Polojasno
11°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Svedok Zeman tlačí na svoj výsluch. Na Slovensku žiť nechce
Zdielať na

Svedok Zeman tlačí na svoj výsluch. Na Slovensku žiť nechce

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Podľa informácií TV JOJ sa svedok v prípade obžalovaného bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika márne domáha výsluchu pred vyšetrovateľmi Úradu inšpekčnej služby. Ten ho stíha spolu s ďalším svedkom a trestne stíhaním podnikateľom Petrom Petrovom pre podozrenia z manipulovanych svedeckých výpovedí.

Zemana Úrad inšpekčnej služby chcel zadržať 20. júla 2021 spolu s Petrovom a ďalším obvinením, čo sa nepodarilo. Bol údajne mimo Slovenska. Matej Zeman odmieta, že by pred vyšetrovateľmi NAKA, ktorí vyšetrujú závažné prípady v tímoch Očistec a Fénix podal s komplicmi vypovede tak, ako ich potrebovali vyšetrovatelia a chce sa pred vyšetrovateľmi ik obvineniam vyjadriť.

To mu, ale inšpekcia dodnes neumožnila, hoci po vznesenom obvinení z dňa 20.júla 2021 má na to ako obvinený právo. Zeman sa od leta zdržiava v Chorvátsku, kde žiada o politický azyl vzhľadom aj k súčasnému stavu v polícii a v prokuratúre a pre obavy, že mu slovenské orgány vyšetrovania negarantujú spravodlivé konania vo vecich v ktorých je stíhaný ako svedok.

Stanovisko jeho advokátky Ivety Štefankovej pre TV JOJ hovorí o tom, ako s klientom konajú vo veci obvinenia Úradu inšpekčnej služby: "Včera, 31.8.2021 sme opätovne podávali na UIS žiadosti o nahliadnutie do vyšetrovacieho spisu a o termín výsluchu klienta ako aj doplnenie sťažnosti proti uzneseniu o vznešeného obvinenia. OCTK naše žiadosti zamieta a takmer dva mesiace s nami nekomunikuje. Taktiež nám bolo súdom zamietnuté aj nahliadnutie do spisu vo veci vydania Európskeho zatýkacieho rozkazu. Dňa 27.8.2021 bola trestná vec môjho klienta Uznesením vylúčená na samostatne konanie. Momentálne nám plynie lehota na podanie sťažnosti, ktorú plánujeme využiť."

K výsluchu sa zatiaľ údajne nedostal pred vyšetrovateľov inšpekcie ani obvinený svedok Peter Petrov. Ten pre NAKA vypovedá o závažných podozreniach aj pri štátnych nákupoch hasičskej techniky či uniforiem realizovaným ministerstvom vnútra za čias Roberta Kaliňáka a Denisy Sakovej. Petrov bol práve pre vyšetrovanie inšpekcie na úteku a po mesiaci ho zadržala práve NAKa, s ktorou spolupracuje. Úrad inšpekčnej služby vyšetruje podozrenia z trestnych činov policajtov či colníkov, keďže na také stíhanie má kompetencie len inšpekcia.

Súvisiace články

Najčítanejšie