Oblačno
24°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Viera Tomanová končí na mieste detskej komisárky. O túto funkciu sa uchádza 8 záujemcov
Zdielať na

Viera Tomanová končí na mieste detskej komisárky. O túto funkciu sa uchádza 8 záujemcov

BRATISLAVA / Prvá slovenská komisárka pre deti Viera Tomanová už čoskoro končí vo funkcii a o jej miesto sa uchádza 8 záujemkýň a záujemcov. Odborníci z praxe by v úrade chceli vidieť človeka, ktorý by sa za práva detí - aj tých z okraja spoločnosti - postavil hlasnejšie a razantnejšie. Odborníci sa zhodujú na tom, že už by to nemal robiť človek z prostredia politiky.

Viera Tomanová opúšťa úrad po 6 rokoch. Zvolili ju za jednofarebnej vlády Smeru, ako bývalú ministerku práce. Za ten čas sa podľa vlastných slov venovala trom tisíckam prípadov detí - napríklad tých, o ktoré sa sporili rodičia, ktoré šikanovali v škole, či týrali. "Najhoršie je duševné zdravie detí, pod ktoré sa podpísala pandémia. 180-tisíc detí nemalo prístup k vzdelávaniu," povedala Tomanová. 

Kritici o Tomanovej: Počas pandémie nič neriešila 

Jej kritici upozorňujú, že práve počas pandémie ju nebolo vidieť ani počuť. Odchádzajúca komisárka oponuje, že písala listy ministrom, no ostali bez odpovede. "Nepamätám si na nejaké radikálne vyhlásenia, nepamätám si, že by niekto povedal, že haló, tu sa 50-tisíc detí nevzdeláva kvôli pandémii," uviedla sociálna poradkyňa Ida Želinská. 

"Počas pandémie bola totálne ticho a tie deti nás potrebujú," povedala Mariana Kováčová, centrum Slniečko. "Zvolala som okrúhly stôl," uviedla Tomanová. 

Jej kariéru sprevádzala nejedna kauza 

Nie sú to jediné výčitky smerom k odchádzajúcej komisárke. Poslancom musela vysvetľovať napríklad stretnutie s dnes už odsúdeným Mariánom Kočnerom, ktorý sa angažoval aj v kauze Čistý deň. "Potom to boli kroky ako odporúčanie konkrétneho drahého advokáta," uviedla Xénia Makarová, nadácia Zastavme korupciu. 

"Ja som za to ospravedlnila, ale poviem to aj teraz, že bo síce drahý, ale robil niektoré veci zadarmo," povedala Tomanová. Odborníci z praxe hovoria, že novým detským komisárom by mal byť človek, ktorý nie je politik. Koalícia zatiaľ zhodu na mene nemá.  

Výber je na poslancoch 

Odborníci z praxe hovoria, že novým detským komisárom by mal byť človek, ktorý nie je politik. Koalícia zatiaľ zhodu na mene nemá. "Kľúčový parameter musí byť, aby to bol odborník," uviedol poslanec NR SR Gábor Grendel. "Dohodli sme sa, že najprv si ich vypočujeme a potom vyberieme," povedala poslankyňa NR SR Anna Zemanová. 

"Keby bola zhoda, bolo by len jeden, len za klub OĽANO sú traja," vyjadril sa Pčola. Kandidátov je osem. Sú medzi nimi súčasná aj bývalá poslankyňa, evanjelický teológ, zakladateľ organizácie Úsmev ako dar, expertka na problematiku násilia aj ľudia zo sveta advokácie. Sociálne poradkyne hovoria, že to chce veľké systémové zmeny, viac ochrany pre deti v školách, táboroch, zariadeniach no aj tých na úplnom okraji spoločnosti. 

"Dieťa, ktorá je týrané alebo zneužívané, je niekoľkokrát vypočúvané, je tam 5- 6 cudzích ľudí, chýbajú jednocestné zrkadlá, na čo upozorňujeme roky," uviedla Kováčová. "By ma veľmi zaujímalo, ako sa postaví k deťom, ktoré už v útlom veku spáchali trestný čin, že prišli do kontaktu so zákonom ako páchatelia," povedala Žlinská. 

"Musí dokázať rozprávať s dieťaťom, v akomkoľvek veku a sa kýmkoľvek problémom," vysvetlila Tomanová. "Aby bol garantom zákonnosti, pretože to sme často vyčítali aj terajšej komisárke, že tie postupy nebolo to často v najlepšom záujme dieťaťa," dodala Makarová. To, kto sa stane detským ombudsmanom bude známe už koncom novembra. 

Súvisiace články

Najčítanejšie