Jasno
22°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Robert Fico (Smer-SD) sa pustil do politológa Jozefa Lenča. Ste xenofóbny fašista, odkázal mu odborník
Zdielať na

Robert Fico (Smer-SD) sa pustil do politológa Jozefa Lenča. Ste xenofóbny fašista, odkázal mu odborník

BRATISLAVA / Kade chodí, tade kope? Predseda opozičnej strany Smer-SD Robert Fico sa pustil do politológa Jozefa Lenča. Namiesto jeho názorov sa však obul predovšetkým do toho, že politológ je moslim. Okrem politológa si Fico neodpustil štipľavú poznámku na adresu strany Hlas - SD, ktorú tvoria odídenci zo Smeru. Politológa sa zastal aj jeho kolega.

"Predstavitelia SMERU – sociálna demokracia nie sú politické trasorítky a neboja sa svojho tieňa ako hlasisti. Každý, kto krivo SMER – SD obviní, musí rátať s tvrdou reakciou," napísal Robert Fico na sociálnej sieti s tým, že denník Pravda tvrdí, že SMER sa otvorenými listami navzájom ohovára s nejakými slovenskými neoliberálnymi indivíduami v Európskom parlamente.

"Tak prepáčte v Pravde, že sa ozývame. Neznámi slovenskí europoslanci klamú, že 1. septembra 2021 organizujeme v Košiciach protest proti očkovaniu s Kotlebovcami. Na tomto klamstve je pravda len dátum a miesto. Žiadny protiočkovací protest, ale odmietnutie deštrukcie právneho a sociálneho štátu. A žiadni Kotlebovci, toto je čisto protest SMERU – sociálna demokracia. To sme mali zostať ticho?," rozhorčil sa bývalý trojnásobný premiér a dodal, že v tom istom článku sa do nich obul politológ Jozef Lenč. 
"Podľa Lenča sa vraj blížime ku konzervatívnym a konšpiračným stranám. Čím pán Lenč? Že chceme nižšie ceny elektriny a plynu, 13. dôchodky, obedy zadarmo, silné odbory, vyššiu minimálnu mzdu, sociálny dialóg, že podávame návrhy na ÚS SR na ochranu ľudských práv, že chceme dobrovoľnosť v očkovaní?" pokračoval Fico s tým, že politológ Lenč ich nemá rád a  kričí to z jeho „politologických“ úvah. "Keby ste sa stali ako Slovák na Slovensku moslimom v rýchlokurze ako Lenč, musíte ako politológ – moslim útočiť na SMER, aby ste znížili svoju nedôveryhodnosť, lebo Vám vo Vašej náboženskej orientácii nikto prirodzene neverí. Veď sme to my, ktorí otvorene hovoríme, že sme proti povinným kvótam pre migrantov a uceleným moslimským komunitám na Slovensku," uviedol s tým, že nevie čo viedlo politológa Lenča k tomu, že sa z neho na Slovensku stal moslim a že o tom hovorí verejne.
"Sám bez zábran hovorí, že byť moslimom je úžasné. V poriadku, plne Vás pán Lenč rešpektujeme, máte slobodu vyznania. Ale potom, vážený pán Lenč, nerobte v kresťanskej krajine politológa a v duchu hejslováckej pesničky „nerežte a nerúbte do krve po smeráckej kotrbe“. Akú politologickú objektivitu a neutralitu môžu mať Vaše vyjadrenia na adresu SMERU? Očakávam aj od Pravdy, že sa nad Lenčom trochu zamyslí, či to je ten najvhodnejší človek, ktorého potrebujú, keď treba udrieť SMER po „kotrbe“. ​Priatelia, dôjdite 1. septembra do Košíc a poďme opäť vyhrať parlamentné voľby," dodal na záver. 

Poslanec Robert Fico je xenofóbny fašista, zareagoval Lenč

Jozef Lenč situáciu zhodnotil tak, že Robert Fico chcel pozvať svojich stúpencov na protest do Košíc a súčasne dokázať, že nie je tým, do koho sa od marca 2018 štylizuje. "Prečítal si (alebo ti, ktorí mu spravujú FB) sobotnú Pravdu a nahneval sa," poznamenal politológ s a dodal, že príčinou jeho hnevu boli nasledujúce slová: „To, že Smer nie je moderná, európska sociálna demokracia 21. storočia, priznal aj sám Smer, keď sa nazval slovenskou sociálnou demokraciou. Tým dal najavo, že ideologickým ukotvením je výraznejšie nacionalistický a konzervatívnejší než sociálna demokracia vo všeobecnosti. Zdá sa, že v posledných mesiacoch, najmä po neúspechu vo voľbách a sčasti aj pri COVID kríze, sa Smer rétoricky dostáva ešte bližšie k rôznym krajne pravicovým a konšpiračným stranám. Tie výhrady voči Smeru, ktoré sa snažili artikulovať aj poslanci európskeho parlamentu, teda majú nejaké svoje rácio."

