Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
SaS v parlamente vypustila riadnu bombu. Išlo liberálom o pomoc, alebo nahnevanie ultrakonzervatívcov?
Zdielať na

SaS v parlamente vypustila riadnu bombu. Išlo liberálom o pomoc, alebo nahnevanie ultrakonzervatívcov?

BRATISLAVA / Obete sexuálneho zneužívania zo strany cirkvi nenechali chladných ani liberálov zo SaS-ky. Na aktuálnu parlamentnú schôdzu si priniesli špeciálneho žolíka, ktorého poslanec Miroslav Žiak označil za "partizánčinu".

Miroslav Žiak, ktorý sa venuje aj téme odluky cirkvi od štátu dostál svojej povesti. Na aktuálnu schôdzu Národnej rady, ktorá začína v piatok (23.7.2021) prichádza s poslaneckým návrhom, ktorý by mal pomôcť obetiam sexuálneho zneužívania zo strany cirkvi. 

Prednesie ho hneď v úvode piatkovej schôdze a ako pre Noviny PLUS priznal, bez vedomia koaličných partnerov. S "partizánčiny si však nič nerobí, pretože k podobnému kroku sa nie raz uchýlili aj jeho ultrakonzervatívni kolegovia z parlamentných lavíc. 

"Našim cieľom je pomôcť obetiam a rozprúdiť na túto tému spoločenskú diskusiu," dodal Žiak, ktorý s tým, že mu poslanecký návrh neprejde, ráta. Tvrdí, že liberálne orientovaným politikom na danej téme záleží, ultrakonzervatívci s ňou zrejme budú mať problém. 

Viac sa dozviete vo videu:

​Mladý SaS-kár tak reaguje na iniciatívu bývalého cirkevného sudcu Jana Rozeka, ktorý založil organizáciu Pre čistú cirkev. Rozek aktuálne obetiam sexuálneho zneužívania zo strany cirkvi pomáha ako aktivista a odborník na cirkevné právo. 

Jan Rozek sa v rozhovore pre Noviny PLUS vyjadril, že pre obete by bolo stretnutie s pápežom Františkom dôležitým signálom toho, že cirkvi na nich záleží: "V našom regióne by to bola veľká vec, symbol a nástroj akým zavrieť ústa nielen hodnostárom, ale aj verejnosti, ktorá odmieta uveriť, že tie obete sú reálne. Stretnutie pritom vôbec nemusí byť pred kamerami, stačilo by stretnutie s pápežom v súkromí, ktoré by obetiam vlialo nádej. Napísali sme v súvislosti s tým nielen pápežovi, ale aj nunciovi, Konferencii biskupov Slovenska a do prezidentskej kancelárie. Čakáme na ich vyjadrenia, ale ak by sa to podarilo, tak by to bola mimoriadne veľká vec."

​Expert na cirkevné právo označuje práve sexuálne zneužívanie označuje za najhoršie a najťažšie. Preto, aby pomohol obetiam, ktoré cirkev prenasleduje, založil organizáciu Pre čistú cirkev.Rozek sa v rozhovore pre Noviny PLUS vyjadril, že homosexuálne orientovaných je približne polovica kňazov a podľa svetových prieskumov je pedofilných 7% z nich.

Návrh zákona parlamentom neprešiel

Podľa predsadujúceho Gábora Grendela nebolo možné podať návrh, nakoľko mimoriadna schôdza mala program už vopred schválený. „Pápež František na svojich návštevách niekoľkokrát prijal audienciu obetí sexuálneho zneužívania duchovnými. Za stranu SaS mám procedurálny návrh. Rád by som navrhol hlasovanie o tom, aby parlament uznesením požiadal pani prezidentku, aby pápeža požiadala o prijatie obetí sexuálneho zneužívania duchovnými. Aj na Slovensku sú známe prípady a svedectvá konkrétnych ľudí, ktorí sa s takýmto zneužívaním stretli. Prosíme teda, aby prezidentka Zuzana Čaputová využila príležitosť, že s ním môže komunikovať a takéto gesto mu navrhla. Bol by to silný signál pre obete a znak toho, že príkorie, ktoré sa im stalo, nie je zabudnuté a nešlo do stratena,“ uviedol pred chvíľou v pléne NR SR Miroslav Žiak.

Súvisiace články

Najčítanejšie