Skoro jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
TV JOJ v Jerichu: Kasíno, mozaiky, aj ulica pomenovaná po ruskom prezidentovi
Zdielať na

TV JOJ v Jerichu: Kasíno, mozaiky, aj ulica pomenovaná po ruskom prezidentovi

JERICHO / Leží takmer 300 metrov pod úrovňou mora a je to najstaršie mesto na Zemi. Má aj ďalšie zvláštnosti. Jednou z nich je ulica, ktorá nesie meno ruského prezidenta. V Jerichu na západnom brehu Jordánu nakrúcal náš kolega Martin Mózer.

Jericho, mesto ležiace v púšti. Malo byť akousi výkladnou skriňou Palestíny. V centre mesta pulzuje rušný život, hlavnú ulicu lemujú kaviarne a obchodíky, ale bez prítomnosti turistov. Palestínčania si tu vládnu sami od mája 1994, na základe izraelsko-palestínskej mierovej dohody.

"Toto mesto patrí veľkému mužovi Abú Mázinovi," konštatoval Said, palestínsky utečenec. Abú Mázin, vlastným menom Mahmúd Abbás je prezidentom Palestínskej samosprávy. Pod jeho vedením došlo k niekoľkým vzburám proti Izraelu. Na jednom z miest je pamätná tabuľa venovaná bojovníkovi z hnutia Fatah, zomrel pri prestrelke s izraelskými vojakmi v roku 2004. "Máme tu Palestínske námestie, tu je budova palestínskej polície a vedľa palestínsky vládny úrad," povedal majiteľ pekárne, Ismail. Žiadni izraelskí vojaci, žiadne bezpečnostné stanovištia. Palestínčania síce získali územie, ale ekonomicky si nepolepšili. Sajid žije v utečeneckom tábore pri Jerichu, jeho rodina v Jordánsku. "Pochádzame z mesta Kafr Saba, prišli sme o dom aj pozemky po vzniku Izraela, ale skôr či neskôr ich získame späť. Verím, že moje deti sa toho dožijú," prezradil Said. 

V meste začiatkom milénia otvorili jediné kasíno, ale neskôr ho zatvorili. Za hazardom prichádzali najmä Izraelčania, aj keď hry sú v rozpore s judaizmom. Alkohol sa dá kúpiť iba v kresťanskej štvrti. Väčšinu tunajšej populácie tvoria moslimovia, v meste žije iba niekoľko stoviek kresťanov, majú svoj kostol a školu. Jericho je najdlhšie osídleným mestom na svete, jeho zlaté časy pripomínajú ruiny paláca so vzácnymi mozaikami. 

Raritou Jericha je ulica pomenovaná podľa ruského exprezidenta Medvedeva. Sídli tu ruské múzeum.

Súvisiace články

Najčítanejšie