Jasno
19°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Pellegrini sa snaží dištancovať od koalície, no je súčasťou arogantného valca moci, reaguje Kiska
Zdielať na

Pellegrini sa snaží dištancovať od koalície, no je súčasťou arogantného valca moci, reaguje Kiska

BRATISLAVA / Podľa bývalého prezidenta Andreja Kisku môžu prezidentské voľby ovplyvniť nálady v spoločnosti a protivládne protesty.

Kampaň

Prezidentské voľby sa nezadržateľne blížia, no momentálne nie sme svedkami obrovskej kampane, ktorá by bola porovnateľná s parlamentnými voľbami. Bývalý prezident Andrej Kiska nevidí v prebiehajúcej kampani nič prekvapivé: "Ako vždy sa zapojili kandidáti, ktorí nemajú najmenšiu šancu uspieť a ich motivácii je ťažko porozumieť. Potom je skupina kandidátov, ktorá tiež nemá šancu, ale chcú spraviť promo svojej politickej strane alebo svojmu menu. No a potom sú kandidáti, ktorí reálne do volieb zasiahnu a súboj medzi nimi bude o skutočných voľbách."

Boj o prezidentské kreslo

Najväčšími favoritmi v boji o prezidentské kreslo sú Ivan Korčok a Peter Pellegrini, ktorí majú v prieskumoch obrovský náskok od zvyšku kandidátov. Podľa Kisku môžeme rozhodnúť aj nálada v spoločnosti, keďže práve Peter Pellegrini bude zástupcom koalície. "Bude veľa záležať od nálady v spoločnosti a protivládnych protestoch –Pellegrini je v princípe kandidátom koalície strán Hlas a Smer - a tiež aj od toho, či prídu voliť voliči kandidátov, ktorí do druhého kola nepostúpia a komu dajú svoj hlas," myslí si bývalý prezident.

Pellegrinimu môžu podľa odborníkov ublížiť kroky novej vlády, ktoré sú kritizované aj verejnosťou. Podľa Kisku to bude mať predseda parlamentu náročné, aby sa mu podarilo dištancovať od nepopulárnych rozhodnutí vlády. "Snaží sa od diania v parlamente trochu dištancovať, ale je plnou súčasťou tohoto arogantného valca moci," reaguje bývalý prezident. Na reakciu sme sa pýtali aj Petra Pellegriniho, no na slová bývalého prezidenta nechcel reagovať.

Cirkusová stratégia Matoviča

Na poslednú chvíľu oznámil kandidatúru na prezidenta aj líder hnutia Slovensko Igor Matovič. Na tlačovej konferencii sám potvrdil, že jeho motiváciu nie je vyhrať voľby. Bývalý prezident vníma, že Matovičoviu ambíciou môžu byť klesajúce percentá jeho hnutia. V prezidentských voľbách by sa tak mohol opäť zviditeľniť. "Matovič ako zvyčajne zvolil cirkusovú stratégiu. Kandiduje za prezidenta, ale prezidentom byť nechce. Podporuje Korčoka, ale ide mu dávať ťažké otázky.... Typický cirkus od Matoviča, nič neprekvapivé. Osobne vidím ako skutočnú motiváciu prepadajúce sa preferencie jeho strany," konštatuje Andrej Kiska.

Igor Matovič nechcel na kritické slová bývalého prezidenta Andreja Kisku reagovať. Hovorca hnutia Slovensko nám poslal takúto odpoveď: "Nebudeme reagovať na odsúdeného podvodníka s daňami a pozemkami."

Súvisiace články

Najčítanejšie