Zatiahnuté
18°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Bratislavu čaká niekoľko protestov: Fico využíva frustráciu občanov na vlastné politické ciele, tvrdí odborník Lenč
Zdielať na

Bratislavu čaká niekoľko protestov: Fico využíva frustráciu občanov na vlastné politické ciele, tvrdí odborník Lenč

BRATISLAVA / Na výročie Nežnej revolúcie nebude hlavné mesto patriť len spomienkam a pripominekovému pochodu študentov, ale aj protestom a demonštráciám, ktoré organizujú opozičné strany s inklináciou k extrému. Dočasne poverený plicajný prezident sa vyjadril, že polícia sa nebude báť zasiahnuť. Ako vníma spoločenskú situáciu politolôg Jozef Lenč a ako vníma posun Slovenska od roku 1989?

Počas stredy sa bude v bratislavskom Starom Meste konať viacero verejných zhromaždení. Mestská časť o tom informovala na sociálnej sieti. „V stredu 17. novembra si pripomenieme 32. výročie Nežnej revolúcie. V Deň boja za slobodu a demokraciu, ale aj počas dní okolo jeho dátumu sa budú v Starom Meste konať viaceré zhromaždenia a protesty," upozorňuje mestská časť.

Staré Mesto zverejnilo, že intenzívne pracuje na tom, aby sa neopakovali rovnaké situácie, akým mesto člilo v lete.   „V súvislosti s oznámenými zhromaždeniami na dni 16. až 19. novembra sme usporiadali stretnutie so zvolávateľmi zhromaždení za účasti zástupcov Krajského riaditeľstva Policajného zboru (PZ) v Bratislave, Okresného riaditeľstva PZ v Bratislave I, Úradu pre ochranu ústavných činiteľov a diplomatických misií a Mestskej polície hlavného mesta SR Bratislavy," uviedla mestská časť.

Ako dodalo Staré Mesto, právo na vyjadrenie názoru a právo na zhromažďovanie sú hodnoty, ktoré sme vybojovali v Nežnej revolúcii. „Aktuálne nemáme núdzový stav a zhromaždenia sú preto povolené. V prípade, že nastanú skutočnosti, ktoré by viedli k zákazu zhromaždenia, ako je napríklad páchanie trestných činov, podnecovanie k násiliu alebo potláčaniu základných ľudských práv je mestská časť pripravená konkrétne zhromaždenie rozpustiť," upozornilo Staré Mesto a organizátorov protestov vyzvalo, aby sa zdržali akéhokoľvek protiprávneho konania a neblokovali dopravu.

Výzva primátora

S výzvoiu smerom k protestujúcim prišiel aj primátor Bratislavy Matúš Vallo. Účastníkov verejných zhromaždení v stredu 17. novembra vyzval k ohľaduplnosti. Na sociálnej sieti uviedol, že mesto je na stredu je na ohlásených desať protestov a zhromaždení pripravené. „Chcem požiadať všetkých, a zvlášť tých, ktorí k nám prídu protestovať z iných miest a obcí, aby boli ohľaduplní. K Bratislavčanom, k verejnému aj súkromnému majetku, a tiež k službám, ktoré všetci využívame," vyzval primátor hlavného mesta, pričom dodal, že právo zhromažďovať sa a právo protestovať nemôže stáť nad slobodou pohybu a právom na bezpečnosť ostatných a to špeciálne v čase vrcholiacej pandémie.

„Všetky zhromaždenia pred 32 rokmi v Bratislave aj v iných mestách na Slovensku boli pokojné, bez urážok a bez násilia, a každý, kto úprimne v sebe nosí odkaz novembrových dní, vie pokojne vyjadriť svoj postoj aj dnes," vyjadril si Vallo.

Nakoľko má Bratislava s niektorými organizátormi z predchádzajúcich protestov skúsenosti, mesto aj mestská polícia poskytnú súčinnosť Policajnému zboru. „Dopravný podnik Bratislava na stredu posilňuje dispečing a je pripravený koordinovať premávku MHD tak, aby bola aj napriek prípadným komplikáciám čo najplynulejšia," doplnil Matúš Vallo s tým, že  správa komunikácií a Komunálny podnik zas nasadia dodatočné údržbárske čaty, aby verejné priestory po zhromaždeniach čo najrýchlejšie upratali a dali do pôvodného stavu.

Polícia sa nebude báť zakročiť

Mestská polícia Bratislava (MsP) počas nadchádzajúceho štátneho sviatku 17. novembra výrazne posilňuje hliadky v uliciach hlavného mesta. „Do zvýšeného výkonu sa zapoja policajti zo všetkých okresných veliteľstiev, a samozrejme, aj z Útvaru zásahovej jednotky a kynológie," informuje MsP na sociálnej sieti. Mestskí policajti z okresov, v ktorých sa nekonajú zhromaždenia, budú k dispozícii v oblastiach, kde očakávajú väčšiu koncentráciu ľudí. Pre dohliadanie nad verejným poriadkom posilnia tiež službu v novovybudovanom operačnom a kamerovom stredisku MsP. „K dispozícii máme viac ako 380 kamier. Zábery z nich využíva aj PZ na koordinovanie jednotiek,"  uviedlo MsP s tým, že záznamy z nich môžu slúžiť ako dôkaz pri páchaní priestupkov alebo trestných činov.

To, že polícia v uliciach počas 17. novembra nebude chýbať potvrdil aj dočasne poverený riaditeľ policajného zboru Štefan Hamran. "Bude pripravená uplatniť opatrenia voči tým, ktorí si tento deň a demokraciu budú vysvetľovať po svojom," zdôraznil Hamran pričom na tlačovej konferencii verejnosť uistil, že polícia urobí všetko pre to, aby bol priebeh 17. novembra dôstojný a slušný. "Ak bude narušený verejný poriadok, polícia bude robiť všetky opatrenia, aby bol obnovený, a budeme nekompromisne zasahovať," uviedol Hamran.

​Odkaz Novembra 89

Téme Nežnej revolúcie, ale aj zhoršujúcim sa náladom v spoločnosti sav relácii TV JOJ Analýzy Na hrane venoval aj politológ Jozef Lenč, ktorý už dlhší čas tvrdí, že Smer-SD sa prikláňa na stranu extrému. Podporu protestom avizovala opozičná strana aj tentoraz s tým, že sa na nich zúčastní po sneme, ktorý má naplánovaný práve na 17. novembra a teda na Deň boja za slobodu a demokraciu.

Politológ zhodnotil nielen aktuálnu situáciu, ktorá so správaním politikov priamo súvisí, ale aj to, ktorým smerom sa Slovensko za uplynulých 32 rokov posunulo. Sme ako Rakúsko? Dozviete sa vo videu.

Súvisiace články

Najčítanejšie