Skoro jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
ZISTENIA TV JOJ: Obvinený Martin Kvietik neuspel u Maroša Žilinku s §363
Zdielať na

ZISTENIA TV JOJ: Obvinený Martin Kvietik neuspel u Maroša Žilinku s §363

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Trestne stíhaný finančník Martin Kvietik neuspel so svojim návrhom pred generálnym prokurátorom Marošom Žilinkom, v ktorom žiadal zrušenie právoplatného uznesenie o vznesení obvinenia v prípade korupčných konaniach na Slovenskom pozemkovom fonde, v ktorom je Kvietik obvinený s ďalšími osobami.

Kvietik návrh na postup podľa §363 poslal generálnemu prokurátorovi pred 4 mesiacmi. Generálna prokuratúra SR rozhodla až teraz. Podľa informácií TV JOJ je stíhanie Kvietika a ďalších funkcionárov dôvodné. Rozhodnutie Maroša Žilinku dopoludnia pre TV JOJ potvrdil aj tlačový odbor Generálne prokuratúry SR cez svojho hovorcu Dalibora Skladana. "Návrhu obvineného M. K. na postup podľa § 363 a nasledujúce Trestného poriadku, podanému vo vzťahu k právoplatným uzneseniam o vznesení obvinenia zo dňa 19. a 20. mája 2021, generálny prokurátor Slovenskej republiky dňa 22. decembra 2021 nevyhovel. Predmetná trestná vec je v štádiu prípravného konania. Vo veci sa naďalej realizuje vyšetrovanie," informoval hovorca. 

O prepustenie na slobodu žiadal už trikrát

Martin Kvietik sa práve pre obvinenia v korupčnom prípade SPF nachádza vo výkone väzby, z ktorej ho obhajoba stále nedokáže dostať na slobodu. Pritom, o väzobnom stíhaní Špecializovaný trestný súd v Pezinku rozhodoval už trikrát vo veci žiadosti obvineného o prepustenie na slobodu a raz o predĺžení väzby na žiadosť dozorového prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry GP SR. Kvietik je v tzv. preventívnej väzbe pre údajné obavy z toho, že by na slobode naďalej páchal trestnú činnosť. 

Podľa obhajcu vyšetrovateľ nekoná už viac ako 2 mesiace

Prokurátor tvrdí, že má naďalej vplyv v pozemkovom fonde, ktorý v minulosti ovládala politická strana SNS, s ktorou bol obvinený významne prepojený. Kvietikov obhajca takéto dôvody väzby považuje za nezmyselné až abstraktné, keďže aj samotný fond je po voľbách v područí inej koaličnej strany a SNS naň dosah nemá. Okrem toho, Kvietikov obhajca advokát Dušan Ivan pre TV JOJ tvrdí, že vo vyšetrovaní korupcie v SPF v prípade obvineného Kvietika vyšetrovateľ intenzívne nekoná už viac ako dva mesiace a ani žiadne vyšetrovacie úkony, či výsluchy svedkov nemá naplánované. To je podľa advokáta vážny prieťah v konaní a dôvod na to, aby jeho klienta prepustili okamžite z výkonu väzby.

Pri iných obvinených dôvod väzobného stíhania nie je

Len pred nedávnom sa z výkonu väzby dostali na slobodu ďalší spoluobvinení Kvietika práve pre pominutie obáv, ktoré paradoxne pri Kvietikovi sudkyňa pre prípravné konanie stále vidí ako dôvodné. Kvietikova obhajoba zvažuje preto podanie aj Ústavnej sťažnosti. Prokuratúra tvrdí, že vyšetrovanie napreduje. Z jej stanoviska nie je zrejmé v akom rozsahu a či vôbec speje k skorému ukončeniu vyšetrovania a podaniu obžaloby. "Vyšetrovanie vedie Národná kriminálna agentúra, odbor Západ. K ukončeniu vyšetrovania a k času podania obžaloby sa Úrad špeciálnej prokuratúry zatiaľ nemôže presne vyjadiť, nakoľko stále prebiehajú vyšetrovacie úkony," uviedol hovorca Dalibor Skladan. 

V rozhovore pre TV JOJ obhajca obvineného Martina Kvietika, advokát Dušan Ivan priznal, že proti pseudoargumentom nemajú postupy.

Súvisiace články

Najčítanejšie