Polojasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Na Gotlande chýbajú podzemné úkryty. Domáci sa ale ruskej invázie neobávajú
Zdielať na

Na Gotlande chýbajú podzemné úkryty. Domáci sa ale ruskej invázie neobávajú

GOTLAND / Napriek vojenským manévrom v Baltickom mori na tamojšom najväčšom švédskom ostrove Gotland sa rozbehla turistická sezóna. Ostrovania sa po ruskej invázii na Ukrajinu začali zaujímať o svoju bezpečnosť a niektorí si nakúpili zásoby základných potravín. Napriek tomu, že ostrov je opäť strategickým bodom protivzdušnej obrany Švédska, v prípade vojenskej agresie zo strany nepriateľskej krajiny by domáci mali problém s hľadaním podzemných úkrytov.

Tak ako každé ráno začala svoj deň miestna podnikateľka Isabella Ronström Frejd na ostrove Gotland, kontrolou svojich bicyklov. Počas roka ich poskytuje hosťom, ktorí prídu na ostrov a ubytujú sa u nej. Tohtoročný letnú sezónu už má pomaly rozbehnutú. “Myslím si, že ľudia mimo Európy kvôli aktuálnej situácii možno váhajú cestovať do Európy. Ale pre ľudí, ktorí k nám chcú prísť za oddychom je Rusko stále dosť vzdialené," povedala Isabella. 

Pre armádne manévre v Baltickom mori a stále častejšie vojenské cvičenia na ostrove sa Isabella neobáva, že ostrov stratí atraktivitu a počet turistov sa rapídne zníži. Očakáva, že sa Švédsko stane členom Severoatlantickej aliancie a ich ostrov bude ešte bezpečnejší. “Je dobré byť súčasťou NATO. Aktuálna situácia nám to sama ukazuje," uviedla Isabella. 

 Len necelý kilometer od jej domu sídli úrad gotlandského regiónu. Keď nedávno ruské stíhačky narušili švédsky vzdušný priestor nad Baltikom, Gotlandania sa vystrašili. Niektorí až tak, že sa začali zásobovať základnými potravinami. Rikard von Zweigbergk je šéf tímu pre krízové situácie. Keď Rusko zaútočilo na Ukrajinu, domácich to vystrašilo opäť a v obchodoch zmizli nádoby na vodu aj plynové variče. “Mali sme veľa telefonátov aj mailov od znepokojených obyvateľov. Niektorí sa zásobili potravinami, nakúpili toaletný papier a veci, ktoré bežne nekupujú. Upokojovali sme ich tým, že ak chcú, tak nech si urobia zásoby maximálne na tri až sedem dní," povedal Rikard. 

Zatiaľ, čo Isabella čaká svojich hostí, v suteréne domu vyrába rámy pre zákazníkov. Práve pivničné priestory sú prerobené na izby pre hostí. Je vybudovaný z betónu a v prípade, že by na ostrov začali dopadať nepriateľské rakety či granáty, bol by to jeden z mála podzemných úkrytov v jej okolí. Ruská vojnová základňa je od ostrova vzdialená len tristo kilometrov.
Na ostrove protiraketové kryty vybudované nie sú. Ak priestory v podzemí sú, vlastnia ich prevažne súkromné osoby. 

Súvisiace články

Najčítanejšie