Jasno
24°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Robert Fico: Nie som skrachovaný politik! Zmeškali ste možnosť dôstojne odísť, reaguje politológ Koziak
Zdielať na

Robert Fico: Nie som skrachovaný politik! Zmeškali ste možnosť dôstojne odísť, reaguje politológ Koziak

BRATISLAVA / Panička z paláca, ale aj problematický Heger. Robert Fico na tlačovej konferencii nešetril kritikou a to nielen na prezidentku Zuzanu Čaputovú, ministra vnútra Romana Mikulca, ale svojho sa dočkal aj Richard Sulík, ktorý si podľa expredsedu vlády neplní pracovné povinnosti.

Robert Fico sa rozčúlil na tlačovej konferencii k zvyšovaniu cien energií. Kvôli téme sa rozhodol podať návrh na zvolanie ďalšej mimoriadnej schôdze. Smer - SD podáva do národnej rady (NR SR) návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze. Ak o zvolanie podľa Ústavy SR totiž požiada viac ako 30 poslancov NR SR, predseda parlamentu musí takúto schôdzu zvolať do sedem dní od podania návrhu.

Smer má s aktuálnou vládou nejeden problém

Posledný deň, kedy schôdza musí byť, je utorok 31. august. „Je pripravený návrh uznesenia do národnej rady, ktorý predkladáme a je podpísaný príslušným počtom poslancov. Vychádzame z toho, že národná rada má kontrolnú právomoc nad vládou Slovenskej republiky a má právo žiadať od vlády, aby predkladala časové a vecné harmonogramy, analýzy, postupy, najmä v situáciách, kde národná rada cíti, že ide o ohrozenie sociálnych práv ľudí," uviedol Robert Fico nielen na tlačovej konferencii a v tlačovej správe s tým, že strana očakáva od roku 2022 prudké zvyšovanie cien plynu, elektriny a tepla pre domácnosti a  malé a stredné podniky, o viac ako 15%.

Druhý bod v návrhu uznesenia hovorí, že národná rada ako kontrolný orgán vlády Slovenskej republiky žiada, aby vláda okamžite predložila postup pri ochrane záujmov Slovenskej republiky v súvislosti s ukončením projektu Nord Stream 2. 

Nie som skrachovaný politik, poznamenal Fico

Za skrachovaného politika označil trojnásobného premiéra za Smer-SD Roberta Fica práve minister vnútra Roman Mikulec, ktorému expremiér vyčíta vážne pochybenia. Na tlačovej konferencii sa nevyhol ani tvrdeniam o tom, že minister vnútra za OĽaNO navštevuje Mateja Zemana, ktorý svedčí v kauze Očistec.

"V poriadku pán Mikulec. Môžete mi dávať každý deň psychologické profily, že som skrachovaný a neviem aký... Neviem či sa dá hovoriť o politikovi, ktorý vyhral štvoro volieb a bol najdlhšie slúžiacim premiérom na Slovensku skrachovaný, ale dobre," poznamenal Robert Fico.

Je to možné, reaguje politológ

Podľa politológa Tomáša Koziaka to možné je. "Samozrejme, že hej. Skrachovanosť politika sa týka toho, že už za horizontom politickej kariéry a to aj v zmysle, že neodišiel načas a neodišiel dôstojne," uviedol politológ pre Noviny PLUS TV JOJ. "To sa Roberta Fica týka, hoci to, že bol trojnásobný premiér mu nikto nezoberie, rovnako ako to, že vyhral voľby. To je fakt," pokračoval Koziak a dodal, že tak otázka nestojí. Fakt je podľa odborníka aj to, že aktuálne stojí na čele politickej strany, ktorá už nikdy tie voľby nevyhrá. "V posledných rokoch táto politická strana zaznamenala masívny pokles preferencií a dokonca sa aj rozštiepila, pričom strana, ktorú si odídenci založili je úspešnejšia než pôvodný Smer-SD," vysvetlil Koziak. 

To však podľa politológa nie je všetko. Upozornil aj na to, že myšlienky, ale aj spôsob, akým sa ich snaží Robert Fico prezentovať sú za čiarou. "To už má s politickou dôstojnosťou málo spoločné," povedal Koziak s tým, že sa oprel na Ficov útok na politológa Lenča. 

​"Takýmto spôsobom sa správajú skrachovaní politici. Útočia na expertov, ktorí nezávisle hodnotia to, čo robia," pokračoval politológ s tým, že je to nielen za hranicou slušnosti, ale aj akejkoľvek politickej kultúry. "V takomto prípade možno politika označiť za skrachovaného, pretože nemá argumenty, nemá politickú agendu a tak sa vyberá cestou extrémizmu. Ak útočíme na človeka, kvôli jeho náboženskému presvedčeniu, tak to extrém je," uzavrel politológ a vysokoškolský profesor Tomáš Koziak. 

Súvisiace články

Najčítanejšie