Oblačno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Komentár Arpáda Soltésza: Fico 3.0 je vlastne iba Biľak 2.0
Zdielať na

Komentár Arpáda Soltésza: Fico 3.0 je vlastne iba Biľak 2.0

Zdroj: SITA

Obranná dohoda s USA nie je žiadna démonická zmluva s diablom. Je to v podstate technikália, ktorá umožní nášmu spojencovi, aby nás v prípade potreby vojensky chránil, keď sa už sami nedokážeme. Pred nepriateľom, ktorý je skutočný. Ak totiž berieme svoju štátnosť aspoň trochu vážne, oficiálna zahraničná politika Kremľa je voči nám jednoznačne nepriateľská, už len preto, lebo má úplne otvorenú ambíciu rozhodovať o nás. Robert Fico to celkom presne vie. Keď kladie odpor efektívnej obrane Slovenska, správa sa ako ktorýkoľvek zradca, čo dobrovoľne otvára dobyvateľovi brány mesta.

Súčasná Ruská federácia vôbec neskrýva, že chce získať späť aspoň časť územia sovietskeho impéria, ktoré na konci osemdesiatych rokov minulého storočia ekonomicky, politicky aj morálne skrachovalo. Chcela by opäť okupovať aj Slovensko, čo je samé o sebe aktom nepriateľstva.

Pripomeňme si, že pred druhou svetovou vojnou si Stalin s Hitlerom Európu podelili a Poľsko okupovali spoločne, až do okamihu, kým tretia ríša nepodrazila sovietov a nezaútočila na nich. Čo mu Hitler pôvodne sľúbil, si Stalin napokon musel vydobyť za cenu obetí. A to je práve to, čo dodáva dnešnému Rusku pocit, že jeho nároky na iné suverénne štáty sú legitímne – sú vojnovou korisťou, za ktorú zaplatilo krvou.

Rusku by sme sa sami nedokázali ubrániť, ani keby sme mali špičkovo vyzbrojenú a vycvičenú armádu. Že ju nemáme, je vcelku známy fakt. Keby sme neboli v NATO, neboli by sme súčasťou vyspelého sveta už ani formálne.

Vladimír Putin vie, že má šancu na opätovnú okupáciu bývalých sovietskych kolónií, len ak najprv rozloží kolektívnu obranu Západu. Momentálne rinčí zbraňami v predsieni nášho najbližšieho suseda, ktorý v NATO nie je, a keď uspeje, bez vojenskej ochrany spojencov by sme boli hneď ďalší na rade.

Mladším to môže pripadať ako dystopická fikcia, ale Kremeľ nás okupoval štyri desaťročia, z toho dve aj vojensky. Inváziu legitimizoval pozývací list okupantom, ktorí podpísali členovia komunistickej strany. Jeho najslávnejším signatárom bol Vasiľ Biľak. Robert Fico sa dnes stáva jeho mentálnym a politickým dedičom, nielen pre to, že vyšiel z tej istej totalitnej a zločineckej komunistickej strany. Je predovšetkým pripravený bez váhania odovzdať svoju krajinu nepriateľovi výmenou za osobné výhody.

Naťahovať sa s Ficom o vecnom obsahu obrannej dohody absolútne nemá význam. Pozná ju lepšie, ako väčšina členov súčasnej vlády, klame a zavádza vedome. Po tom, čo všetko vytieklo z mobilu Mariana Kočnera, sa stal páriom demokratického sveta. Fungujúci právny štát preňho navyše predstavuje neustále ohrozenie nielen na politickej, ale aj na osobnej úrovni. Kremeľ je najvyspelejšou a najmocnejšou kleptokraciou na kontinente, keby sa Fico dokázal prebojovať do pozície miestneho gubernátora Moskvy, všetky jeho osobné problémy by sa automaticky vyriešili.

Pripraviť Slovensko o možnosť efektívnej vojenskej obrany je pre Kremeľ natoľko strategicky dôležité, že kto presadzuje jeho záujmy, sa to už ani nepokúša skrývať. Nie je náhoda, že generálny prokurátor Maroš Žilinka označil obrannú dohodu za neprijateľnú a hneď na to odcestoval do Moskvy, aby sa tam verejne objímal s politickým gaunerom zo sankčného zoznamu Európskej únie.

Situácia je v podstate triviálna. Vladimír Putin bude naplno rozohrávať svoje testosterónové hry, ale vie, že otvorená vojna s NATO by bola samovraždou. Paralelne však vedie proti nám aj hybridnú vojnu s dezinformačnými kampaňami a vplyvovými agentmi. Každá krajina, ktorá sa nechá vnútorne rozložiť, mu napokon padne do lona, celkom bez boja. Celkový výsledok bude závisieť len od toho, koľkých biľakov dokáže získať.

Súvisiace články

Najčítanejšie