Polojasno
20°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Vianoce bez návštev? Nové opatrenia sú návodom, ako prekabátiť systém. Ide o tichú dohodu s občanmi?
Zdielať na

Vianoce bez návštev? Nové opatrenia sú návodom, ako prekabátiť systém. Ide o tichú dohodu s občanmi?

BRATISLAVA / Nové opatrenia, ktoré dnes predstavila vláda zasiahli verejnosť. Z opatrení totiž vychádza, že na Vianoce sa žiadne bubliny ani stretávanie konať nebude. Zároveň však nové nástroje boja s pandémiou prinášajú množstvo dier.

V stredu vláda oznámila, že od piatka 10. decembra sa otvoria všetky obchody pre ľudí zaočkovaných proti ochoreniu COVID-19, ale aj tých, ktorí toto ochorenie prekonali. Na tlačovej konferencii to uviedol minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský (nom. OĽaNO). Všetky schválené  a predstavené opatrenia budú platné do 9. januára 2022.

Vyjadrenia o opatreniach od ministrov Vladimíra Lengvarského, Richarda Sulíka, ale Branislava Gröhlinga si môžete pozrieť vo videu:

Obchody áno, stretávanie sa nie

Okrem obchodov sa od 10. decembra pre očkovaných a prekonaných otvoria aj základné služby starostlivosti o ľudské telo, ale aj lyžiarske strediská spolu s vlekmi a lanovkami. Prístupné budú aj bohoslužby a fitness centrá, avšak s určitými obmedzeniami počtu osôb.

Druhý stupeň základných škôl a stredné školy budú od 13. do 17. decembra fungovať v režime dištančného vzdelávania.

Od 25. decembra sa otvoria aj hotely a penzióny. Pobyt bude umožnený zaočkovaným a prekonaným členom spoločnej domácnosti, ktorí sa budú musieť zároveň otestovať PCR testom, antigénovým testom alebo samotestom v hoteli. V rámci hotelov sa síce otvoria aj reštaurácie, ale samotná konzumácia bude možná len s donáškou na izbu. Ubytovaní budú môcť využiť wellness.

Kontrola vo vlakoch, v MHD nie

Hoci ešte včera premiér Heger na svojom profile na sociálnej sieti uviedol, že kontroly OTP sa budú týkať aj mestskej hromadnej dopravy, dnes sa ukázalo, že takýto plán by bol nerealizovateľný. Zmeny však čakajú cesty ďiaľkovou dopravou. 

Pre cesty vlakmi a diaľkovými autobusmi bude platiť režim OTP. Budú ich teda môcť využívať ľudia zaočkovaní, prekonaní a negatívne testovaní. Stanovila sa tiež nová kritická hodnota hospitalizovaných. V prípade, že bude v nemocniciach ležať 3 800 ľudí, minister predloží vláde návrh na sprísnenie opatrení. Toto by mala byť avizovaná ručná brzda, ktorú 

Nechýbajú ani výnimky

Výnimky budú platiť pre esenciálne obchody či návštevu lekára alebo lekárnika, ako aj na cestu na očkovanie. Na cestu do práce bude potrebné potvrdenie od zamestnávateľa. Výnimka bude platiť aj pre pohovor do zamestnania a individuálnu duchovnú službu, a to od 5:00 do 20:00 hod. Psa alebo mačku môže venčiť ktokoľvek do 500 metrov od domu, rovnako sú povolené výlety do prírody, a to aj mimo okres.

Problém nastáva práve v tomto bode. Hoci ďalej platí zákaz vychádzania a vzájomné navštevovanie sa, je niekoľko  spôsobov, ako stanovené pravidlá obísť. Prvou možnosťou je už spomínaná návšteva prírody mimo okres, ďalším spôsobom, ako sa dostať na sviatky k rodine, ktorá s vami nezdieľa spoločnú domácnosť je to, že domácnosť opustíte medzi 1 a 5 hodinou v noci. 

Podľa ministra vnútra Romana Mikulca majú všetky prijaté opantrenia cieľ odľahčiť nemocnice. Minister potvrdil, že polícia ich dodržiavanie kontroluje. Udelila pritom pokuty, ale začaté boli aj trestné konania.  Podľa policajného prezidenta Štefana Hamrana ľudia najčastejšie nerešpektujú povinnosť nosiť rúško, ale aj zákaz vychádzania a porušujú aj nariadenú karanténu. "Posilňujeme kontroly aj na hraniciach. Máme tam zavedený interný policajný semafor," uviedol Hamran po zasadnutí bezpečnostnej rady. Ide v prípade vlády o tichú dohodu s občanmi a ráta vláda s tým, že nariadenia sa nebudú dodrživať? Pýtali sme sa ministra vnútra Romana Mikulca.

Viac sa dozviete vo videu:

Súvisiace články

Najčítanejšie