Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Obvinený Matej Zeman z kauzy pochybných svedkov: Čakám na termín výsluchu. Ja prídem
Zdielať na

Obvinený Matej Zeman z kauzy pochybných svedkov: Čakám na termín výsluchu. Ja prídem

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Jeden z trojice svedkov v prípade Očistec, niekdajší výrazný člen zločineckej skupiny takáčovci, naďalej deklaruje svoje odhodlanie spolupracovať s orgánmi činnými v trestnom konaní (OČTK). Matej Zeman, prezývaný Zemák, je už takmer mesiac mimo Slovenska. Podľa vyjadrenia jeho advokátky, ktoré získala TV JOJ, jej klient prostredníctvom obhajkyne komunikuje s Úradom inšpekčnej služby a vyšetrovacie orgány o jeho neprítomnosti na Slovensku vedia.

Ako ďalej uviedla Zemanová právnička pre TV JOJ, po obvinení z krivej prísahy a krivej výpovede vyšetrovacím tímom inšpekcie, podali voči obvineniu sťažnosť, o ktorej stále nie je rozhodnuté. Naďalej sa domáhajú práva na oboznámenie sa s vyšetrovacím spisom, no tiež bezúspešne. Napriek tomu Zeman čaká, že bude po obvinení inšpekciou predvolaný na výsluch, na ktorý sa údajne dostaví a bude vypovedať. Keďže termín výsluchu stále, od vznesenia obvinenia inšpekcia neurčila, Zeman čaká na postup vyšetrovacieho tímu.

“Môj klient sa už od vznesenia obvinenia chce vyjadriť ku skutkom, ktoré sa mu kladú za vinu, avšak k dnešnému dnu mu nebol stanovený termín výsluchu. Proti uzneseniu o vznesení obvinenia sme podali sťažnosť, o ktorej by mal rozhodnúť dozorujúci prokurátor. Čo sa týka nasej žiadosti o nahliadnutie do vyšetrovacieho spisu, táto nám bola písomne vyšetrovateľom zamietnutá v celom rozsahu. Aj preto zvažujeme využitie ďalších prostriedkov na obhajobu práv môjho klienta," vyjadrila sa Zemanova obhajkyňa Ivana Štefanková.

Pre podozrenie z údajných manipulovaných výpovedí svedkov, svedčiacich vo vyšetrovaní NAKA v prípadoch Očistec, je Zeman obvinený aj so svedkom Petrom Petrovom. Ten sa polícii vydal po mesiaci od obvinenia potom, ako bol obvinený pre rozsiahlu ekonomickú trestnú činnosť, ktorú vyšetrovateľom NAKA východ sám objasňoval minimálne od marca tohto roka. Obvinenie pre podozrenie z manipulovaných svedeckých výpovedí vedie Úrad inšpekčnej služby, ktorý 20.7.2021 pri zásahu nezadržal dvoch z trojice podozrivých. Matej Zeman sa pritom v tom čase mal zdržiavať na plánovanej dovolenke o čom vyšetrujúca inšpekcia ale vraj informácie nemala. Naopak, vedeli o nej justičné orgány, ktoré vykonávajú obžalobu špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika, v ktorej je svedkom práve stíhaný Zeman. Aj na poslednom pokračovaní hlavného pojednávania s Kováčikom sudkyňa deklarovala, že Zeman bol z neúčasti na procese riadne ospravedlnený.

Svedok v obžalobe špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika

Matej Zeman je postava, ktorá pri Kováčikovi svedčí o tom, že obžalovanému bol poskytnutý vysoký úplatok v súvislosti s ovplyvnením väzobného stíhania bossa skupiny takáčovcov. Ovplyvnenie dozorovej prokuratúry, ktorou bola špeciálna prokuratúra, ktorej šéfoval práve obžalovaný, vybavoval pre stíhaného bossa skupiny práve Zeman. Pomáhať mu mal tiež stíhaný vtedajší šéf daňových kriminalistov Ľudovít Makó.

Zeman sa neukrýva, polícia po ňom stále oficiálne pátra

Po neúspešnom zásahu vyšetrovacieho tímu Úradu inšpekčnej služby, ktorý pod dozorom Krajskej prokuratúry Bratislava vedie trestné stíhanie pre prípad preverovania hodnovernosti svedeckých výpovedí, vydalo Okresné riaditeľstvo Policajného zboru Bratislava pátranie po osobe Matej Zeman.

Hoci Zemanova obhajkyňa verejne deklaruje, že jej klient sa zdržiava na dovolenke a vyšetrovacie orgány vedia, že sa bude zúčastňovať súdneho konania aj samotného vyšetrovania, pátranie po Zemanovi dodnes zrušené nie je. V databáze hľadaných osôb jeho meno figuruje aj po tom, ako NAKA zadržala druhého z trojice sporných svedkov, kľúčového svedka Petra Petrova. Zeman pritom svojim rozsahom svedeckých výpovedí nerozkrýva tak masívnu trestnú činnosť podozrivých osôb, ako preukazuje overiteľným spôsobom samotný svedok Peter Petrov. Petrove svedectvo v aktuálnom obvinení vo veci zmanipulovaných miliónových štátnych nákupov hasičskej techniky, kamerových systémov, uniforiem pre bezpečnostné zložky štátu či počítačového vybavenia pre ministerstvo vnútra a technického vybavenia pre úrady práce, sú oproti Zemanovi neporovnateľne významnejšie a pre OČTK zásadné. Podozrenia smerujú opäť a top predstaviteľov politických strán dnešnej opozície.

Súvisiace články

Najčítanejšie