Politológ zdôraznil aj to, že svojim statusom poslanec Fico vyzýva, aby Pravda nedávala priestor kritikom Smeru a hoc rešpektuje slobodu vierovyznania, moslim nemôže robiť politológa v kresťanskej krajine. "Napriek tomu, že opäť raz ukázal, že mu je xenofóbny fašizmus blízky, mu v komentároch vyčítajú, že sa dištancuje od Kotlebovcov," uzavrel politológ. 

Pravý a ľavý extrém si rozumejú, uviedol Štefančík

Vyjadrenie expremiéra a aktuálne opozičného poslanca Roberta Fica je absurdné aj podľa politológa Radoslava Štefančíka. "Ak by ste boli židovského vierovyznania a nejaký politik by o vás tvrdil, že vzhľadom na svoju židovskú vieru nemáte vykonávať svoje povolanie v kresťanskej krajine, prípadne, že je proti uceleným židovským komunitám, spustila by sa na jeho adresu poriadna dávka kritiky. A oprávnene. V demokratickej krajine, ktorá má v ústave ukotvené, že sa neviaže na žiadne náboženstvo ani ideológiu, by išlo o očakávanú reakciu demokratického spoločenstva," reagoval na sociálnej sieti.

Štefančík zároveň dodal, že bývalý predseda vlády Robert Fico zverejnil status, v ktorom, okrem iného napísal, že Lenč nemá robiť politológa v kresťanskej krajine. "Dôvod? Lebo je moslim. Reakcia demokratického spoločenstva zatiaľ neprichádza, preto k tejto prízemnej úvahe predsedu Smeru napíšem niečo ja. Považujem totiž za dôležité zastať sa každého človeka, ktorý je z našej spoločnosti vylučovaný pre svoje náboženské vierovyznanie," pokračoval vo svojom príspevku na sociálnej sieti a upozornil na vyjadrenia z Kulturblogu. 

"Keď nedávno istá študentka Lívia publikovala svoj naivný a prostoduchý názor, že niekto, kto má čiernu farbu pokožky, nemôže byť Slovákom, označili sme ju právom za rasistku. Tento typ otvoreného rasizmu je však dnes u pravicových extrémistov skôr výnimkou, v súčasnosti je trendom vylučovať niekoho za jeho príslušnosť k národu, etniku alebo kultúre," uviedol Štefančík s tým, že tento nový koncept, ktorý je možné identifikovať predovšetkým v komunikácii pravicových extrémistov, sa zvykne nazývať etnopluralizmus a postavený je na myšlienke prirodzenej nerovnosti medzi národmi, etnikami a kultúrami.

"V odbornej literatúre sa stretneme s názorom, že ak vymeníme slovo kultúra za výraz rasa, identifikujeme tie isté pohľady na spoločnosť, aké sú typické pre klasické rasové teórie. Podobne ako u rasistov, aj u etnopluralistov je miešanie kultúr znevažované a považované za nežiaduce. Prívrženci tohto konceptu odmietajú iné kultúry, ale prakticky ide o odmietanie iných náboženstiev, v prvom rade islamu," pokračoval ďalej a dodal, že v slovenskom politickom diskurze sa často objavuje spochybňovanie ľavicovej orientácie Smeru.

Objavujú sa dokonca názory, že Smer sa začína pretvárať na typickú pravicovú extrémistickú formáciu. Až tak ďaleko by som nešiel a to aj napriek tomu, že niektoré formy politickej komunikácie má Smer podobné práve s pravicovými extrémistami," poznamenal s argumentom, že obsah medzi pravým a ľavým okrajom ideového spektra môže byť rozdielny, ale spôsoby a metódy, ktoré predstavitelia oboch pólov používajú, sú často totožné.

"Preto si pravicoví a ľavicoví extrémisti tak dobre rozumejú pri deštrukcii právneho štátu, ale len ťažko dokážu spoločne spravovať veci verejné. Hoci, Slovensko môže byť čochvíľa výnimkou. V každom prípade chcem odsúdiť prízemné výroky Roberta Fica vyvolávajúce nenávisť voči jednému náboženskému spoločenstvu. Nenávisť plodí ešte väčšiu nenávisť, čoho dôkazom sú reakcie prívržencov Smeru pod statusom bývalého premiéra. Je smutné, že človek, ktorý sám seba považuje za sociálneho demokrata, takto przní jeden z elementárnych princípov sociálnej demokracie," uzavrel politológ. 

Súvisiace články

Najčítanejšie