Polojasno
25°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Policajný prezident Peter Kovařík oznámil svoj odchod
Zdielať na

Policajný prezident Peter Kovařík oznámil svoj odchod

Archívne video

BRATISLAVA / Policajný prezident končí. Oznámil to na tlačovej konferencií. Svoje rozhodnutie adresoval svojmu nadriadenému na ministerstve vnútra. Svoj dátum odchodu navrhol k 15. septembru, nakoľko nechce odchádzať pred návštevou Svätého otca. Kovařík plánuje odísť do civilu. Podľa poriadku by ho mal zastupovať prvý zástupca, a to viceprezidentka Jana Maškarová.

"Som si vedomý zodpovednosti za svoje rozhodnutie, ktoré som urobi v čase, keď predbiehal zásah... Som pripravený brániť sa až po súdne konanie pretože som presvedčený, že tak, ako je opísaný skutok, nie je trestným činom,"  poznamenal na tlačovej konferencií Kovařík. 

Peter Kovařík sa podľa vlastných slov počas výkonu funkcie zameral na zvyšovanie dôveryhodnosti polície, preto si nevie predstaviť, že by post šéfa polície vykonával ako obvinený. "Neviem si predstaviť, ako by som dával rozkazy svojim kolegom, keby som ostal vo funkcii," zdôraznil policajný prezident. Ďalej uviedol, že je pripravený brániť sa voči vznesenému obvineniu až do štádia súdneho konania. "Ak to takto ďaleko príde," povedal s tým, že trvá na tom, že daný skutok podľa neho nie je trestným činom.

Kovařík doplnil, že si naďalej myslí, že pri prerušení zákroku policajnej inšpekcie konal správne. "Ja som preveroval zákonnosť toho zásahu," povedal s tým, že na základe jeho vyhodnotenia si zásahovú jednotku vyžiadala neoprávnená osoba. "Myslím si, že som bol oprávnený rozhodnúť," vyhlásil s tým, že keď vec skonzultoval so šéfom inšpekcie, dal povolenie k pokračovaniu zákroku. Policajný prezident tiež zdôraznil, že naďalej dôveruje policajtom z tímov Očistec a Fénix, ktorí vyšetrujú medializované kauzy.

Odchádzajúci policajný prezident uviedol, že dnes do spisu doplnil poznatky, ktoré by mali ukázať zábery z mestských kamier počas zásahu. "Rád by som vedel či to vozidlo tam bolo, alebo nebolo... Ja sa budem pýtať tých osôb, ktoré tam boli množstvo otázok," uviedol Kovařík.

Krajská prokuratúra Bratislava vzniesla 26. augusta obvinenie voči prezidentovi Policajného zboru Petrovi Kovaříkovi pre zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa v súbehu so zločinom marenia spravodlivosti. Policajný prezident mal podľa prokuratúry zmariť prebiehajúci zásah zadržania ako aj vykonanie nasledovných trestno-procesných úkonov s obvinenými Matejom Zemanom a Petrom Petrovom. 

​Petra Kovaříka zároveň 26. augusta vypočuli v postavení obvineného. Šéf Policajného zboru SR podľa vlastných slov zachytil informácie o tom, že sa polícia chystá zasahovať voči 14 vyšetrovateľom NAKA, špeciálnemu prokurátorovi Danielovi Lipšicovi a prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry. Keď mu zavolal minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO) s informáciou, že sa pred Úradom inšpekčnej služby majú nachádzať príslušníci zásahovej jednotky, vydal pokyn na zastavenie akcie.

​Policajný prezident vysvetlil, že zásah prerušil preto, lebo sa domnieval, že pôjde o zásah namierený voči vyšetrovateľom NAKA a prokurátorom, čo by podľa neho bolo absolútne neprípustné.

