Skoro jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Národná rada odhlasovala obrannú dohodu s USA: Proti bola Romana Tabak (OĽaNO), ale aj Pčolinský (Sme rodina)
Zdielať na

Národná rada odhlasovala obrannú dohodu s USA: Proti bola Romana Tabak (OĽaNO), ale aj Pčolinský (Sme rodina)

BRATISLAVA / Koalícia nebola na 100 % dohodnutá ani v prípade obrannej dohody s USA. Hoci väčšina najsilnejšieho klubu OĽaNO hlasovala za, proti bol Milan Kuriak, ale aj poslankyňa Romana Tabák. Klub, ale avizoval, že obrannú dohodu podporí. Obrannú dohodu nepodporila ĽSNS ani Smer-SD. 

Obrannú dohodu s USA podporilo 79 zo 140 prítomných poslancov. 10 poslancov bolo z rokovania Národnej rady ospravedlnených pre chorobu aj karanténu. 

Hlasovanie koalície

Výsledky hlasovania o obrannej dohode s USA zverejnila stránka NR SR. Z klubu OĽaNO nepodporila obrannú dohodu s USA Romana Tabák, ale aj poslanec Milan Kuriak. 

"Hlasovala som podľa svedomia. Slovensko je členom NATO a to je pre mňa dostačujúca garancia bezpečnosti," uviedla Romana Tabák. Zároveň dodala, že to boli veľké tlaky a je vďačná poslaneckému klubu, že mohla hlasovať podľa svojho vedomia a svedomia. 

Jednotne nehlasovala ani strana Sme rodina Borisa Kollára, kde zmluvu nepodporila Adriana Pčolinská, Peter Pčolinský, Martin Borguľa, Miloš Svrček, ale aj Petra Hajšelová a Kašper Igor. Boris Kollár o obrannej dohode nehlasoval.

Strana Sloboda a Solidarita hlasovala jednotne za obrannú dohodu s USA. 

Nezaradení poslanci

​Z nezaradených poslancov zmluvu podporil odídenci z OĽaNO Ján Mičovský, Ján Krošlák. Juraj Šeliga a Jana Žitňanská a Alexandra Pivková (strana za ľudí).

Z nezaradených poslancov hlasovali proti poslanci okolo Milana Mazureka, Petra Pellegriniho a Martin Čepček.

Súvisiace články

Najčítanejšie