Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Štáb TV JOJ na Ukrajine: Stále chýbajú nepriestrelné vesty aj balistická ochrana
Zdielať na

Štáb TV JOJ na Ukrajine: Stále chýbajú nepriestrelné vesty aj balistická ochrana

UKRAJINA / Reportér Rasťo Striško našiel na Ukrajine skrytú fabriku, v ktorej ukrajinské ženy šijú pre vojakov to, čo im akútne chýba - nepriestrelné vesty. Tridsať žien sa strieda každých dvanásť hodín pri šijacích strojoch, aby ich muži povolaní do vojny mali ochranné pomôcky. Medzitým sa zo zahraničia stále vracajú ďalší Ukrajinci, ktorí chcú bojovať proti ruskej agresii.

​Ukrajina je vo vojne už mesiac. A zatiaľ, čo ženy s deťmi utekajú z bombardovaných miest, do Rusmi obliehaného mesta Sum sa vrátil Roman, aby sa stal členom ukrajinskej armády a zapojil sa do bojov. "My tam žijeme. Bojovať treba. NATO by nám malo naozaj pomôcť. To potrebujeme," povedal Roman. 


Ak sa Roman pripojí k ukrajinským vojakom v Sume, bude potrebovať okrem zbrane aj nepriestrelnú vestu. A tých je akútne málo. Možno práve on dostane nepriestrelnú vestu utajenej fabriky neďaleko frontovej línie. Jej majiteľ šil pôvodne vesty pre záchranárov. Okamžite ako Rusi zaútočili na Charkov začali šiť len vesty. Denne ženy ušijú takmer 30 kusov. Pre armádu, domobranu a čierne pre vojenskú políciu. "Okrem tejto výrobne šijú vesty ešte v ďalších štyroch skladoch," povedal majiteľ fabriky Bogdan Zujanyuk. 

Ženy sa naučili rýchlo, čo vojaci na dobrej veste potrebujú. Pevné púzdra na zásobníky s nábojmi pre samopaly a dve široké púzdra, do ktorých vložia pláty. Tie vojaka ochránia pred guľkami. Chýbajú aj tie, preto tam vkladajú štvorce z hrubého plechu. Dva do jednej vesty, tá potom váži až 15 kilogramov. Železnú ochranu si fabrika tiež robí sama. “Potrebujeme keramické pláty pre vojakov. Tie, čo vyrábame sami sú veľmi ťažké," uviedol Zukanyuk. Vesty nerobia len ženy. Vedľa v sklade im režú mäkké vložky do viest dvaja chlapi. Prišli do skladu pomáhať priamo z Rusmi bombardovaného Charkova. Bez ich pomoci, by ženy za šijacími strojmi žiadnu novú nepriestrelnú vestu nemohli dokončiť. 

Súvisiace články

Najčítanejšie