Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Odvolaná štátna tajomníčka Kumanová odchádza od rozrobenej práce. Je to rozhodnutie Remišovej, hovorí
Zdielať na

Odvolaná štátna tajomníčka Kumanová odchádza od rozrobenej práce. Je to rozhodnutie Remišovej, hovorí

BRATISLAVA / Situácia v strane Za ľudí sa opať zhoršila. Predsedníčka strany a ministerka Veronika Remišová sa rozhodla odvolať odborníčku na kultúru národnostných menšín a eurofondy z rezortu v rukách Natálie Milanovej (OĽaNO). Na jej miesto už vo štvrtok 26. augusta nastupuje Remišovej verná stranícka kolegyňa Viera Leščáková. Tá však v kultúre nikdy nepôsobila.

Strana Za ľudí sa prezentovala ako strana, ktorá dáva na prvé miesto odbornosť. Myslíte si, že to po vašom odvolaní z rezortu kultúry ešte platí?

Áno, je to jedna zo základných hodnôt, s ktorou sme vstupovali do volieb, aj z ktorej strana vzišla - odbornosť, profesionalita, etika. Dúfam, že toto čo žijeme je len prechodné obdobie, že takýto princíp budeme vedieť vrátiť. 

Spomenuli ste, že ste za sebou nechali niekoľko rozrobených projektov. Vedeli by ste ich špecifikovať?

Nechala som spolu s kolegami z EUROP rozrobených niekoľko projektov. EUROP, teda európske programy. Nechávame rozrobené projekty. Je to veľmi dôležitá téma, pretože od toho závisí, ako budeme až do roku 2027 až 2030 čerpať eurofondy, ale aj na čo tie eurofondy pôjdu. Aj teraz sme boli svedkami, že ak sa nie celkom dobre urobí tá príprava a programovanie, tak je potom veľmi náročné a nemusí sa dosiahnuť očakávaný efekt. Čím lepšie sa to pripraví teraz, tým lepšie bude čerpanie. Je to jeden z nedorobených projektov.

Taká čerešnička, z toho čo sme tu pol roka robili, je výzva z Reactu na kultúrnu infraštruktúru, čiže múzeá, galérie, hvezdárne a hlavne kultúrne domy. Kolegovia z tejto sekcie pôjdu do terénu prezentovať výzvu. Je to dlho očakávaná výzva, ktorú sme tvorili s tými, ktorých sa to týka, lebo do kultúrnej infraštruktúry sa neinvestovalo. Ten dlh tam naozaj vidno, pretože to vybavenie v „kulturákoch“, múzeách je zastarané a tie inštitúcie by nefungovali, keby tí ľudia nemali entuziazmus a nechceli to robiť. Chceli sme pomôcť práve týmto inštitúciám a zostáva to niekde na polke cesty.

Nechávam rozrobené aj témy okolo národnostných menšín. Pripravuje sa zákon o národnostných menšinách, kde oblasť kultúry musí mať svoju vlastnú časť. Stretli sme sa so zástupcami zriaďovanej kultúry a dohodli sme sa, že definujeme potreby menšinových divadiel tak, aby v zákone mohli byť tieto potreby uplatnené. Rovnaká téma sa týka aj menšinových múzeí. Tam sa mala konať muzeálna rada niekedy budúci mesiac. Veľmi som sa na tých ľudí tešila, pretože okrem múzea v Svidníku sa mi podarilo ich všetky navštíviť. Dohodli sme sa, čo všetko treba prediskutovať a nastaviť. Posledná téma, v ktorej treba pokračovať je stratégia inklúzie začlenenia Rómov. 

Spomenuli ste, že nová štátna tajomníčka Leščáková zatiaľ neprejavila záujem o prebratie agendy nakoľko na svoj post nastupuje už zajtra. Nikdy v kultúre nepôsobila. Ako si vysvetľujete, že vám ani nezavolala aby sa zoznámila s tým, kde bude a čo bude robiť?

To je zaujímavá otázka, ale nemám na to vysvetlenie. V sobotu som bola na takom neformálnom straníckom stretnutí na strednom Slovensku. Pani Leščáková tam bola a zrejme už vtedy vedela, že ide na moje miesto. Mohla ma vtedy aspoň zastaviť, povedať a spýtať sa. Nestalo sa tak a predpokladám, že keď nastúpi, tak bude mať vôľu o tejto téme hovoriť.

Nedá mi sa nespýtať, keďže Za ľudí by malo mať dvoch štátnych tajomníkov. Prečo ministerka Remišová odvolala Vás a nedala pani Leščákovú na iné ministerstvo?

Tie procesy obsadenia štátnych tajomníkov zrejme neboli ukončené a teda ja ani neviem, ktorý rezort by to mal byť, kde by si Za ľudí mohli uplatniť štátneho tajomníka. Toto rozhodnutie je predsedníčky, ani nie predsedníctva. Predsedníčka Veronika Remišová sa takto rozhodla. 

Budete sa kultúre národnostných menšín venovať aj naďalej?

Určite áno, venujem sa tejto téme celý život, rovnako ako eurofondom. Nikam neodchádzam a budem sa týmto témam venovať aj naďalej. 

Pani Kolíková spomenula na brífingu počas rokovania vlády, že bolo dôležité mať Rómku vo vláde. Rozumiem tomu argumentu, ale nemal by byť tento argument v prvom rade o tom, že ste odborníčka?

Určite áno. Myslím si, že Mária Kolíková toto pozná a oceňuje. Spolupracovali sme spolu aj predtým a vie, čo všetko dokážem. Myslím si, že ani pre ňu to nie je príjemná emócia, keď vidí, ako sú odvolávaní ľudia zo strany.

Najčítanejšie