Zatiahnuté
14°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Prípad Očistec, Judáš, Mýtnik: Vyšetrovatelia Úradu inšpekčnej služby obvinili troch ľudí
Zdielať na

Prípad Očistec, Judáš, Mýtnik: Vyšetrovatelia Úradu inšpekčnej služby obvinili troch ľudí

BRATISLAVA / V prípade vyšetrovania Úradu inšpekčnej služby vo veci preverovania pravdivosti svedeckých výpovedí v prípade Očistec a Judáš vyšetrovacie orgány obvinili troch ľudí, Ide o dopoludnia zadržaného Csabu D. a ďalšie dve osoby, ktoré inšpekcia nezaistila, lebo nevedela, kde sú. Podľa informácií TV JOJ je trojici vznesené obvinenie pre krivú prísahu a krivú výpoveď a pre marenia spravodlivosti. Úrad inšpekčnej služby doposiaľ neobvinil žiadne ďalšie osoby z prostredia polície a prokuratúry.

Ďalšie osoby by mali byť svedkovia v kauze Očistec Peter Petrov a Matej Zeman. Televízia JOJ čaká na potvrdenie z prostredia generálnej prokuratúry. 

Úrad inšpekčnej služby zadržal jedného svedka. Má ísť o Csabu D. zo zločineckej skupiny Takáčovci. Podľa zdroja TV JOJ po ďalších svedkoch pátrajú. Všetci majú vypovedať v súvislosti s kauzou Očistec aj Judáš. 

Podľa informácií TV JOJ sa pokúšajú vyšetrovatelia úradu inšpekčnej služby zadržať aj ďalších svedkov, ktorí vypovedajú v prípadoch Očistec aj Judáš. Petra Petrova s prezývkou Tiger a Mateja Zemana prezývaného Zemák. Zeman, ktorý patril do skupiny takáčovcov, je v zahraničí. O aktuálnom mieste druhého svedka zrejme nevedia. 

Petrov pritom ešte v závere týždňa na Slovensku bol. Práve pri týchto osobách majú vyšetrovatelia podozrenia, že ich svedecké výpovede mohli byť zmanipulované vyšetrovateľmi v prípade Očistec či Judáš. Televízia pripomína, že ide o jedných z najkľúčovejších svedkov v prípadoch. 

Úrad inšpekčnej služby sa snaží preveriť podozrenia vyplývajúce aj zo správy Slovenskej informačnej služby, ktorá upozornila na možné manipulácie svedeckých výpovedí v najsledovanejších kauzách stíhaných top funkcionárov bezpečnostných zložiek štátu. Zeman je jeden zo svedkov v prípade obžalovaného bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika. Petrov je svedkom napríklad v Judášovi, kde čelí aktuálne obžalobe exriaditeľ kontrarozviedky SIS Peter Gašparovič, pred tým aj námestník SIS Boris Beňa. 

Ak sa preukáže manipulácia svedkov, padnú podozrenia aj na Kováčikove úplatky 

Úrad inšpekčnej služby, ktorý aktuálne zatýka kľúčových svedkov v prípade Očistec, pátra aj po Matejovi Zemanovi. Ten je svedkom proti Dušanovi Kováčikovi aj v spojitosti s tvrdením kajúcnika Ľudovíta Makóa. Zeman na úplatku pre prokurátora pracoval s ďalším kajúcnikom, Františkom Böhmom. Obaja mali zabezpečiť úplatok 100 000 eur na prepustenie svojho bossa "Kudlu" z väzby. 

Böhm ešte koncom roku 2020 vyšetrovateľom v Očistci tvrdil, že ho "Zemák" požiadal, aby u Ľudovíta Makóa skúsil vybaviť podplatenie Dušana Kováčika. Makó sa s Kováčikom dobre poznal a preto to Böhm aj skúsil. Makó sa vraj vyjadril, že nie je problém a bude to stáť 100 000 eur. Kudlička "Kudla" sa naozaj nakoniec dostal z väzby na slobodu. Celých 100 000 ale pre Kováčika nešlo. Takáčovci peniaze poslali cez svojho človeka Martina Mikulca. Ten ich Böhmovi priniesol do bratislavskej reštaurácie, v ktorej podľa neho mal vysunuté pracovisko Makó. 

Böhm: Mikulec mal vo zvyku peniaze zamieňať, teda nikdy nepriniesol tie peniaze, ktoré od niekoho dostal, ak boli náhodou označené. 

František Böhm ďalej NAKA povedal, že z tých 100 tisíc, ktoré dal Makóovi pre Kováčika dostal od Makóa províziu 20 až 30 tisíc eur. Tie ale vrátil takáčovcom, lebo nechcel zarábať na bossovi skupiny, ktorú sám aj finančne podporoval. Koľko si zo 100-tisícového úplatku podelili ostatné zúčastnené strany, Böhm nevedel. Ani to, koľko reálne dostal Kováčik. 

