Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Vojna v bezpečnostných zložkách pokračuje! TV JOJ má k dispozícii ďalší dôkaz
Zdielať na

Vojna v bezpečnostných zložkách pokračuje! TV JOJ má k dispozícii ďalší dôkaz

BRATISLAVA / Televízia JOJ v posledných dňoch opakovane informuje o vojne v silových zložkách na Slovensku. A vyzerá to tak, že tento boj sa ani z ďaleka nekončí. O opaku svedčí dokument, ktorý napísal vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry. Tvrdí, že tu existovala organizovaná skupina, ktorá chcela diskreditovať policajtov a ich prácu. Na jej čele, mal stáť pre policajtov záhadný Pán X.

"Osoba s prezývkou Pán X riadi a kooridinuje činnosť celej skupiny. Pričom vydáva priame pokyny, nižšie postaveným členom skupiny," píše sa v takzvanom realizačnom návrhu, ktorý má k dispozícii redakcia Televíze JOJ. Oficiálny dokument, potvrdený pečiatkou a podpismi policajtov Národnej kriminálnej agentúry.

Pánom X, ktorého policajti paradoxne priamo nepomenovali, ale len v náznakoch označili ako hlavu organizovanej skupiny, má byť bývalý príslušník Slovenskej informačnej služby, Peter Košč. Muž ktorý sa momentálne nachádza v oficiálnom pátraní pre obvinenie z korupcie.

Peter Košč, alebo teda pán X mal podľa tvrdení z tohto uniknutého dokumentu v Bratislave a iných nestotožnených miestach na Slovensku, založiť, zorganizovať a podporovať zločineckú skupinu. Jej členmi mali byť podľa tvrdení vyšetrovateľa okrem iných napríklad bývalá vyšetrovateľka policajnej inšpekcie, Diana Santusová, či bývalý riaditeľ NAKA, Branislav Zurian. Paradoxné však je, že Košč sa ukrýva na neznámom mieste a medzinárodný zatykač bol naňho vydaný 1. apríla tohto roku. Vyšetrovateľ však tvrdí, že zločineckú skupinu mal Košč organizovať najmä po 14. apríli.

"Doposiaľ presne neustálené osoby v rámci uvedenej skupiny v rozpore so zákonom účelovo zhromažďovali informácie obsiahnuté aj prostredníctvom prebiehajúcich trestných konaní a informácie aj prostredníctvom prebiehajúcich konaní a informácie majúce vzťah k vyšetrovaniu v rámci pracovnej skupiny Očistec, resp. Fénix. ako podklad na vykonštruovanie skutočnosti smerujúce k ich diskreditácii," uvádza sa v dokumente.

Ďalším paradoxom je, že tento návrh prišiel iba deň po tom, ako generálna prokuratúra pre nezákonnosť zrušila obvinenie voči vyšetrovateľom úradu inšpekčnej služby. Dnes sme sa preto na podrobnosti pýtali tak generálnej, ako aj špeciálnej prokuratúry. Kým generálny prokurátor sa má vyjadriť k veci v pondelok, Daniel Lipšic odkázal, že mu je ľúto, že sa niektorí novinári zjavne stávajú súčasťou spravodajských hier.
"V danej veci nebolo vznesené obvinenie, ale ani začaté trestné stíhanie vo veci," skonštatoval v stanovisku špeciálny prokurátor Daniel Lipšic.

Čo je fakt. Na základe tohto dokumentu, je však možné očakávať, že sa tak stane v dohľadnej dobe. "Ak tento realizačný návrh je tu a sa sami rozhodnú, tak ja nemôžem takúto skutočnosť vylúčiť, že dôjde aj k začatiu trestného stíhania aj k vzneseniu obvinenia," informovala právna zástupkyňa Petra Košča, Eva Mišíková, ktorá je bývalá prokurátorka.


Aj Koščova právna zástupkyňa však považuje tento policajný postup, za pokračovanie ostrých súbojov medzi úradom špeciálnej prokuratúry a časťou NAKA na strane jednej a policajnou inšpekciou na strane druhej.

"Tento postup polície ako aj postup ÚŠP považujem za akt zúfalstva. Je to akýmsi vyvrcholením nejakých vnútorných konfliktov," dodala Mišíková.

Práve o týchto konfliktoch, či do konca o brutálnej otvorenej vojne podrobne hovoril v rozhovore pre televíziu JOJ exriaditeľ spravodajskej služby Vladimír Pčolinský. "Máme vojnu medzi časťou NAKA, a časťou inšpekčnej služby. Pretože iná časť inšpekčnej služby spolupracuje s tou časťou NAKA, ktorá bojuje proti časti inšpekčnej služby a naopak. Aj tí policajti, ktorí sú v tímoch už hovoria, že sa nemôžu pozerať na to čo sa deje," uviedol Pčolinský pre TV JOJ.

"Ťažko mi je na to povedať, či ja mám cítiť zodpovednosť za situáciu, v ktorej sa dnes nachádza policajný zbor lebo, de facto je ten istý v mnohých oblastiach, ako tu bol pred rokmi a ja si myslím, že za to by mal byť zodpovedný niekto iný," zareagoval na otázku o zodpovednosti za dianie v polícií Roman Mikulec.

Súvisiace články

Najčítanejšie