Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Komentár Arpáda Soltésza: Ficova morálka, Hegerovo vládnutie a zo psa slanina
Zdielať na

Komentár Arpáda Soltésza: Ficova morálka, Hegerovo vládnutie a zo psa slanina

Zdroj: fotosita

Pozorovateľ politiky by aj mohol zostať zmätený: Keď Milan Uhrík a Robert Fico označia povinné očkovanie za fašizmus, znamená to, že ho podporia? Bolo by to prekvapujúce. Obaja síce majú presvedčivo fašistickú rétoriku i ciele, no doteraz urobili všetko pre to, aby zdravotníctvo skolabovalo, zomrelo čo najviac ľudí, a aktuálna vláda pri tom vyzerala čo najnemožnejšie. Taký je ich politický záujem. Isteže je to nemorálne, ale očakávať morálne správanie od Fica či Uhríka, je ako skúšať vyrábať slaninu zo psa. A nech už Fico s Uhríkom, Kotlebom a Pellegrinim dopomohli akémukoľvek počtu ľudí k pomalému uduseniu, hlavnú zásluhu na našom svetovom prvenstve v zomieraní nemajú oni. To by bolo lacné priživovanie sa na úspechoch Eduarda Hegera.

Hoci sa Robert Fico už videl ako predseda ústavného súdu, reči o neústavnosti povinného očkovania nie sú jeho prvým, a zrejme ani posledným prejavom ústavnoprávneho bezvedomia. Ústavný súd totiž už pred siedmimi rokmi, v decembri 2014, nahlas a zrozumiteľne povedal, že povinné očkovanie je úplne v súlade s ústavou a nariadiť ho môže ministerstvo zdravotníctva vyhláškou. Tá dokonca existuje, stačilo by ju doplniť.

Ak to zjednodušíme na úroveň chápania priemerne inteligentného štamgasta z kysuckej krčmy, tak nikto nemá právo povedať, že on si nenechá pichnúť vakcínu, lebo nechce, a je mu jedno, koľko ľudí tým zabije. Štát je, podľa ústavy, povinný chrániť životy svojich občanov, a to aj pred ich pomenej bystrými spoluobčanmi, ktorí považujú svoj mentálny komfort za dôležitejší než životy cudzích ľudí. Očkovanie síce je zásahom do integrity jednotlivca, ale primeraným, pretože chráni zdravie a životy ostatných. To je jednoducho súčasný právny (i medicínsky) stav. Chlapi v krčme na to smú mať názor, ale ten o ničom nerozhoduje.

Pozor, toto treba osobitne zdôrazniť: Štát, zastúpený vládou, nemá právo chrániť životy svojich občanov. Štát má povinnosť chrániť ich. Nie je to o tom, že môže. Ani že by mal. Musí. Povinne.

Samozrejme, keby bol Fico schopný právnik, nemusel by znášať ponižujúce postavenie najdlhšie úradujúceho premiéra presadeného do opozičnej lavice, živil by sa ako dobre platený advokát. Nejaké tie insitné ústavné názory vyslovené s dokonalou neznalosťou faktov mu preto môžeme veľkoryso odpustiť. Na jeho názore, právnom ani politickom, beztak vôbec nezáleží. Nie on má ústavnú väčšinu v parlamente, o ničom nerozhoduje, nikomu a ničomu nevládne. Zodpovednosť za tisíce zbytočných mŕtvych nesie prvoaprílová vláda Eduarda Hegera. No očakávať od Hegera, že bude vykonávať moc, je ako u Fica hľadať morálku.

Vláda mohla nariadiť povinné očkovanie proti covidu už dávno. Rovnako mohla zaviesť opatrenia, ktoré by neočkovaným bránili šíriť nákazu, čím by značne obmedzila ich bežný život a motivovala ich k očkovaniu. Už sa to aj deje, len neskoro.

Politická zbabelosť a impotencia prvoaprílovej vlády v tomto zlomila všetky historické rekordy, pretože povinné očkovanie ani nevyžadovalo skutočnú odvahu. Praví veriaci antivaxerského hnutia z ľavého okraja Gaussovej krivky sú síce hluční, no z podstaty veci ich nie je veľa. Väčšina neočkovaných má prosto strach, je zmätená a ničomu nerozumie. Ešte viac je takých, ktorí sa ani nepokúšajú niečomu porozumieť. Sú mladí, zdraví, veria svojej imunite a je im srdečne jedno, či niekoho nakazia a zabijú, pretože im je takto dobre. Pár dní by boli frflali, ale dnes by sa už s pocitom morálnej nadradenosti a geniálnej prezieravosti vyškierali každému, kto nátlaku odolal a skončil v mraziacom boxe.

Cynici z opozície, ktorým v tomto okamihu dokonale vyhovuje chaos, kolabujúce zdravotníctvo a dymiace krematóriá, by boli pri osemdesiatpercentnej zaočkovanosti najhorlivejšími podporovateľmi vakcinácie, chodili by na všetky pohreby obetí covidu (dalo by sa to stihnúť) a vládu by mlátili po hlave za to, že nezaviedla povinné očkovanie skôr, a razantnejšie.

Fico nie je nijaký líder, nikoho nikam nevedie, len sa tvrdými lakťami prediera na čelo davu s vidlami a fakľami. Dokáže získať len hlasy tých voličov, ktorí už dočista stratili rozum a riadia sa výhradne emóciami. Hegerova prvoaprílová vláda mu ich vyprodukovala viac, ako mohol realisticky očakávať. Je to zázrak, ktorý nepochybne využije.

Zároveň sa Fico už viackrát nechal počuť, že až sa vráti k moci, svojim nepriateľom sa pomstí. Budeme sa vo svojich väzenských celách aspoň dobre zabávať, keď k nám budú strkať súčasných ministrov pre zanedbanie povinnosti chrániť životy občanov počas pandémie. Lebo Ficov volič, ktorý teraz úprimne verí, že očkovanie je fašizmus, bude mať potom rovnako jasno aj v tom, že nechať ho napospas covidu bol zločin. A konečne bude mať aj objektívne pravdu.

Počas covidu Slovensku nikto nevládol, štát kompletne zlyhal a rezignoval na svoju povinnosť ochrániť naše životy. Zodpovednosť za to nesú lídri vládnej koalície, a hoci by ich nemal súdiť akurát morálny skrachovanec Ficovho formátu, niekto by určite mal.

Súvisiace články

Najčítanejšie