Oblačno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Producentka Adamik Hrycová o tragédii na nakrúcaní: Je to fatálna chyba na strane rekvizitára, podobná situácia sa stala aj otcovi
Zdielať na

Producentka Adamik Hrycová o tragédii na nakrúcaní: Je to fatálna chyba na strane rekvizitára, podobná situácia sa stala aj otcovi

BRATISLAVA / Dnes, 22.10. herec Alec Baldwin pri natáčaní smrteľne postrelil ženu rekvizitou pištole. Ako je možné, že počas natáčania použili rekvizitu, v ktorej neboli tupé, ale ostré náboje? Stalo sa niečo podobné už aj na Slovensku? Na otázky odpovedala Wanda Adamík Hrycová, skúsená producentka, ktorej prácu možno vidieť napríklad v seriáli TV JOJ s názvom Slovania. Vysvetlila, ako to funguje pri natáčaní so zbraňami. Nepríjemná nehoda sa stala aj jej otcovi.

Kde podľa vás sa stala chyba? A čo sa podľa Vás stalo?

"Je to tragická udalosť a podľa môjho názoru je to fatálna chyba na strane rekvizitára. Na pľaci sa používajú zbrane, ale nikdy nie funkčné. Všetky zbrane, ktoré používame sú znefunkčnené. Sú to atrapy, ktorými sa nedá ublížiť. Zodpovedný je za to rekvizitár. Vôbec nerozumiem tomu, ako sa mohla stať takáto strašná vec, že sa na pľaci vôbec funkčná zbraň objavila."

Vy ste napríklad v seriáli Slovania používali aké zbrane? Ako sa s nimi manipulovalo? Bol na to vyhradený človek?

"My sme používali rôzne zbrane. Nie strelné, ale luky, šípy, meče a oštepy. Samozrejme pri tomto tiež treba dávať obrovský pozor, lebo napríklad konkrétne pri lukoch a šípoch dokážete naozaj ublížiť. V momente, ak je na pľaci takáto zbraň, platia prísne bezpečnostné pravidlá. Celý štáb je o tom informovaný, že sú tam zbrane. Asistent réžie veľmi dôkladne inštruuje celý štáb. Keď sa zbrane používajú, zásadne sa strieľa smerom, kde nie sú žiadni ľudia, lebo by tam mohlo dôjsť k nebezpečenstvu alebo zraneniu. Naozaj to nie je sranda. Takáto udalosť by sa naozaj nemala stať.

Ako vieme, v minulosti sa stala takáto podobná situácia aj vášmu ocinovi. Čo sa udialo na doskách v Košiciach

"Bolo to v zime 1997 a tam sa práve stála vec, ktorá by sa dnes stať nemohla. Hrali predstavenie, kde mali zaznieť výstrely. To robí zvukár, ktorý púšťa výstrely zo záznamu. Neviem, čo tam robil zvukár, ale v zákulisí strieľal vzduchovkou herec. Namiesto náboja tam dávali korkové štuple od vína, ktoré boli zaliate vo vosku. Z nepochopiteľných dôvodov namiesto do vzduchu tento korkový štupeľ strelil môjmu otcovi do krku, ten vtedy skoro zomrel. Okamžite išiel na operačný pult. Vzhľadom na to, že mu prestrelil krk a išiel milimeter od dôležitej tepny, prežil to, ale bol to viac zázrak ako úmysel."

Súvisiace články

Najčítanejšie