Ako to s úplatkom priamo pre Kováčika a jeho výške nakoniec bolo, už vypovedá samotný "zemák", ktorého výpovede teraz spochybňujú dozorové orgány, ktoré vyšetrujú možný prípad manipulovania svedkov práve vyšetrovateľmi NAKA a prokurátorom ÚŠP. 

Práve aj pre tento prípad čelí dnes obžalobe bývalý špeciálny prokurátor Kováčik. Toho v Očistci NAKA stíha dlhé mesiace a opozičný politik Fico tvrdí, že ide o mučenie väzňov, ktorým sa vina ešte len musí dokázať. Mŕtvy svedok František Böhm o Zemákovi a Kováčikovi vypovedal už koncom roku 2020. 

Reakcia policajného prezidenta

"Ako prezidentovi Policajného zboru mi neprináleží komentovať medializované procesné kroky ÚIS MV SR. Nepoznám spis a neviem náležite vyhodnotiť ich opodstatnenosť. Chcem však upozorniť na fakt, že situácia sa začína vyhrocovať a naberať nebezpečný smer. Niekto sa snaží cez média zastrašovať vyšetrovateľov NAKA a vyvolať v nich neistotu. Takýmto štýlom sa pravdy nikdy nedopátrame. Od začiatku vravím aké je dôležité preverenie informácii SIS prostredníctvom ÚIS MV SR. Tak ako vyšetrovateľ ÚIS MV SR potrebuje pokoj a podmienky na svoju prácu, tak ich potrebujú aj vyšetrovatelia NAKA. Nech tieto konšpirácie o vojne v polícii splieta ktokoľvek, jasne je, že mu nejde o pravdu," uviedol policajný prezident Peter Kovařík. 

"Stojím za vyšetrovateľmi NAKA a chcem, aby vyšetrovateľ ÚIS MV SR vedel, že urobím všetko, aby sa vec raz a navždy vysvetlila. Verím, že vyšetrovateľom NAKA ide o to isté a nemajú problém ísť vypovedať pred vyšetrovateľa ÚIS MV SR. Zároveň ale apelujem na procesnú čistotu postupuj vyšetrovateľov inšpekcie a vyjasnenie všetkých pochybností o ich nezaujatosti," dodal.

V danej veci vykonáva dozor Krajská prokuratúra Bratislava. "Vyšetrovateľ Úradu inšpekčnej služby v trestnej veci tzv. ovplyvňovania pravdivosti výpovedí svedkov vydal dňa 20. júla 2021 uznesenie o začatí trestného stíhania a súčasne vznesení obvinenia trom osobám, pre zločin marenia spravodlivosti a zločin krivej výpovede a krivej prísahy. Dňa 20. júla 2021 bol zadržaný obvinený Cs. D., ktorý bol aj vypočutý. Dozorový prokurátor Krajskej prokuratúry Bratislava v súčasnosti na podklade vyšetrovacieho spisu preskúmava zákonnosť a odôvodnenosť uznesenia vyšetrovateľa o vznesení obvinenia. Predmetom zaistenia nemali byť a ani neboli žiadne osoby z prostredia polície ani prokuratúry. V súčasnom štádiu trestného konania nie je možné poskytnúť ďalšie informácie," uviedol dozorový prokurátor Rastislav Remeta. 

Polícia kontrolovala novinárov

Úrad inšpekčnej služby podľa informácií TV JOJ od skorých ranných hodín veľmi pravdepodobne koná v prípade káuz Očistec, Judáš, Mýtnik. Podľa informácií TV JOJ už krátko pred šiestou hodinou ráno z budovy úradu odišlo niekoľko ľudí na autách. Podľa reportéra Rasťa Striška sa v budove svietilo už od štvrtej ráno. Oficiálne nikto nepotvrdil, že by úrad vykonával zaisťovaciu akciu, o ktorej hovorí medializovaná správa.

Od rána pred Úradom inšpekčnej služby čakajú novinári. Tých krátko po piatej hodine ráno legitimovala privolaná polícia. Údajne z budovy inšpekcie dostali informácie, že sa v okolí ich areálu  pohybujú podozrivé osoby s autami. Išlo o novinárov TV JOJ, TV Markíza, topky.sk a aktuality.sk. 

Informácie preverujeme, správu budeme aktualizovať. 

Ide o prípad, ktorý intenzívne rezonuje už niekoľko hodín. Úrad inšpekčnej služby ministerstva vnútra má údajne záujem zadržať a vyšetrovať prokurátorov Úradu špeicálnej prokuratúry SR, vyšetrovateľov z prípadu Očistec, Judáš a Mýtnik a taktiež niektorých kajúcnikov. Tí podľa podozrení mali mať manipulované svoje výpovede v prospech vyšetrovacích orgánov tak, aby mohlo dôjsť k zadržaniu top funkcionárov bezpečnostných zložiek štátu. 

Súvisiace články

Najčítanejšie