ma že strana SaS tvrdí, že ak sa nechcú zaočkovať, nech si platia PCR test,"  vyhlásil na tlačovej besede člen hnutia Peter Pčolinský. Zároveň skritizoval to, že PCR testovanie v tak masovej podobe je nemožné a platenie za testovanie nazval "zbraňou pri hlave." 

Poslankyňa Petra Hajšelová upozornila na platný covid automat, podľa ktorého by sme sa mali riadiť. Takýto postup sa pozdáva aj Borisovi Kollárovi. Šéf hnutia navrhuje povinné testovania primárne v čiernych fázach a pri zatváraní ekonomiky. Návrh zákona by mal byť podľa Petra Pčolinského presunutý na  22. júla.

Zdroj blízky hnutiu Sme rodina nám potvrdil, že paragrafové znenie sa k poslancom dostalo až po vláde. Práve s podminekami a skutočnosťou, že by si mali občania sami platiť test, zásadne nesúhlasia. 

Poslanec NR SR za stranu Za ľudí Juraj Šeliga nevidí problém, aby si dovolenkári za testy na koronavírus platili. V poriadku je podľa neho aj to, že väčšina mobilných odberových miest (MOM) od začiatku júla zaniká. "Momentálne MOMky nepotrebujeme, pretože máme dobré čísla. Testy v princípe na Slovensku nepotrebujete, a zároveň, ak niekto má podozrenie, že je nakazený, tak v takomto prípade vám štát preplatí test. Ak chcete ísť do zahraničia na dovolenku, tak to sa mi javí, že asi keď máte na tú dovolenku, tak nazbierate tých 40 eur na to, aby ste si zaplatili ten test. To je v poriadku,“ povedal pred novinármi Šeliga, pričom zdôraznil potrebu očkovania proti ochoreniu COVID-19.

Povinné očkovanie nebude, pripomína rezort zdravotníctva

Plošné alebo povinné očkovanie sa na Slovensku zavádzať nebude. Na tlačovom vyhlásení to vo štvrtok povedal minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. Reagoval tým na margo dezinformácie, ktorá sa aktuálne šíri. "Chcel by som všetkých ubezpečiť, že to tak nie ja a ani nebude," povedal šéf rezortu zdravotníctva. Doplnil, že vyhlásenia o tom, že vláda chce povinne očkovať, sa nezakladajú na pravde.

Predseda poslaneckého klubu OĽaNO Michal Šipoš odkázal opozícii a tým, ktorí podľa neho strašia ľudí, že žiadne povinné očkovanie sa na Slovensku nechystá. "Je nám ľúto, že náš koaličný partner Sme rodina trošku začal zavádzať a tiež podľahol tlaku antivaxerov a ľudí, ktorí strašili na Slovensku. Základný odkaz je, že sa v lete potrebujeme pripraviť na tretiu vlnu," podotkol.

SaS trvá, že Sme rodina sa zľakla antivaxerov

Podľa lídra SaS Richarda Sulíka bola dohoda jasná: Buď prejde všetko, alebo nič. Jana Bittó cigániková sa vyjadrila, že argumentovať cenou testu je irelevantné a očkovaní občania mali mať výhody už dávno. "Ak sa nedostanete na koncert, alebo ku kaderníčke, tak môžete poďakovať Sme rodina," zdôraznila s tým, že podľa Dát bez pátosu sa už tento mesiac môže stať, že niektoré regiónu budú v ružovej, alebo červenej farbe. 

Rado Sloboda dodal, že na mesiac sa skomplikoval život športovým klubom a zdôraznil, že už teraz si PCR testy platia návštevnívi zápasov. Poznamenal, že SaS chcela aby na zápasy mohli vstúpiť zaočkovaní ľudia aj nad rámec povolených 1000 ľudí. "Toto zastavila Sme rodina," uviedol na záver. 

Na TK SaS sa ukázal aj hlavný lekár mesta Bratislava Tomáš Szalay. Podľa neho medzi dôvody, prečo sa ľudia nejdú očkovať nie je, že im chýba lístok do lotérie, ale 63 % opýtaných tvrdí, že nemá dostatok informácií o vakcínach. Hneď za tým sa nachádza strach z vedľajších účinkov. 

"Ľudia sú zmagorení, nevedia čo si myslieť, neexistuje kampaň," posťažoval sa Tomáš Szalay. 

Viac sa dozviete vo videu

OĽaNO zdôrazňuje očkovaciu prémiu

Dnes parlament schválil očkovacú prémiu, odmena platí aj pre tých, ktorí očkovanie ďalšej osoby sprostredkoval. Matovič priznal, že koaličná rada trvala 6 hodín a odsunutie návrhu ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského. "SaS povedala, že ak neprejde zíkon na tejto schôdzi, tak nepodporia ani sprostredkovateľský bonus, ani očkovaciu prémiu," poznamenal s tým, že ho tento prístup sklamal. Podľa dohody by sa za testy mali platiť len symbolické sumy. Sme rodina pritom do rokovaní išla s tým, že by testy mali byť úplne zadarmo. 

Súvisiace články

Najčítanejšie