Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Minister financií Igor Matovič o peniazoch hodených do koša. Kritizuje exšéfa zdravotníctva Mareka Krajčího?
Zdielať na

Minister financií Igor Matovič o peniazoch hodených do koša. Kritizuje exšéfa zdravotníctva Mareka Krajčího?

BRATISLAVA / Kritika "najlepšieho ministra v histórii"? Rezort Igora Matoviča poslal ešte v piatok tlačovú správu, ktorá potvrdila, že financice na očkovaciu kampaň mieria na rezort zdravotníctva v rukách Lengvarského. Vyjadrenia expremiéra Igora Matoviča však vyvolalo pochybnosti.

Odchod Mareka Krajčího (OĽaNO) z postu ministra zdravotníctva bol vyústením koaličnej krízy, ktorá trvala takmer celý marec. Premiér na tlačovej konferencii vtedy uviedol, že Marek Krajčí si posledný rok odmakal najviac. Igor Matovič vtedy zdôraznil, že si Krajčí po voľbách zobral najťažší rezort, o ktorý nikto iný nestál.

V posledných týždňoch však minister financií za OĽaNO niekoľkokrát ostro skritizoval aktuálnu očkovaciu kampaň. Síce potvrdil, že tento týždeň uvoľní potrebné financie prostredníctvom rozpočtového opatrenia, čo sa napokon aj stalo. 

​Ministerstvo financií SR uvoľnilo finančné prostriedky, ktoré budú použité na očkovaciu kampaň. Ide o sumu 3 862 559 eur, ktorá bola vyčlenené z takzvanej covidovej rezervy štátneho rozpočtu. Uvoľnenie zdrojov je však zo strany ministerstva financií podmienené prísnou kontrolou a efektivitou ich využitia.

„Dôrazne žiadame, aby boli peniaze zo strany ministerstva zdravotníctva vynaložené účelne a efektívne, lebo nechceli by sme, aby znova boli hodené do koša a minuté bez akéhokoľvek efektu,“ ostro reagoval podpredseda vlády a minister financií Igor Matovič.

Ministerstvo financií SR si uvedomuje, že budovanie kolektívnej imunity je mimoriadne dôležité a preto prišlo aj s vlastnými motivačnými opatreniami na zvýšenie zaočkovanosti. "Ide o očkovaciu prémiu a sprostredkovateľský bonus. Zároveň upozorňujeme na to, že informačná kampaň na Slovensku kontinuálne prebieha, a teda nedošlo k jej prerušeniu," uviedol rezort financií v tlačovej správe. 

Čo si o očkovacej kampani myslia poslanci hnutia OĽaNO? Spýtali sme sa Petra Kremského, Dominika Drdula a Györgyho Gyimesiho.

​Exminister Krajčí tvrdí, že kampaň bola efektívna

Exminister zdravotníctva Marek Krajčí pre Noviny PPLUS uviedol, že počas jeho pôsobenia na poste ministra zdravotníctva vrástla ochota očkovať sa proti ochoreniu COVID-19 z nelichotivých 36% na 70%, čo bol aj v porovnaní s okolitými krajinami V4 najväčší nárasť dôvery v očkovanie. "Počas tohoto obdobia som opakovane komunikoval vedecky podložené informácie o očkovaní a dostupných vakcínach a zdôrazňoval slobodnú voľbu jednotlivca pri rozhodovaní sa ohľadom očkovania proti ochoreniu COVID-19," pokračoval aktuálne poslanec a člen zdrvaotníckeho výboru NR SR.

"Ministerstvo v tomto období minulo na kampaň okolo 80.000 eur a preto túto kampaň musíme považovať za vysoko efektívnu, aj s ohľadom na racionálne využívanie verejných zdrojov. Zároveň malo ministerstvo pripravenú aj masívnejšiu mediálnu kampaň, ktorá sa mala spustiť hneď ako sa otvorila čakáreň pre všetkých záujemcov," poznamenal člen zdravotníckeho výboru s tým, že do toho obdobia bolo Slovensko jednou z najrýchlejšie očkujúcich krajín v EÚ.

SITA

"V súčasnosti je okrem mediálnej podpory, ktorá však už musí byť precízne nastavená a správne cielená, nevyhnutné zvyšovať podiel zaočkovaných najmä aktivitami ministerstva zdravotníctva, ktoré v bude v spolupráci s lekármi, samosprávami, cirkvami a neziskovými organizáciami zabezpečovať diskusie s občanmi o výhodách ako aj rizikách očkovania a distribuovať vakcíny priamo medzi ľudí výjazdovými očkovacími tímami," pokračoval exminsiter zdravotníctva ďalej s zdôraznil, že s ochorením COVID-19 sa musíme skôr či neskôr všetci stretnúť.

"Najrizikovejšie stretnutie s touto chorobou čaká nezaočkovaných ľudí, ktorí ochorenie ešte neprekonali a majú nad 40 rokov, nakoľko im toto ochorenie môže zobrať aj život. Želal by som si, aby sme tragických prípadov nákazy týmto tichým zabijakom mali na Slovensku už čo najmenej," dodal na záver.

Matovič neviní Krajčího, ide o pomstu Lengvarskému

Vyjadril sa politológ Jozef Lenč. "Pomstychtivosť Matoviča nemá medzí a vždy," poznamenal Lenč s tým, že politika, na ktorého sa hnevá poníži vždy, keď môže. "Aktuálne je predmetom jeho revanšizmu minister zdravotníctva a to vyjadrenie je adekvátne tomu," pokračoval politológ pričom zdôraznil, že to môže mať veľa spoločného s výrokom ministra Lengvarského, ktorý upozornil, že Matovič nehovoril pravdu o svojom dátume na očkovanie Sputnikom. 

"Neútočí na ministra Krajčího. To by som v tomto prípade tak hĺbkovo neanalyzoval. V očiach Igora Matoviča je za spláchnutie financií zodpovedný minsiter Lengvarský," uzavrel politológ. 

Súvisiace články

Najčítanejšie