Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Políciu v časoch bývalej vlády riadil Norbert Bödör - pred súdom to povedal Bernard Slobodník
Zdielať na

Políciu v časoch bývalej vlády riadil Norbert Bödör - pred súdom to povedal Bernard Slobodník

PEZINOK / Policajný zbor riadil Norbert Bödör. Spolupracoval s Mariánom Kočnerom, ale aj najvyššími politickými špičkami toho obdobia. Vo svojej výpovedi pred súdom to povedal jeden zo spolupracujúcich obvinených, Bernard Slobodník. Tento kajúcnik tak priniesol ďalšie dôležité svedectvo v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka. Proces sa pritom týka aj objednávky a prípravy vrážd elitných prokurátorov, ktorí dozorovali veci Mariana Kočnera.

"Budem hovoriť pred senátom a budem hovoriť pravdu," povedal pred budovou súdu spolupracujúci obvinený Bernard Slobodník. O tom, ako Norbert Bödör ovplyvňoval slovenskú políciu, ale aj to, ako intervenoval v prospech Mariana Kočnera sa priamo pred súdom rozhovoril vlastne po prvý raz kľúčový svedok kauzy vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, Bernard Slobodník.

Slobodník hneď v úvode povedal, že obžalovaného Kočnera videl asi 3- krát. Tvrdil, že ho vždy stretol iba na polícii, kde bol bývalý podnikateľ vypovedať. Pomerne podrobne sa rozhovoril o jednej z najväčších kočnerových káuz - Technopol. Hovorí, že to bol práve Bödör, ktorý sa snažil pre Kočnera v tejto veci najviac. No nielen on. "O tento prípad sa zaujímal aj vtedajší prezident pán Gašpar a takisto aj vtedajší riaditeľ NAKA Hraško," priznal Bernard Slobodník.

Vo svojej výpovedi Slobodník opakovane spomína už medializované stretnutia policajných špičiek v kanceláriách na šiestom poschodí v budove Transpetrolu. Práve tam mal pod vyhrážkami od Bodora dostávať opakované pokyny ako postupovať ako v kočnerových, tak aj v iných exponovaných prípadoch spadajúcich do kompetencie Slobodníka. "Jednoznačne bolo jasné, že je to človek, ktorý riadi políciu a hlavne riadi NAKU aj s vtedajším pánom prezidentom Tiborom Gašparom," uviedol obvinený Bernard Slobodník.

Zlom nastal po vražde Jána a Martiny. Slobodník tvrdí, že osobne bol pri tom, keď samotný Gašpar rozdeľoval úlohy, kto presne pôjde na miesto činu. "Jednoznačne bola veľká nervozita a obrovský záujem mať o všetkom prehľad," opísal Slobodník. 

A to nebolo ani zďaleka všetko. O tom ako mal fungovať mechanizmus policajného riadenia Bödörom hovorí príhoda, podľa ktorej sa priamo Gašpar chystal podávať hlásenie o vyšetrovaní vraždy priamo Ficovi. Ale aj to, že mená politikov boli na šiestom poschodí neraz spomínané tiež. "Ja som uňho sedel a povedal mi buď ticho, volá mi Fiko, alebo volá mi šéf. Takisto Kali. Takisto Béla, že mu volá, takisto, Kapitán volá," povedal pred súdom obvinený Slobodník. "Tá výpoveď jeho, ktorá odznela dnes s jeho výpoveďou z prípravného konania nejavila známky takmer žiadneho rozporu," uviedol prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry, Matúš Harbakus. "Od októbra 2020 sa snaží svoju vlastnú aktivitu prehodiť na iné osoby," reagoval advokát Kočnera, Marek Para. 

Počas pojednávania došlo ešte k jednej zaujímavej situácii. Bernard Slobodník sa v súdnej sieni pozrel priamo do očí otcovi Jána Kuciaka. "Len podal ruku a vyjadril nám sústrasť a povedal aj to, že s Jankom sa stretol dvakrát," prezradil novinárom otec Jozef Kuciak. "Som bol nápomocný tomuto systému, sa hlboko ospravedlňujem," odkázal Bernard Slobodník. "Ospravedlnenie prijímam, priamo do tej vraždy zainteresovaný nebol. A keby som sa mal hnevať na všetkých, ktorí v tejto štruktúre boli, tak sa hnevám na pol Slovenska," konštatoval otec Jozef Kuciak.

Súvisiace články

Najčítanejšie