Minister vnútra Roman Mikulec sa vyjadril k odchodu policajného prezidenta. Tvrdí, že je presvedčený o tom, že Kovařík sa nedpoustil žiadneho protiprávneho konania a má jeho dôveru. "Vážim si rozhodnutie Policajného prezidenta. Vážim si to, že pristúpil k takémuto kroku napriek tomu, že som, rovnako ako on, presvedčený, že sa nedopustil žiadneho protiprávneho konania. Moju dôveru má a vždy mal. Skutočnosť, že sa rozhodol z funkcie odísť preto, aby chránil česť a dôveryhodnosť Policajného zboru, svedčí o jeho vysokom morálnom kredite, snahe chrániť Policajný zbor a ísť príkladom pre jeho príslušníkov. Vnímam toto rozhodnutie ako skutočné štátnické gesto a vážim si Petra Kovaříka aj ako prezidenta Policajného zboru, aj ako človeka. Vážim si jeho rozhodnutie o to viac, že mám zásadné pochybnosti o obvinení, ktoré mu bolo vznesené. Som presvedčený, že toto obvinenie bolo účelové,“ informovala v tlačovej správe hovorkyňa rezortu vnútra Barbora Túrosová.

Prezidentka Zuzana Čaputová rozhodnutie Petra Kovaříka rešpektuje. Dôvody jeho obvinenia zo strany prokuratúry však podľa nej neboli vysvetlené.  "Dôvera verejnosti v inštitúcie na ochranu práva a v proces vyšetrovania je v demokratickej spoločnosti kľúčová, a preto od najvyšších predstaviteľov týchto inštitúcií očakávam, že budú konať spôsobom, ktorý dôveru verejnosti posilní a nie naopak," povedala prezidentka.

Aké plány mal Kovařík? Čerpať inšpiráciu chcel aj z USA

Po šéfovi zásahového LYNX komanda, Štefanovi Hamranovi sa stal druhým, ktorý oficiálne potvrdil svoju kandidatúru na šéfa polície. Dočasne však políciu viedol, a to v čase, kedy zo zboru odišiel Milan Lučanský.

Kovařík tvrdil, že do verejného vypočúvania, s ktorým sa pri výbere policajného prezidenta ráta prichádza s predstavou systémových zmien v policajnom zbore. Netají sa tým, že inšpiráciu pre ne čerpal v Amerike, kde istý čas pôsobil, ako policajný pridelenec. "Napríklad. A teraz otvorím kacírsku myšlienku. Policajti majú zastavovať a kontrolovať osoby a motorové vozidlá, ak tí vodiči spáchajú nejaký priestupok. Napríklad. žiadne vyberanie pokút na mieste. Také dohadovanie sa o tom, či áno, alebo nie, v akej výške, to je iba taký nástrel na pochybenie policajta, na korupciu." 

Na čo sa chcel  sústrediť vo vodách kriminality?


Kovařík však hovoril aj o systémových zmenách, v samotných policajných štruktúrach. Čo sa týka kriminality, sústrediť sa chcel najmä na boj s hospodárskou kriminalitou, ktorá spôsobuje najvyššie škody. S vtedajšou činnosťou Národnej kriminálnej agentúry bol spokojný. Spoluprácu si pred vypočutím s jej exšéfom Branislavom Zurianom vtedy vedel predstaviť aj do budúcna. "Ja s tým nemám žiadny problém. Otázne je ako bude nastavená legislatíva. Či budú robené výberové konania. Ale aj keby boli robené, vôbec nevidím problém v tom, aby pokračoval," dodal  Peter Kovařík, prezident PZ SR.  Neskôr inšpekcia ministerstva vnútra vtedajšieho šéfa NAKA obvinila.

Peter Kovařík

53 ročný, doposiaľ najvyššie postavený policajný funkcionár. Začínal ako vyšetrovateľ na okresnej, neskôr krajskej úrovni. Za Spišiakovho šéfovania policajného zboru sa z neho stal šéf prezidiálneho Úradu boja proti korupcii. Zle nepochodil ani po vtedajšej výmene garnitúry, keď sa za Gašpara ocitol v spojených štátoch ako policajný pridelenec. Ostatné roky ho verejnosť mohla vnímať na Úrade vlády, ako šéfa Odboru prevencie korupcie. Až kým sa z neho nestál dočasne poverený policajný prezident.

Súvisiace články

Najčítanejšie